ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ...ΜΑΝΗ

Στον Αχλαδόκαμπο έναν καιρό….

΄Κείνα τα χρόνια μετά τον πόλεμο, ο δρόμος απ΄την Αθήνα μέχρι το μικρό μας χωριό τον Πύργο ήταν μια πραγματική οδύσσεια, μια και ξεκινώντας απ΄την Αθήνα έπρεπε να περάσεις τον παλιό δρόμο της Κορίνθου μέσω της Κακιάς Σκάλας, που ΄ταν στενός και δύσβατος και διασχίζοντας την πόλη της Κορίνθου ν ΄αρχίσεις την πορεία προς την Τρίπολη , περνώντας ένα-ένα τα χωριά και τις πολίχνες για να φτάσεις στο Άργος.

H Γέφυρα στον Αχλαδόκαμπο.
H Γέφυρα στον Αχλαδόκαμπο.

Κι άρχιζε τούτη η οδύσσεια μετά το Άργος με τις ατέλειωτες στροφές του Κολοσούρτη ως αποκαλούσαν την από δω πλευρά του Αχλαδοκάμπου, μέχρι την κορφή που άρχιζε η κάθοδος προς την Τρίπολη πάλι με τις ατελείωτες σκληρές στενές και δύσβατες στροφές.

Εκεί λοιπόν που άρχιζε η κάθοδος ήταν ένα μικρό μαγειρίο που συνήθιζαν να σταματάνε οι φορτηγατζήδες και παίρνοντας μια ανάσα να βάλουν και μια μπουκιά ψωμί στο στόμα τους, κάτι απ΄τα λίγα φαγητά που΄χε γίδα βραστή, γίδα κοκκινιστή με χοντρά μακαρόνια και τίποτα χόρτα βραστά της περιοχής με ντόπιο άσπρο τυρί.

Λεωφορείο στενάζει στις στροφές του Κολοσούρτη
Λεωφορείο στενάζει στις στροφές του Κολοσούρτη

Έλαχε λοιπόν κάποτε σε ένα από τα ταξίδια αυτά να σταματήσω και εγώ φορτωμένος με πολλά εμπορεύματα για τη Μάνη μαζί με τον γιό μου.Ο γιός μου στα περισσότερα ταξίδια ερχόταν μαζί μου διότι και εγώ ήθελα βοήθεια με τόσα μπαγκάζια που πήγαινα στη Μάνη καθώς μετέφερα πράματα πατριωτών μας.

Η αδυναμία του γιού μου ήταν η μακαρονάδα που εκεί το σέρβιραν με χοντρό αλλά καλοβρασμένο μακαρόνι.

Έτσι οι δύο πρώτες μακαρονάδες έφεραν τις δεύτερες και μετά τις τρίτες.

Μετά το φαγητό συνεχίσαμε το ταξίδι με λίγο βαρύ στομάχι αλλά με ικανοποίηση για το φαγητό που μας πρόσφεραν.

Δείτε  MANI RUN : " Ο πρώτος αγώνας στη Μάνη". Χάρτες διαδρομής & Λεπτομέρειες της διοργάνωσης

Ο γιός μου με τα χρόνια βρήκε δουλειά ταξιδιάρη και γύρισε όλο τον κόσμο.

«Όπου και αν πήγα μπαμπά», μου έλεγε πάντα, «Μακαρονάδα σαν εκείνη που τρώγαμε στην κορφή του Αχλαδοκάμπου στο παλιο πυροβολείο δεν έχω ξαναφάει».

Μήπως εγώ δεν το ήξερα;

Οι δρόμοι μίκρυναν , οι αποστάσεις έγιναν πιο άνετες , αλλά εκείνα τα χρόνια που περάσαμε, πηγαίνοντας στη Μάνη, ανάμεσα στις ατέλειωτες ψυχοφθόρες στροφές του κολοσούρτη που όμως τις συνδυάζαμε και με υπέροχες γευστικές απολαύσεις στα γραφικά και παραδοσιακά μαγαζάκια , όπως αυτό του Αχλαδοκάμπου, δεν ξανάρχονται!!

Για την Όμορφη Μάνη

Δημήτρης Χρονέας

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *