ΙΣΤΟΡΙΑ

Το Πόρτο Κάγιο , ο ναός του Ποσειδώνα και το Τουρκικό Κάστρο

To Πόρτο Κάγιο είναι ένας πολύ ωραίος αλλά μάλλον μελαγχολικός όρμος, μια βαθειά εσοχή στην ανατολική κατωφέρεια της χερσονήσου, που αντιστοιχεί στο Μαρμάρι της δυτικής ακτής.Το απότομο διάσελο,που βρίσκεται επάνω του,σχηματίζει τον ισθμό που συνδέει τον Κάβο Ματαπά με τη Μάνη.

Στους ψηλούς βράχους ,ανάμεσα σε αυτό το μέρος και το ακρωτήρι, βρισκόταν ο ναός του Ποσειδώνα, στη θέση του παλαιότερου ναού του Απόλλωνα, στους Μυκηναϊκούς χρόνους.Ήταν ο κεντρικός ναός των Σπαρτιατών, ένα απαραβίαστο άσυλο για όποιον βρισκόταν σε διωγμό και η έδρα ενός Μαντείου. Ήταν ακόμα ένας τόπος μεγάλων συγκεντρώσεων των γερόντων των Λακωνικών πόλεων και ένα από τα πολλά ιερά στην Ελλάδα, όπου οι φονιάδες μπορούσαν να καλέσουν τις ψυχές των νεκρών και να τις εξευμενίσουν με θυσίες.

Άποψη του Πόρτο Κάγιο, όπως είναι σήμερα
Άποψη του Πόρτο Κάγιο, όπως είναι σήμερα

Μαρμάρινες πλάκες που βρέθηκαν ανάμεσα στα ερείπια απόδειξαν ότι οι ανθρώπινες θυσίες δεν ήταν άγνωστες.Ο Παυσανίας-όχι ο ιστορικός και γεωγράφος, αλλά ο νικητής των Πλαταιών- πέθανε από πείνα σε αυτό το ναό, όταν οι Σπαρτιάτες ανακαλύψαν τις μυστικές του συμφωνίες με τον Ξέρξη.

Ο ναός, πολύ πιθανόν, καταστράφηκε, όπως έχουμε δει, από τους πειρατές της  Κιλικίας.Ελάχιστα είναι αυτά που απομένουν και πολλά κομμάτια κι αναθηματικές πλάκες από το Πόρτο Κάγιο και την Κυπάρισσο είναι σκορπισμένα στα γειτονικά χωριά. Πάνω στην απόκρημνη βορεινή πλευρά απλώνονται τα ερείπια ενός τεράστιου τουρκικού κάστρου, χτισμένου στο ναδίρ της Μανιάτικης ιστορίας, την ίδια εποχή με το κάστρο της Κελεφάς.

Αυτός ήταν ο τόπος των σκληρών μανιάτικων θριάμβων,ενάντια στους Τούρκους, την εποχή της ηγεμονίας του Τζανέτ Μπέη: Ενέργειες που διευθύνονταν από τον μεγάλο Λάμπρο Κατσώνη και τον πατέρα του Οδυσσέα Ανδρούτσου, που μοιράστηκε αργότερα, με τον Τρελόουνι, μια σπηλιά κοντά στους Δελφούς, την ώρα που κάτω στην ακτή, στο Μεσολόγγι, πέθαινε ο Βύρωνας.

Δείτε  Το σκλαβοπάζαρο, οι Μανιάτες Πειρατές και ο ρόλος του Ιερέα.

Λέγεται Πόρτο Κάγιο, είτε από το Porto Quaglio των Βενετσιάνων, είτε από το Φράγκικο Port aux Cailles γιατί τα γύρω βράχια είναι το τελευταίο μέρος που τα ορτύκια, φεύγοντας στο νοτιά κατά χιλιάδες, ξεκουράζονται πριν από το πέταγμα τους στην Κρήτη και την Αφρική.

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *