ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ...ΜΑΝΗ

Μια καλοκαιρινή βραδιά στη Βάθεια!

Η νύχτα ήταν ήσυχη.Όπως η κορφή του Πύργου μας ήταν η πιο ψηλή στη Βάθεια , οι άλλες ήταν αθέατες, σαν να δειπνούσαμε στον αέρα, πάνω σε ένα μαγικό χαλί που έπλεε μέσα σε αμυδρές πτυχές των βουνών.Όταν σηκωνόσουν, έβλεπες τις κορφές των άλλων πύργων άδειες και φωτεινές κάτω από το τεράστιο φεγγάρι. Δε φαινόταν κανένα φως οι μοναδικοί ήχοι ήταν οι διαπεραστικές τρίλιες δύο γρύλλων , το κελάηδημα ενός αηδονιού και η απόμακρη χορωδία των βατράχων, που αποκάλυπτε την ύπαρξη νερού κάπου εκεί στην ξερή οροσειρά.

Προσπάθησα να φανταστώ, πως θα φαινόταν σε ένα τεράστιο πουλί αυτή η μικρή ομάδα που δειπνούσε επίσημα γύρω από ένα μοναχικό χρυσαφένιο αστέρι, απ΄το φως της λάμπας, πάνω σε αυτό το ανυψωμένο τετράγωνο.

Ρώτησα τον οικοδεσπότη μας, πόσο συχνά τρώνε εδώ: «Μόνο όταν μας αρέσει», απάντησε.

Μιλούσε για το χειμώνα και τον αγέρα, που είναι πολύ αγαπητό θέμα στη Μάνη.»Η τραμουντάνα, όταν φυσάει ανάμεσα σ΄αυτούς τους πύργους, κάνει ένα θόρυβο που μπορεί να σε κουφάνει», είπε και ξαφνικά στη σιγαλιά και στο ζεστό φεγγαρόφωτο, οραματίστηκα αυτό το θλιβερό φύσημα που ξεφώνιζε, όπως περνούσε από τα παραθυρόφυλλα, τους ανεμοστρόβιλους από το χαλάζι και, πιο σπάνια, το στριφογύρισμα του χιονιού,μέσα από εκείνες τις κάθετες επιφάνειες.»κι όταν έρχεται μια καταιγίδα, θαρρείς πως ήρθε το τέλος του κόσμου, τόσος είναι ο θόρυβος και οι αστραπές! Τότε οι νέοι σκέφτονται το γάμο, για να έχουνε συντροφιά στο κρεββάτι, που να το κρατάει ζεστό…».

Βάθεια
Βάθεια

Περπατήσαμε μέχρι την άκρη του χωριού. Πέρα από τους κάκτους, λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα, μια μακριά γραμμή από φώτα που τρεμόσβηναν και ταξίδευαν κατά τη δύση κάτω από μια όρθια ωχρή στήλη καπνού , γλίστρησε ξαφνικά από την υπήνεμη μεριά του Κάβο Ματαπά. Θα πρέπει να ήταν ένα τεράστιο επιβατικό πλοίο φωτισμένο για μια γιορταστική νύχτα.Θα μπορούσαμε να ακούσουμε τον ήχο της μουσικής; Θα μπορούσε να τον φανταστεί κανείς.»Μεγάλο»,είπε ο οικοδεσπότης μας.Μεγάλο, αλήθεια, αρκετά.

Δείτε  Παλιά Μάνη: "Η ζωή των νέων και οι συναναστροφές τους"

Χάθηκε πίσω από το φύλλο μιας φραγκοσυκιάς και ξαναφάνηκε ένα λεπτό αργότερα.Απορούσα από που να ερχόταν. Απ΄τη Βηρυτό; την Αλεξάνδρεια; τη Βομβάη; το Κολόμπο; το Χονγκ Κονγκ;

Ήταν μια πανέμορφη νύχτα. Πήγαμε στα σκοτεινά, φωτισμένα μόνο με μια λάμπα χαμηλά δωμάτια και πέσαμε για ύπνο. Από το στενό παραθυράκι ακούγαμε ακόμα τους γρύλους και το σκούξιμο κάποιας αλεπούς που ήταν φαίνεται η ώρα της να ψάξει να βρει το θήραμα της!!

Πάτρικ Λη Φέρμορ

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *