Λαογραφία Μάνης

Τα Όνειρα στη Μάνη και η εξήγηση τους!

Η πίστη στην προφητική σπουδαιότητα των ονείρων , μια πανελλήνια πρόληψη , είναι πιο έντονη στη Μάνη  απ΄ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Μόλις απλωθεί η νύχτα και η ρούγα γεμίσει, συνήθως το καλοκαίρι, οι συζητήσεις ανάμεσα στις Μανιάτισσες για την εξήγηση των ονείρων πάνε κι έρχονται.

Στη Ελλάδα «βλέπει» κανείς ένα όνειρο, η εξήγηση όμως αυτού που είδε διαφέρει από περιοχή σε περιοχή.

Στη Μάνη η εξήγηση , σε μια ασυνείδητη συμφωνία με πολλές από τις σύγχρονες θεωρίες, ταυτίζεται με τις αντιθέσεις.

Στο όνειρο -η γλυκιά γεύση ή η θέα γλυκών πραγμάτων-όπως είναι οι κουλούρες ή μια κηρύθρα-σημαίνει δηλητήριο ή πίκρα, τα λουλούδια σημαίνουν λύπη, οι εκκλησίες είναι δικαστήρια και φυλακή, ένα ασκέπαστο σπίτι είναι ένας τάφος, τα αυγά-το σύμβολο της Πασχαλιάτικης ομόνοιας-προλέγουν χολιασμένες κουβέντες και καυγά, μια φυλακή είναι λευτεριά, οι ψείρες είναι λεφτά.

Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις όπως:

Τα γένια και τα μαλλιά, που βλέπει κανείς στο όνειρο του , σημαίνουν δυστυχία, τα πουλιά προλέγουν τη ζημιά, ένας λάκκος με νερό στο δρόμο απειλεί δυσκολίες, ένα τουφέκι προμηνύει τη γέννηση ενός αγοριού, κι ένα μαντήλι, ενός κοριτσιού.

Για να έχει, ένα όνειρο, νόημα πρέπει να είναι σύντομο-ένα είδος φωτεινής αποκάλυψης.Τα μεγάλα όνειρα αποδίδονται σε βαρυστομαχιά και παραβλέπονται.Μπορεί ακόμα να παραβλεφθούν όταν η γη είναι ανοιχτή , δηλαδή τον καιρό του οργώματος και της σποράς.

Αν ένα όνειρο φαίνεται απόλυτα άσχετο, μπορεί να είναι η περίπτωση μιας λανθασμένης διεύθυνσης , όπως πολλές φορές παραδίδονται κατά λάθος γράμματα σε παραλήπτες με το ίδιο όνομα.

Αυτός που είδε το όνειρο πρέπει να προσπαθήσει και να βρει τον πραγματικό παραλήπτη και να του το δώσει. Αν η εξήγηση δεν είναι καθαρή υπάρχουν γέροι, σε κάθε χωριό, με… μαντικές δυνάμεις.Εξετάζουν πάλι αυτόν που είδε το όνειρο , σαν τους εμπειρογνώμονες διαγνώστες.

Δείτε  Ο ποιητής-πεζογράφος Κώστας Ουράνης για την Αρεόπολη

«Έτσι είδες μερικά πουλιά; περούσαν χαμηλά ή ψηλά; από αριστερά η από δεξιά; ήταν μεγάλα ή μικρά; κουρνιάσανε στα κλαδιά ή κάθησαν στους βράχους;»

Ακούνε προσεκτικά τις απαντήσεις, χτυπούν τις γλώσσες τους με ενδιαφέρον, και λένε πως δεν τους αρέσει καθόλου αυτό το πράμα ή χτυπούν ελαφριά τον άρρωστο στην πλάτη , λέγοντας πως δεν έχει τίποτε το ανησυχητικό! Και στις δυο περιπτώσεις διατάζουν τι πρέπει να κάνει κανείς, για να γιάνει.

Θυμίζει  τον Έκτορα και τον Πολυδάμαντα πριν από την επίθεση στα πλοία των Αχαιών!!!

Για την Όμορφη Μάνη

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *