Λαογραφία Μάνης

Ο ποιητής-πεζογράφος Κώστας Ουράνης για την Αρεόπολη

ouranis1
Ο Κώστας Ουράνης

Μια σελίδα από τη «Στείρα και ανεμοδαρμένη Μάνη»,που της αφιέρωσε στα «Ταξίδια» ο ποιητής Κώστας Ουράνης:

-«…..Πίσω από αυτόν τον ελαιώνα ήταν η Αρεόπολη.Θα της ταίριαζε καλύτερα αν την έλεγαν Αερόπολη.-Πόλη του αέρα.

Κι όταν φτάναμε, κι όσο μείναμε,κι όταν φεύγαμε, ο βοριάς δεν έπαψε ούτε στιγμή να ουρλιάζει. Ακόμη και τη νύχτα,τραντάζοντας πόρτες και παράθυρα, σφυρίζοντας μεσ΄από τις χαραμάδες.Ήταν ένας αληθινός εφιάλτης….

Θαρρεί κανείς πως η μικρή κωμόπολη έχει χτισθεί με την σκέψη αυτού του εφιάλτη.Τα σπίτια είναι όλα πέτρινα, φρουριακά, για να μην μπορεί να τα παρασύρει η λύσσα του ανέμου, κι από την πλευρά που πνέει έχουν όλα ένα πέτρινο τοίχο, που υψώνεται 2 μέτρα πάνω από τη στέγη για να τα προστατεύει.Οι μικροί της δρόμοι είναι και αυτοί από πελεκητή πέτρα.Δεν υπάρχει στην Αρεόπολη χώμα ούτε για δείγμα.

Πολιτεία του ανέμου και της σκληρής πέτρας,με πύργους που υψώνονται ανάμεσα από τα σπίτια σαν κυπαρίσσια, η Αρεόπολη έχει έναν έντονο δραματικό χαρακτήρα. Είναι χωρίς δέντρα, χωρίς λουλούδια, χωρίς χρώματα.Είναι όλη σταχτιά και είναι όλη γωνίες, γιατί όχι μόνο όλα τα σπίτια της είναι καμωμένα από αγκωνάρια, αλλά και κάθε σπίτι έχει κι αυτό το σχήμα ενός γιγάντιου αγκωναριού.

Το βήμα αντηχεί μελαγχολικά επάνω στο καλντερίμι των στενών της δρόμων, κι έχει κανείς την εντύπωση ότι περπατάει σε ένα μεσαιωνικό φρούριο κι όχι μέσα στην πόλη.

Έτσι που είναι η Αρεόπολη είναι η στυλιζαρισμένη προσωποποίηση ολόκληρης της στείρας, της ανεμόδαρτης Μάνης».

«…Πουθενά αλλού στην Ελλάδα δεν συνάντησα κόσμο τόσο φιλόξενο και τόσο καλό όσο στη Μάνη.Κάθε κάτοικος θα μπορούσε να πει, παραφράζοντας τους περίφημους στίχους του Βερλαίν:

Δείτε  Μάνη:"Η τελευταία μεγάλη βεντέτα Καουριάνων -Κουρικιάνων".

Είμαι φτωχός δεν έχω τίποτα

Μα αυτό που έχω, ξένε σου το δίνω….

Όλοι τους, ως τον πιο φτωχό, είχαν μια έμφυτη ευγένεια , μεγάλη γλυκύτητα στους τρόπους τους, και η προθυμία που έδειχναν δεν είχε κανένα ραγιαδισμό….»

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *