Λαογραφία Μάνης

Η Μάνη από την απελευθέρωση εώς σήμερα.

Από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους η Μάνη έπαψε πλέον να έχει διαφορετική ιστορία από εκείνη της υπόλοιπης χώρας. Η αυτονομία και η αυτοδιάθεση που επί αιώνες απολάμβαναν οι κάτοικοι της, δυσκόλεψε την προσαρμογή τους στις απαιτήσεις του οργανωμένου κράτους (νόμοι, χωροφύλακες, φόροι τακτικά δικαστήρια κ.λ.π).

Από την άλλη είχαν κάνει μεγάλες θυσίες στα χρόνια του 21΄, τόσο σε έμψυχο υλικό, όσο σε περιουσίες.Πίστευαν ακράδαντα ότι χωρίς τη συμβολή τους δεν θα πετύχαινε ο εθνικός ξεσηκωμός και ζώντας σε μια γη ηρωϊκή μεν αλλά άγονη και άνυδρη, περίμεναν τυχόν ευνοϊκή μεταχείρισης από την κυβέρνηση.

Αντ΄αυτού αντιμετωπίσθηκαν με καχυποψία από το περιβάλλον του Ιωάννη Καποδίστρια γεγονός που οδήγησε στην εν ψυχρώ εκτέλεση του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας.

cf80cebfceb9cf8ccf82-ceb5e1bcb6cf87ceb5-cf83cf85cebccf86ceadcf81cebfcebd-e1bc80cf80cf8c-cf84ceaecebd-ceb4cebfcebbcebfcf86cebfcebdceaf
Η Δολοφονία του Καποδίστρια

Τον Καποδίστρια σκότωσαν με πιστόλι οι αδελφοί Κωνσταντίνος και Γεώργιος Μαυρομιχάλης.Κορυφαίοι Έλληνες ιστορικοί (Ρούσσος, Φωτιάδης, Κόκκινος, Καργάκος) έχουν ασχοληθεί εκτενώς με τις αφορμές και τα αίτια που οδήγησαν στο αποτρόπαιο αυτό έγκλημα. Ωστόσο υπάρχει και μια χορεία νεότερων ερευνητών (Δημ. Κοκκινάκης, Γ.Αϋφαντής, Αντ. Ξεπαπαδάκος) που προσπαθούν να στοιχειοθετήσουν μια εντελώς διαφορετική εκδοχή για τα δραματικά γεγονότα της 27ης Σεπτεμβρίου του 1831. Μια εκδοχή που μπλέκει ευθέως τον βρετανικό παράγοντα, σενάριο που τροφοδοτείται κι από το ότι τα αρχεία του Foreign Office για εκείνη την περίοδο παρά την προέλευση 150 και πλέον ετών,δεν έχουν δει ακόμη το φως της δημοσιότητας.

Εκείνο που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι η άνανδρη δολοφονία του Κερκυραίου πολιτικού στο Ναύπλιο, ενεργοποίησε αυτόματα ένα κρυφό άρθρο του πρωτοκόλλου του Λονδίνου που όριζε πως η Ελλάδα στο εξής θα έχει κληρονομική μοναρχία.

Οι προστάτιδες δυνάμεις θεώρησαν πως «οι Έλληνες δεν μπορούσαν να κυβερνηθούν από μόνοι τους και καλύτερα να έχουν ξένο Βασιλιά» απόφαση που υλοποιήθηκε με τον ερχομό του Όθωνα τον Ιανουάριο του 1833 και συνεχίστηκε με τον Γεώργιο τον Ά.

Οι σφαίρες που έπεσαν εκείνο το πρωϊνό στο κατώφλι του Αγίου Σπυρίδωνα, έφεραν στην Ελλάδα τη μοναρχία για πάνω από 140 χρόνια.

Το 1834 μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε στη Μάνη κι ένα διάταγμα της αντιβασιλείας του Όθωνα, που ζητούσε να γκρεμισθούν όλοι οι πύργοι.(βλέπε: Οι Μάχες των Μανιατών να σώσουν τους πύργους τους).Οι Μανιάτες στασίασαν κι όταν ο αντιβασιλέας Μάουερ έστειλε Βαυαρικό στρατό να επιβάλλει την τάξη , ξαναπήραν τα όπλα αιχμαλωτίζοντας ολόκληρη την φάλαγγα του.Στη συνέχεια ο Όθωνας απέστειλε ως μεσολαβητή τον συνταγματάρχη Φέδερ, ο οποίος κατόρθωσε με ειρηνικά μέσα να τους κατευνάσει.Νέες ταραχές εκδηλώθηκαν στη Μάνη και κατά την περίοδο της μεσοβασιλείας 1862-64 αλλά γρήγορα η κατάσταση εκτονώθηκε.

Δείτε  Μάνη: " Το Μοιρολόϊ της μανιάτισσας"
Γυναίκες στη Ρούγα
Γυναίκες στη Ρούγα

Έκτοτε η Μάνη πορεύθηκε μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας συνεχίζοντας να προσφέρει το ανθρώπινο δυναμικό της στις πολεμικές περιπέτειες της εποχής.

Έτσι το 1866 εκατοντάδες Μανιάτες φτάνουν κρυφά στην Κρήτη για να συμμετάσχουν στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της και πολλοί άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή.Το ίδιο συνέβη και μερικές δεκαετίες αργότερα, τόσο στον ατυχή πόλεμο του 1897 όσο και στο ξέσπασμα του Μακεδονικού αγώνα.Στο Σώμα του Παύλου Μελά συμμετείχαν Μανιάτες και μετά τον θάνατο του πάλι Μανιάτες (σαν τον Καπετάν Γέρμα, τον Καπετάν Ματαπά, τον Καπετάν Ταϋγετο και τον Καπετάν Τσιμπίδα)πρωταγωνίστησαν  στον ανταρτοπόλεμο κατά των κομιτατζήδων.

Αργότερα στους Βαλκανικούς Πολέμους και τη Μικρασιατική εκστρατεία Μανιάτες αξιωματικοί και οπλίτες βρέθηκαν ξανά στην πρώτη γραμμή του μετώπου διακρινόμενοι για την ανδρεία τους και το 1940 ο Μανιάτης συνταγματάρχης  Κωνσταντίνος Δαβάκης έγραψε το δικό του έπος στα βουνά της Πίνδου ταπεινώνοντας δυνάμεις του ιταλικού φασισμού.

Μετά τον εμφύλιο πόλεμο, η περιοχή λόγω και της εγκατάλειψης από το κράτος , κόντεψε να ερημώσει, καθώς ο παραγωγικός πληθυσμός υποχρεώθηκε να μεταναστεύσει, είτε στο εσωτερικό (Λαύριο, Πειραιάς, Πέραμα, Αιγάλεω, Καλλιθέα, Θεσσαλονίκη) είτε στο εξωτερικό (Αμερική, Αυστραλία, Γερμανία).

Μανιάτισσα στη Θάλασσα
Μανιάτισσα στη Θάλασσα

Στην απογραφή του 2001 ο μόνιμος πληθυσμός της Μάνης, μεσσηνιακής και λακωνικής, συμπεριλαμβανομένου και του δήμου Γυθείου, ανερχόταν σε 23.887 ανθρώπους.Καθώς όμως η περιοχή έχει στραφεί προς την τουριστική ανάπτυξη , τους μήνες  αιχμής υποδέχεται 10.000 παραθεριστές από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σήμερα η πολυπληθέστερη κοινότητα Μανιατών εκτός Μάνης ζει και εργάζεται στον Πειραιά.Υπολογίζεται ότι αποτελούν το 40% του εκλογικού σώματος στις περιφέρειες Α΄ και Β΄ Πειραιώς, γεγονός που ανεβάζει τον αριθμό τους στις 200.000 ανθρώπους.

Με μεγάλη απορροφητικότητα τόσο στα ναυτικά επαγγέλματα, όσο και σε δύσκολες ειδικότητες των ναυπηγείων και του λιμένα, αποτελούν ακμαίο και νευραλγικό κομμάτι του παραγωγικού δυναμικού στην περιοχή.

Για την παραδοσιακή απασχόληση τους στον ΟΛΠ , το χαρμόσυνο τηλεγράφημα «εγεννήθη υιός κρατήσατε θέσιν» ανήκει πλέον στις παροιμιώδεις φράσεις μιας άλλης εποχής.

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *