ΙΣΤΟΡΙΑ

Ελένη Αναειπόνυφη: «Η Πολυαραβίτισσα γυναίκα»

Tο συμβάν που έκανε θρύλο τη νύφη του Αναειπάκου (Αναειπόνυφη), η οποία σκότωσε τον Άραβα στρατιώτη στη βρύση του χωριού του Πολυαράβου περιγράφει ο Σπυρίδωνας Τρικούπης στην «Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης».

«Η Ελένη Αναειπόνυφη βαστώσα τα δυο ανήλικα τέκνα της και καταδιωκόμενη υπό τινός  Αιγυπτίου, έφευγε προς το όρος του Πολυαράβου.Ο Αιγύπτιος έδραξε την συρόμενην άκραν και επροσπάθει να κρατήσει τοιουτοτρόπως την φεύγουσαν. Αλλ΄αυτή , αφήσασα κατα γης τα τέκνα, έδραξεν την άλλη άκρα, όπου ευρίσκετο δεδεμένος ο θησαυρός της , δέκα δίστηλα.Αισθανθείσα δε ότι η ζώνη ετεντώθη, απέλυσεν αίφνης την άκραν και πεσόντα ύπτιον τον Αιγύπτιον ετραυμάτισε δια της ιδίας αυτού λόγχης και έσωσεν εαυτήν , τα τέκνα και τον θησαυρόν.«10624956_452317478239993_7555717149054056512_n

Την περιγραφή αυτή χρησιμοποίησε ο αρχαιολόγος Π.Ευστρατιάδης και φιλοτεχνήθηκε η ηρωϊκή πράξη σαν έμβλημα του Δήμου Μαλευρίου το 1871, όπου ανήκε διοικητικά ο Πολυάραβος. Στο πρόσωπο της τιμήθηκε η Πολυαραβίτισσα γυναίκα και κατ΄επέκταση η Μανιάτισσα.Αναμνηστική μαρμάρινη πλάκα βρίσκεται στη βρύση όπου συνέβη το παραπάνω γεγονός.

Με πηγές από το βιβλίο» Μάνη» του Γιώργου Η.Βενιζελέα, εκδόσεις «Αδούλωτη Μάνη».

Σχόλια

Δείτε  Η Στάση στο Λιμένι το 1830 ενάντια στην φορολογία και στους υπαλλήλους της Διοίκησης.
Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *