ΕΞΩ ΜΑΝΗ

Μαγευτική πεζοπορία στα χωριά Λαγκάδα, Θαλάμες και Τραχήλα.

Συνήθως η κατάλληλη εποχή για πεζοπορία είναι αυτή του Φθινοπώρου και της Άνοιξης.Ιδιαίτερα την άνοιξη όταν και υπάρχει βλάστηση η πεζοπορία συνοδεύεται και με υπέροχες εικόνες από μια φύση που ξυπνά και μοιράζει απλόχερα τις ομορφιές της.

Η Μάνη , Δυτική και Ανατολική διαθέτει εκπληκτικά μονοπάτια για να την περπατήσεις οπλισμένος με κουράγιο, δύναμη αλλά και θέληση γιατί μην γελιόμαστε σε μια πεζοπορία υπάρχουν αναβάσεις, κακοτράχαλα εδάφη και άλλοι αστάθμητοι παράγοντες.

Λόγω των καλοκαιριών στη  Μάνη που είναι ιδιαίτερα θερμά με υψηλές θερμοκρασίες πολύς κόσμος δεν γνωρίζει τις ομορφιές του τόπου που τις αντικρίζει μόνο περπατώντας.

Σε αυτό το άρθρο περπατάμε παρέα στο μονοπάτι για το χωριό Λαγκάδα της Δυτικής Μάνης.

Λαγκάδα Μάνης
Λαγκάδα Μάνης

Η ανάβαση ξεκινά σε δύσβατο έδαφος όπου υπάρχουν πολλά αγριόχορτα και θάμνοι, ιδιαίτερα την άνοιξη, που είναι θεριεμένα.

Μετά την μισή περίπου διαδρομή το έδαφος ισιώνει, καθαρίζει που λέμε, και χαλαρά μπαίνεις στο χωριό της Λαγκάδας.Εκεί στον κέντρο του οικισμού συναντάς τον ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος επί της δημοσίας οδού Καλαμάτας-Αρεόπολης.

Ο πλούσιος κεραμοπλαστικός διάκοσμος του μνημείου είναι ενδεικτικό στοιχείο των αρχιτεκτονικών τάσεων στις εκκλησίες που κτίζονται στη Λακωνία και Μεσσηνία μετά τα μέσα του 13ου αιώνα.

Ανηφορίζοντας το λιθόστρωτο μονοπάτι που συνδέει τη Λαγκάδα με τις Θαλάμες, στις δυτικές παρυφές του οικισμού δεσπόζει ο ναός της Αγίας Σοφίας.Πρόκειται για μια σπάνια παραλλαγή του αρχιτεκτονικού τύπου του μονόχωρου δρομικού ναού, που στεγάζεται με φουρνικά κατά τον άξονα, τα οποία στηρίζονται με τόξα και σφενδόνια.Εντυπωσιακός ναός πράγματι.

Επόμενη στάση το χωριό Θαλάμες (Κουτηφάρι).Το μονοπάτι για το χωριό είναι μαγευτικό.Το σκηνικό ιδιαίτερα την άνοιξη είναι καταπληκτικό, υπέροχοι συνδυασμοί χρωμάτων, ευχάριστοι αρμονικοί ήχοι, μεθυστικά αρώματα.

Δείτε  Πύργοι γεμάτοι ιστορία στη Δυτική Μάνη
Θαλάμες Πλατεία
Θαλάμες Πλατεία

Οι Θαλάμες είναι παραδοσιακό χωριό της Δυτικής Μάνης γραφικό και με ιστορία.

Λέγεται ότι από εδώ κατάγονταν η ωραία Ελένη και ο Γιώργος Γεννηματάς της νεότερης πολιτικής ιστορίας του οποίου η προτομή δεσπόζει στην πετρόκτιστη πλατεία του χωριού.Επίσης στο δρόμο από το  Οίτυλο προς τις Θαλάμες , βρισκόταν το ιερό Μαντείο της θεάς των ναυτιλομένων, της Ινούς.

Δεν μπορείς να συλλάβεις καλύτερα την ομορφιά ενός τόπου παρά μόνο εάν πατήσεις το χώμα του, αν ξαποστάσεις κάτω από τον ίσκιο των αιωνόβιων δένδρων του, αν ξεδιψάσεις από τη βρύση της πλατείας του, αν ξεκουράσεις το μάτι σου χαζεύοντας τα πέτρινα σπίτια του…

Τραχήλα Μάνης
Τραχήλα Μάνης

Αφήνοντας πίσω τις Θαλάμες και ολοκληρώνοντας την κυκλική πορεία για επιστροφή στην Τραχήλα από άλλο μονοπάτι , ξεκινά η κατάβαση του βουνού, το πλέον εύκολο κομμάτι της διαδρομής και με την καλύτερη θέα καθώς στο μεγαλύτερο μέρος του απολαμβάνεις ανεμπόδιστα τις παραλίες της περιοχής οι οποίες απλώνονται κοφτές και απότομες στην ήρεμη και γαλήνια θάλασσα.

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *