Περιηγήσεις στη Μάνη

Μάνη της Πέτρας του Ήλιου και του Αέρα!

Όταν ταξιδεύει κανείς στην Νότια Πελοπόννησο μαγεύεται με την ομορφιά του τοπίου και την άγρια και μοναδική φύση.

Μπαίνοντας ιδιαίτερα στη Λακωνία τον επισκέπτη γοητεύει ο επιβλητικός Ταϋγετος , το κύλισμα του Ευρώτα
ανάμεσα σε λεμονοπορτοκαλιές , η Σπάρτη του Λεωνίδα που νωχελικά ξεκουράζεται στους πρόποδες του μεγάλου βουνού και βέβαια η Καστροπολιτεία του Μυστρά που ακόμα «βασιλεύει» στις καρδιές μας.

Ταϋγετος
Ταϋγετος

Μετά την Σπάρτη και ανάμεσα στις μικρές καταπράσινες πεδιάδες από ελαιώνες και μικρές κοιλάδες ο δρόμος μας οδηγεί στο Γύθειο κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Ταϋγέτου που θυμίζει τα λόγια του Κώστα Ουράνη στο βιβλίο του «Ελλάδα» στο οποίο αναφέρει : «Ο Ταϋγετος σηκώνεται ανεμπόδιστος , ίσιος, ώριμος και δυνατός με μια περήφανη ανάταση ίσαμε το ύψος των χιονοσκεπασμένων κορυφών του.Καθώς εμφανίζεται έτσι, δεν δίνει μόνο μια εντύπωση μεγαλείου, αλλά μια βαθιά συγκίνηση.Δεν τον φαντάζεται κανείς άψυχο: παγερή αιωνιότητα ύλης.Καθώς υψώνεται θεόρατος και δυνατός, σκιάζοντας την μεγάλη πεδιάδα. φαντάζει σαν μια έμψυχη παρουσία, σαν να είναι ο τιτανικός φρουρός της«.

Γύθειο
Γύθειο

Ο δρόμος φιδίσια κατηφορίζει για να συναντήσει τα βορεινά του Λακωνικού κόλπου και το όμορφο Γύθειο.

Η απόλυτη αρμονία της φύσης φτιαγμένη και από τους ανθρώπους.Λουλούδια που μοσχομυρίζουν στους μικρούς κήπους, μπουκαμβίλιες  που κρέμονται απ΄τα μπαλκόνια και γλάστρες που πριονίζουν στα πολύχρωμα παράθυρα.

Και οι ομορφιές δεν τελειώνουν εδώ.

Σπίτια πολύχρωμα με καθαρές αυλές , που μοιάζουν με κουκλόσπιτα καθώς μικρά και μεγάλα στέκουν κολλητά το ένα με το άλλο και απέναντι το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας σαν σε νησί!

Στενά, ανηφοριές, πλακόστρωτες, σκαλοπάτια, μικρές εκκλησίες και φωνές παιδιών που χαίρονται το θείο δώρο της φύσης και παίζουν ανέμελα το αγνό παιδικό τους παιχνίδι.

…Και μέσα σε όλα το νησάκι Κρανάη του Πάρι και της Ωραίας Ελένης.Σε αυτό το νησί , σύμφωνα με την μυθολογία , βρήκαν καταφύγιο ο Πάρις με την Ελένη λίγο πριν αναχωρήσουν για την Τροία.

Εδώ το 1829 χτίστηκε ο Πύργος Τζανετάκη και το 1872 ο εντυπωσιακός Φάρος.

Συνεχίζοντας και αφήνοντας το γραφικό Γύθειο οδεύουμε μέσα από το φιδίσιο δρομάκι προς την Μάνη.Περνώντας τα στενά του Πασσαβά, που βρίσκονται δέκα χιλιόμετρα από το Γύθειο , μπαίνουμε στην Μάνη.

Αρχαία Πόλη Λα
Αρχαία Πόλη Λα

Στα δυτικά βρέχεται από τον Μεσσηνιακό Κόλπο , στα ανατολικά από τον Λακωνικό και στον νότο καταλήγει στο ακρωτήριο Ταίναρο που είναι το νοτιότερο σημείο της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ο δρόμος στενός και σε σχήμα φιδιού μας οδηγεί στην Αρεόπολη.

Η όψη αλλάζει δείχνοντας μας ότι μπήκαμε στο Βασίλειο της Πέτρας του Ήλιου του Αέρα και της χαμηλής «μεθυστικής» βλάστησης!Πέτρες παντού, πέτρες και βράχοι!

Συκιές, αγριελιές, φραγκοσυκιές, κουτσουπιές και άλλοι μικροί θάμνοι αλλάζουν την όψη της γης. Από τις σχισμές των βράχων τα λουλούδια ‘στάζουν» τα χρώματα τους και τα θυμάρια κι οι ρίγανες μαζί με τ΄άλλα αγριοβότανα σμίγουν τις μυρουδιές τους.

Δείτε  H πρώτη φωλιά της Caretta caretta για φέτος στον Λακωνικό Κόλπο
Σπήλαια Διρού
Σπήλαια Διρού

Ανατολικά από την Αρεόπολη διακρίνουμε το νότιο τμήμα του Ταϋγέτου τον απομονωμένο  Σαγιά.Είναι το βουνό της Μάνης.Ξηρός, ασβεστολιθικός ή κρυσταλλικός πέφτει απότομα ανατολικά στον Λακωνικό κόλπο, ενώ δυτικά σχηματίζει την χαμηλή, ξηρή και άγονη εξέδρα της Δυτικής Μάνης με πολλές καρστικές μορφές, όπου σχηματίζονται τα θαυμάσια σπήλαια του Διρού.Ο Σαγιάς αποτελεί το νοτιότερο τμήμα του Ταϋγέτου και μ΄αυτόν φθάνει μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο.

Αρεόπολη
Αρεόπολη

Περνώντας τις πύλες της πανέμορφης Αρεόπολης με τα πολύχρωμα πετρόστρωτα σοκάκια και με την πλατεία της Ελληνικής Επανάστασης στις ρίζες του Ιερού ναού των Παμεγίστων Ταξιαρχών όπου οι Μανιάτες έδωσαν στις 17 Μαρτίου 1821 τον όρκο τιμής ξεκινώντας την Ελληνική Επανάσταση, ο δρόμος μας οδηγεί στον Γερολιμένα.

Η διαδρομή γίνεται ανάμεσα σε χαμηλή βλάστηση και μέσα από τις ελιές ξεπροβάλλουν ολοένα και περισσότεροι πύργοι, όμορφα σπίτια, πετρόχτιστα χωριά πολλές φορές εγκαταλελειμένα , βυζαντινές εκκλησίες απρόσμενα δεμένες με το άγριο τούτο τοπίο.

Η Μάνη περιλαμβάνει 110 περίπου χωριά και οικισμούς , που χάρη στην αρχιτεκτονική τους, αλλά και την ιδιομορφία του τόπου, δέχονται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.

Φτάνοντας κοντά στην θάλασσα, ο Ιερός Λιμένας (Γερολιμένας), ξεπροβάλλει απότομα χαμηλά μπροστά μας.Εδώ σύμφωνα με τους μελετητές του Ομήρου κατοικούσαν οι μυθικοί Λαιστρυγόνες.Τα σπίτια όμορφα, παλιά παραδοσιακά, είναι χτισμένα πάνω στους βράχους και δέχονται το παιχνίδισμα και τον παφλασμό των κυμάτων.Λίγοι κάτοικοι ψαράδες διορθώνουν τα δίχτυα τους , ενώ στο μικρό λιμανάκι λίγες ψαράδικες βάρκες χορεύουν πάνω στα απαλά  κύματα.

Γερολιμένας
Γερολιμένας

Μετά τον Γερολιμένα η πορεία του ταξιδευτή γίνεται πιο σιωπηλή, πιο μοναχική, παρόλα αυτά το τοπίο σου γεμίζει την ψυχή .

Από τον Γερολιμένα, η Βάθεια απέχει περίπου δεκαπέντε χιλιόμετρα.Ο δρόμος περνάει δίπλα από το κύμα.Κι απότομα έρχεται η μεγάλη έκπληξη!

Σε κάποια στροφή του δρόμου φαίνεται η Βάθεια, που είναι κτισμένη πάνω στην κορυφή του λόφου, και σαν μαγική Ακρόπολη, αρχίζει να αποκαλύπτεται μπροστά μας.

Βάθεια
Βάθεια

Σπίτια πετρόχτιστα, πύργοι, εκκλησίες, πλακόστρωτα σοκάκια, πεζούλες, πλατώματα, όλα μαζεμένα το ένα δίπλα στο άλλο.Και στο βάθος οι ακτές και το απότομο βουνό με τις πεζούλες.Σήμερα είναι ελάχιστοι κάτοικοι που απέμειναν σε αυτόν εδώ τον παραδοσιακό οικισμό , πνιγμένοι στις παλιές αναμνήσεις.

Ότι να γράψεις για την Μάνη, ότι και να πεις ένα είναι το σίγουρο:

Η μοναδικότητα και η διαφορετικότητα της είναι τα σημεία αναφοράς για όσους επιλέγουν να την επισκεφθούν!!

Η Μάνη πετυχαίνει να παραμένει αναλλοίωτη όσα χρόνια και εάν περάσουν , όσες κοσμογονικές αλλαγές να συμβούν.

Για την Όμορφη Μάνη

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *