ΜΕΣΑ ΜΑΝΗ

Άνω Πούλα: «Το βουνό των κυνηγών»

Όταν τύχει και ανέβεις στην Άνω Πούλα έχεις δύο επιλογές να διαλέξεις:

Ή να ρίξεις το βλέμμα σου Ανατολικά και να αγναντέψεις ολόκληρη την Αποσκιερή Μάνη από την Αρεόπολη μέχρι τον Πύργο στο Διρό , από τον Πύργο μέχρι τον Γερολιμένα και από τον Γερολιμένα εώς το Ταίναρο,  ή να κοιτάξεις  δυτικά που τα γαλαζοπράσινα νερά της θάλασσας του Μεσσηνιακού κόλπου θα σε μαγέψουν και θα σου προσφέρουν την απόλυτη γαλήνη της ψυχής.poula

Αυτή είναι η Άνω Πούλα.Το βουνό των κυνηγών.

Στη γη της Άνω Πούλας όταν είναι περίοδος κυνηγιού με το χάραμα του ήλιου από την κορυφή της Άγιας Πελαγίας εώς το καταμεσήμερο στενάζουν τα τουφέκια και σπάνε την ηρεμία της οι φωνές των δεκάδων κυνηγών που ψάχνουν εκεί σίγουρα για θηράματα!!

Όταν όμως όλα τελειώσουν και η Άνω Πούλα μείνει πάλι μόνη της αφημένη στην απόλυτη ηρεμία, τότε απλώνονται στον επισκέπτη και οι άλλες ομορφιές της.

Εκεί συναντάμε τα Ανατολικά τείχη με τις πύλες και τις παράξενες πολεμότρυπες.

Στο βόρειο τμήμα της διακρίνουμε ότι υπήρχε Προϊστορικός Οικισμός. Η Άνω Πούλα θεωρείται η πιθανότερη τοποθεσία της Αρχαίας Ιππόλας, όπου υπήρχε το Ιερό της Ιππολαϊτιδας Αθηνάς.

Στην περιοχή παρατηρήθηκε Μυκηναϊκή κατοίκηση.poula3

Στην Άνω Πούλα συναντάμε τις εξής ερειπωμένες πλέον εκκλησίες:

Άγιος Πέτρος Μεταβυζαντινός ναός

Άγιος Φίλιππος Σπουδαίος μονοκάμαρος ναός του 11ου αιώνα.

Άγιος Νικόλαος Διαθέτει παρεκκλήσι

Άγιοι Θεόδωροι και Άγιος Γεώργιος Ναοί που διατηρούνται και που διαθέτουν θαυμάσιες τοιχογραφίες , ιδιαίτερα οι Άγιοι Θεόδωροι του 11ου-14ου αιώνα.

Αγία Ελεούσα Βρίσκεται 600μ. ΒΔ από τους Αγίους Θεοδώρους , εντός σπηλαίου προς την πλευρά της θάλασσας και ο Άγιος Σωτήρας ο οποίος είναι βυζαντινός ναός με φθαρμένες τοιχογραφίες στην αψίδα του.

Δείτε  Καραβοστάσι η αλλιώς "Μικρό Αλγέρι"!

Τέλος νοτιότερα στο ύψος του χωριού Δρυ, που είναι το ψηλότερο σημείο του οροπεδίου διακρίνουμε ίχνη από το κάστρο της Ωριάς.

Εκεί ζούσε η πεντάμορφη Βασιλοπούλα που γκρεμίστηκε με το άλογο της , όταν με δόλο εισέβαλε στο κάστρο Τούρκου βασιλόπουλο για να την κλέψει.

Η Άνω Πούλα είναι σημαντικότατο οροπέδιο της Μάνης και η παρουσία της συνδέεται με ατέλειωτους θρύλους και ιστορίες που κρατούν από τα βάθη των αιώνων.

Το βίντεο είναι της κας Μαρία Τσιροβασίλη και δημοσιεύθηκε στις 5 Μαϊου 2014.Οι φωτογραφίες στο βίντεο είναι του κου Πέτρου Αθανασάκου:

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *