ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Μέγας Ναπολέων και οι Μανιάτες

Eίναι πολλά αυτά που έχουν γραφτεί και αναλυθεί σχετικά με το αν έχει ελληνικές ρίζες και δη μανιάτικες ο Μέγας Ναπολέων.

Επίσης είναι αλήθεια ότι τα περί ελληνικής καταγωγής του Μέγα Ναπολέων δεν είναι αποκυήματα της Ελληνικής φαντασίας, αλλά ιστορίες γεννημένες και συζητημένες κυρίως στην Κορσική και βέβαια με προέλευση μάλλον των πατριωτών του!

Το ότι ο ίδιος ο Μέγας Ναπολέων δεν έχει αμφισβητήσει και δεν έχει διαψεύσει τις διαδόσεις περί της ελληνικότητας του και αυτό είναι μια πραγματικότητα.

Αλλά ας ξετυλίξουμε το κουβάρι των όσων έχουν λεχθεί για τον περήφανο Στρατηλάτη και την προέλευση του.

Ο Πατέρας του, Κάρολος Βοναπάρτης , είχε μια πολύ στενή φιλία με την οικογένεια της Πανώριας Στεφανοπούλου.Ο ίδιος μάλιστα εξέπνευσε στα χέρια της.Η κόρη της Λάουρα Στεφανοπούλου , γνωστή ως δούκισσα D΄ Abrantes στα «Απομνημονεύματα» της αναφέρεται εκτενώς στις σχέσεις των Ελλήνων και δη Μανιατών με την οικογένεια Βοναπάρτη.

Στις όποιες συνομιλίες στο σπίτι της οικογένειας Βοναπάρτη η επίσημη γλώσσα επικοινωνίας ήταν η Ελληνική.Πρόγονος του Βοναπάρτη ανήκε στη γενιά των Στεφανοπούλων και έφερε το όνομα Καλόμερος. Ήταν ένας από τους Στεφανόπουλους του Αιακείου στην Τοσκάνη της Ιταλίας.

Μέγας Ναπολέων
Μέγας Ναπολέων

Η δούκισσα D΄Abrantes  αναφέρει επίσης ότι οι Στεφανόπουλοι-Κομνηνοί όταν μιλούσαν για τους Βοναπάρτες χρησιμοποιούσαν πάντα το ελληνικό επώνυμο Καλόμερος, Καλόμεροι, η Καλομεριάνοι!!!

Θέλετε κι άλλα;

Οι φιλικότατες σχέσεις του Μέγα Ναπολέοντα με τις οικογένειες των Μανιατών στο Αιάκειο υπήρξαν παροιμιώδεις.

΄Οταν Μέγας Ναπολέων, ορφανό παιδί 15 ετών , πρωτοπήγε στο Παρίσι για σπουδές, τον υποδέχθηκε μια μεγάλη μορφή της Ελληνικής παρουσίας  στην Κορσική και τη Γαλλία, ο αξιωματικός Δημήτριος Στεφανόπουλος -Κομνηνός, αδελφός της Πανώριας Στεφανοπούλου, επιστήθιος φίλος του Καρόλου Βοναπάρτη.

Δείτε  Η Μάχη της Βέργας.

Ο Θρυλικός πολέμαρχος και κατακτητής ήταν βαθύτατα επηρεασμένος από τα παιδικά του χρόνια , όταν έβλεπε στους δρόμους του Αιακείου, τους περήφανους και σκληραγωγημένους Μανιάτες στους οποίους μετέπειτα έδειξε μεγαλύτερη συμπάθεια σε σχέση με τους Κορσικανούς που ήταν υπέρμετρα σκληρός.

Ο Αλέξανδρος Σούτσος διέδωσε τον θρύλο της ελληνικότητας του Μέγα Ναπολέοντα στην χώρα μας με το μνημειώδης ποίημα του που έλεγε ότι:

 «Διετήρει αίματος σου εις

  φλέβα του ρανίδα

  ο Κορσικανός ο έχων

  τον Ταϋγετο πατρίδα

  και εις μιαν μόνην ώρα

  την γην παίξας

  την γης χάσας

  εις του Βατερλώ την ΄χωρα»!

Βέβαια για να είμαστε απόλυτοι ο Μέγας Ναπολέων δεν παραδέχθηκε για ευνόητους λόγους την ελληνικότητα της καταγωγής του και μάλιστα ήταν ο ίδιος που σε ερώτηση την οποία του έκαναν σχετικά με το αν είναι έλληνας απήντησε : «Η γενιά μου αρχίζει από εμένα» εννοώντας ότι ήταν και είναι Γάλλος.

Μέγας Ναπολέων
Μέγας Ναπολέων

Αλίμονο μετά από τόσες μάχες και θριάμβους με τον Γαλλικό στρατό να αποδεχόταν ότι είχε ρίζες ελληνικές!

Μετά τα παραπάνω πιστεύει κανείς ότι Μέγας Ναπολέων και Μανιάτες δεν είχαν τίποτε κοινό;

Με πηγές από το περιοδικόhttp://www.mani-ekdoseis.gr/bookstore.asp και το αφιέρωμα του στους Μανιάτες της Κορσικής.

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *