Λαογραφία Μάνης

Θυμάστε τον Μπάρμπα Νίκο, κατά κόσμον «Μπόσο»;

Ποιός, κυρίως από τους παλαιότερους ,δεν θυμάται τον γραφικό «Μπόσο» ο οποίος αποτέλεσε μια τύπου ατραξιόν στην Μέσα Μάνη και κυρίως στην Αποσκιερή.

Ο Μπάρμπα Νίκος, κατά κόσμον «Μπόσος» υπήρξε γραφική φιγούρα στην Μάνη της δεκαετίας 70΄-80΄!

Μικρό παιδί τον θυμάμαι που περπατούσε από χωριό σε χωριό ρακένδυτος με λαδωμένο πυκνό ασπριδερό μαλλί και βέβαια μούσι και όλοι οι χωρικοί τον δεχόντουσαν με χαρά στο σπιτικό τους προσφέροντας του ένα μεζεδάκι με μια κούπα κρασί!

Άκακος και συνάμα καλαμπουριτζής αποτελούσε την διαφορετικότητα σε κάθε παρέα.

Ο Μπάρμπα Νίκος κατάγονταν από το χωριό Άγιος Αθανάσιος δίπλα από το χωριό Κιππούλα.

Ήταν άνθρωπος μοναχικός και πολλές φορές όταν η νύχτα απλώνονταν στο Κατωπάγκι, όπου συνήθως βολτάριζε, δεν είχε κανέναν ενδοιασμό-καιρού επιτρέποντος- να κοιμηθεί στα νεκροταφεία επάνω σε τάφους.

Ο παλιός φίλος "Μπαρμπα Νίκος".Μια όμορφη ανάμνηση των παιδικών μας χρόνων
Ο παλιός φίλος «Μπαρμπα Νίκος».Μια όμορφη ανάμνηση των παιδικών μας χρόνων.Φώτο Βασίλης Κανακάκης

Μικρό παιδί τον θυμάμαι όταν μαζεύομασταν τα πιτσιρίκια στο χωριό και τον προκαλούσαμε να μας πει ιστορίες για θρύλους και μάχες των Μανιατών. Ευχάριστος και καλοσυνάτος όπως ήταν δεν είχε αντίρρηση να μας εξιστορήσει γεγονότα ακόμα και της ελληνικής επανάστασης του 21΄όπου παραδόξως- γιατί δεν έβγαιναν τα χρόνια της ζωής του- συμμετείχε και ο ίδιος!!!

Όταν έφυγε από την ζωή, μεγάλος σχετικά σε ηλικία, οι γνώστες έλεγαν ότι παρά την φτώχεια που εξέπεμπε τελικά βρέθηκαν πολλά χρήματα από τους οικείους του σε διάφορες τρύπες ανάμεσα στους πέτρινους τοίχους του σπιτιού του στον Άγιο Θανάση.

Γειά σου Μπάρμπα Νίκο, γλυκιά ανάμνηση της νιότης μας στη Μάνη.

Σχόλια

Δείτε  Η Θρηνωδία στη Μάνη.
Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *