ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι Ηρωϊκές μάχες των Μανιατών σε Βέργα, Διρό

Η Βέργα

Η πρώτη επίθεση των Τουρκοαιγυπτίων με δύναμη 7.000 ανδρών, άρχισε την 21η Ιουνίου του 1826 στη θέση Βέργα.Ένα μακρόστενο τείχος που κατέβαινε από τον άξονα του Ταϋγέτου στον Αλμυρό της Έξω Μάνης.

Η ευστοχία των μανιάτικων όπλων αποδεκάτισε τον τουρκοαιγυπτιακό στρατό από την πρώτη στιγμή.Έφοδοι ακολούθησαν η μια την άλλη, αλλά στάθηκε αδύνατον να καμφθεί η αντίσταση των αμυνομένων, οι οποίοι δεν ξεπερνούσαν τις 4.000 ψυχές.Μετά από αλεπάλληλα γιουρούσια, οι Τούρκοι υποχώρησαν ταπεινωμένοι, αφήνοντας πάνω από 500 νεκρούς στο πεδίο της μάχης.

Η Μάχη της Βέργας
Η Μάχη της Βέργας

Η Απόβαση στο Διρό

Την ώρα που μαίνονταν η μάχη στη Βέργα , μοίρα 15 μεταγωγικών θα επιχειρούσε απόβαση στον όρμο του Διρού, με στόχο την κατάληψη της Αρεόπολης, έδρας των Μαυρομιχαλαίων.

Ο έλεγχος της συγκεκριμένης περιοχής θα επέτρεπε στον Ιμπραήμ να υποτάξει εύκολα ολόκληρη τη χερσόνησο, καθώς οι Μανιάτες θα υποχρεώνονταν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους στον Αρμυρό και να τρέξουν στα προσβαλλόμενα μετόπισθεν.Και κανείς πλέον δεν θα εμπόδιζε το ιππικό και το πεζικό των Τούρκων να προελάσουν μέσω της δυτικής Μάνης.

Καθώς σύσσωμος ο ανδρικός πληθυσμός της περιοχής πολεμούσε στη Βέργα, μόνο οι γεροντότεροι, οι γυναίκες και τα παιδιά είχαν μείνει πίσω.Αλλά να που μέτρησε η πολεμόχαρη μανιάτικη ψυχή.

Ένας λαός που δεν γνώριζε φόβο, ένας λαός που μάθαινε από νηπιακή ηλικία το τουφέκι και το σπαθί, άκουσε να χτυπούν σαν τρελές οι καμπάνες και ταμπουρώθηκε μέσα στα ίδια του τα σπίτια.

Η πρώτη φάλαγγα από 700 περίπου Τουρκοαιγυπτίους που ανέβηκε ως τη Χαριά και τον Πύργο Διρού συνάντησε τους πάντες σε θέσεις μάχης.Καθηλώθηκαν από την ευστοχία των αμάχων κι ως το βράδυ υποχώρησαν.Το ίδιο συνέβη και στους άλλους μισούς που κατευθύνθηκαν προς την Αρεόπολη.Μάλιστα οι πύργοι της, αρκετοί εξοπλισμένοι με κανόνια, τους προκάλεσαν βαρύτατες απώλειες.

Δείτε  Λίγα λόγια για το Ακρωτήριο Ταίναρο ή Κάβο Ματαπά

Την επομένη οι αμυνόμενοι ήταν περισσότεροι καθώς είχαν φτάσει ενισχύσεις από τα γύρω χωριά.Προσέβαλλαν τους εισβολείς με αντεπιθέσεις και τους εγκλώβισαν στο προγεφύρωμα του αιγιαλού.Στις 26 Ιουνίου, σε κρίσιμο σημείο για την έκβαση της μάχης, έφτασε στο Διρό ο Γιωργάκης Μαυρομιχάλης με 300 από τους νικητές της Βέργας.Ακολούθησε σφαγή των υποχωρούντων στη διάρκεια της οποίας το κοφτερό μαχαίρι της Μανιάτισσας αγρότισσας έγινε τραγούδι και θρύλος.

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *