ΜΕΣΑ ΜΑΝΗ

Ξιφαριάνικα: «Με το βλέμμα στον όρμο του Διρού»

Τα Ξιφαριάνικα είναι χωριό της Μέσα Μάνης και βρίσκεται 2 χλμ μετά την Αρεόπολη στο δρόμο προς τον Πύργο Διρού.

Είναι οικογενειακό χωριό και λέγεται ότι πρωτοκατοίκησε εκεί κάποιος ονόματι Παπαθεοδώρου από τον Πύργο Διρού  το 1204.Η φήμη του Παπαθεοδώρου στις ικανότητες του στο σπαθί ,το οποίο χρησιμοποίησε κατά κόρον εξαιτίας μιας βεντέτας από έρωτα, έδωσαν και το όνομα του χωριού Ξιφαριάνικα (σπαθί=ξίφος).Πριν το χωριό αυτό ονομαζόταν Λαγοκοίλι.

Υπάρχουν και τα Άνω Ξιφαριάνικα τα οποία βρίσκονται 800 μέτρα περίπου από τα Κάτω Ξιφαριάνικα και μένουν οικογένειες οι οποίες θεωρούνται απόγονοι του Ναπολέων Ξιφαρά.

Στα Ξιφαριάνικα μένουν κυρίως οικογένειες με επώνυμο Ξιφαρά και είναι ο μικρός οικισμός που έχει υπέροχη θέα προς τον όρμο του Διρού, τον Πύργο Διρού αλλά και την Αρεόπολη.

Στον μικρό αυτό οικισμό μπορεί κανείς να υποθέσει ότι βρίσκεται η πύλη της εισόδου προς την Ανατολική Μάνη καθώς είναι εκεί το σταυροδρόμι που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος ώστε να οδηγηθεί στην Ανατολική Μάνη.

Σχόλια

Δείτε  Φλομοχώρι:"Το χωριό με τον υψηλότερο πύργο της Μάνης"
Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *