Περιηγήσεις στη Μάνη

Χρόνια Πολλά! Γιορτή του Αγίου της Μάνης: «Αρχάγγελου Μιχαήλ»

Αγιοι υπάρχουν πολλοί (και) στη Μάνη, ένας όμως είναι Ο ΑΓΙΟΣ. Αγιος στρατιωτικός, όπως αρμόζει στους συχνά εμπόλεμους και σκληροτράχηλους κατοίκους, άγιος ψυχοπομπός, όπως επιβάλει ο πανάρχαιος αυτό τόπος και η ομαλή μετάβαση από τη μια θρησκεία στην άλλη…

 
%IMAGEALT%

Ο Μιχαήλ Αρχάγγελος, ο Αγιος της Μάνης, είναι θεματοφύλακας της χριστιανικής παράδοσης, αλλά και λαμπαδηφόρος των δοξασιών της αρχαίας ελληνικής θρησκείας. Μια μαρτυρία που διασώζει ο Νικόλαος Πολίτης συνδέει ευθέως τον Μιχαήλ Αρχάγγελο με τον ψυχοπομπό θεό Ερμή.

Το συγκλονιστικό είναι ότι η μαρτυρία αυτή αναφέρεται σε σπήλαιο του Ακροταίναρου, όπου οι αρχαίοι Ελληνες είχαν τοποθετήσει μια από τις εισόδους-εξόδους του Αδη. Από εκεί σύμφωνα με την παράδοση κατέβηκε και ο Ηρακλής στο βασίλειο του Πλούτωνα…

«Πατώντας τον σύνδεσμο αυτό:https://www.facebook.com/media/set/?set=a.712617478839110.1073742067.601291509971708&type=3 θα δείτε εικόνες από τις εκκλησίες προς τιμήν του Αρχαγγέλου Μιχαήλ σε ολόκληρη την Μάνη.Είναι  μια πολύ αξιόλογη δουλειά της ομάδας στο facebook «Ναοί Στη Μάνη».

Η μαρτυρία που διέσωσε ο Πολίτης αναφέρει: «Σε μια σπηλιά που είναι στον Κάβο-Ματαπά και κατεβαίνει πολλές φορές ο Μιχαήλ ο Αρχάγγελος και βγάζει τις ψυχές που τους εσυχώρεσε ο Θεός τις αμαρτίες τους. Άλλοι πάλι λέν πως σ’ αυτή τη σπηλιά μένουν βουρκόλακες και ο Μιχαήλ ο Αρχάγγελος, όταν παρακαλεστούν σ’ αυτόν οι άνθρωποι, πηγαίνει και τους ρίχνει από εκεί στα Τάρταρα, για να γλυτώσει τον κόσμο».

Η μορφή του Μιχαήλ που συναντάμε στις εκκλησίες της Μάνης έχει συγκεκριμένα τυπολογικά χαρακτηριστικά: ο άγιος φέρει στρατιωτική στολή, στο δεξί του χέρι κρατάει σπαθί, στο δεξί κρατάει ένα βρέφος (προσωποποίηση της ψυχής), ενώ πατάει πάνω σε έναν αμαρτωλό.

Δείτε  17 Μαρτίου 1821-Αρεόπολη: "Τιμή στους αγωνιστές, γιούχα σε πολιτικούς".Φώτο-Βίντεο.

Το στήθος κοσμεί υπερμεγέθης αποτροπαϊκή κεφαλή, που συναντάμε και στις αρχαίες πανοπλίες, ενώ το ίδιο σύμβολο επαναλαμβάνεται στις περικνημίδες και τις επωμίδες…

Οι Ταξιάρχες στην Αρεόπολη

Οι Ταξιάρχες, η μητρόπολη της Αρεόπολης, βρίσκεται στην ιστορική Πλατεία της 17ης Μαρτίου 1821, και διαθέτει σημαντικό γλυπτό τέμπλο και εξαίρετο λιθανάγλυφο διάκοσμο. Το εντυπωσιακό πολυώροφο καμπαναριό της του 1836 αποτελεί σήμα όλης της πόλης.
Η εκκλησία είναι χτισμένη με καλά κατεργασμένους λίθους, είναι σταυροειδής με δεκάπλευρο τρούλο και δεκάπλευρη αψίδα. Είναι μονόχωρος ναός με τρούλο του 18ου αιώνα, του οποίου εξωτερικά η αψίδα του Ιερού, που είναι πεντάπλευρη, έχει διακοσμηθεί με ανάγλυφες παραστάσεις του ζωδιακού κύκλου.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα λαϊκά λιθανάγλυφα της πύλης. Η πύλη χρονολογείται στα τέλη του 18ου αι. καθώς συνάγεται από σωζόμενη επιγραφή 1798 : ΟΧΤΒ 19.
Ο Ταξιάρχης στην Αρεόπολη έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο.
Στις 17 Μαρτίου του 1821 στην Αρεόπολη συγκεντρώθηκαν οι πρόκριτοι της Μάνης και όλοι οι ένοπλοι Μανιάτες με αρχηγό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, που είχε εκλεγεί αρχηγός από τη Συνέλευση των Κιτριών. Εκεί μετά τη δοξολογία, μπροστά στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών, ύψωσαν το λάβαρο του Αγώνα, δηλαδή τη Μανιάτικη Σημαία. Η σημαία ήταν λευκή, με μπλε σταυρό στη μέση. Στη πάνω πλευρά έγραφε «ΝΙΚΗ Η’ ΘΑΝΑΤΟΣ» και στη κάτω το ένδοξο «ΤΑΝ ‘Η ΕΠΙ ΤΑΣ».

Υλικό ομάδας ΟΙ ΜΑΝΙΑΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΥ
https://www.facebook.com/groups/43636…

Το Βίντεο είναι της κας Μαρία Τσιροβασίλη και δημοσιεύθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2014

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *