ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ...ΜΑΝΗ Περιηγήσεις στη Μάνη

Η Πατρίς μου είναι η Μάνη.

Συνεχή άρθρα για την μοναδικότητα της Μάνης διαβάζουμε εδώ κι εκεί στολισμένα με πλούσιες φωτογραφίες που δείχνουν  κάτι από το μεγαλείο της.

Ολοένα και περισσότεροι διεθνείς εκδοτικοί οργανισμοί και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης διαφημίζουν τον ιδιότροπο τούτο τόπο!!

Άγιος Νίκων
Άγιος Νίκων

Η Μάνη έχει το εξής εκπληκτικό: Η μία της πλευρά, η δυτική ή Έξω Μάνη, διανθισμένη με πεδιάδες εύφορες, καταπράσινες και καλλιεργημένες με γραφικά χωριά και γαλαζοπράσινες αμμώδεις παραλίες , και η άλλη η Μέσα Μάνη που την χαρακτηρίζει η αγριάδα και η σκληράδα της πέτρας, του χώματος, των θρύλων και μιας γης άνυδρης και ακαλλιέργητης που ζει αυτόνομη , αγνή και παρθένα έτσι όπως ακριβώς ήταν από τα βάθη της ιστορίας της.Γης που μοιάζει (και έτσι είναι) σαν να μην την άγγιξε κανένα ανθρώπινο χέρι ποτέ.Τα χωριά της όλα οχυρωματικά με τεράστιους πέτρινους πύργους, δεν άλλαξαν ποτέ στο πέρασμα του χρόνου , και οι παραλίες της άγριες, με χοντρά βότσαλα παρθένες, με νερά όμως σμαραγδένια πεντακάθαρα και καταγάλανα.

Παραλία Τραχήλας
Παραλία Τραχήλας

Στη Δυτική Μάνη, ανθεί η κτηνοτροφία, οι καλλιέργειες οπωροκηπευτικών , αμπέλια , ελαιόδεντρα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να καλλιεργηθεί  σε μια γη που το μεγάλο βουνό ο Ταϋγετος στέκεται από πάνω της  περήφανος και καμαρωτός έτοιμος να της προσφέρει τα πάντα.

Η Δυτική Μάνη είναι του Παυσανία, του Ομήρου, των Τρουπάκηδων-Μούρτζινων,  ακόμα και των σύγχρονων , του Κρητικού ποιητή  Νίκου Καζαντζάκη και του Άγγλου περιηγητή σερ Πάτρικ Λη Φέρμορ, όπου όλοι τους μαζί την λάτρεψαν και την μνημόνευσαν με θαυμασμό έως το τέλος της ζωής τους.

Στούπα
Στούπα

Και πως να μην μνημονευθούν τα χωριά της όπου όλα με την δική τους περήφανη ιστορία αλλά και την γραφικότητα τους συνθέτουν μια μοναδική εικόνα σε όποιον τα επισκεφθεί. Τι να πει κανείς για τα χωριά Θαλάμαι, Άγιος Νίκων, Τραχήλα, Λαγκάδα,Σιδηρόκαστρο, Καστάνια , Άγιο Νικόλαο,  την πανέμορφη Στούπα και την τραγουδισμένη Καρδαμύλη; Ή τον Κάμπο, την Τσέρια, του Δολούς,το Εξωχώρι και τα πανέμορφα  Καλλινέϊκα που όλα μαζί μπροστά στον Μεσσηνιακό κόλπο δημιουργούν έναν υπέροχο συνδυασμό σμίξης  βουνού και θάλασσας!

Δολοί
Δολοί

Αλλά και η Μέσα Μάνη τελείως διαφορετική μεταφέρει άλλη μαγεία.

Η γη της, λόγω της αγριότητας,  δεν είναι πλουσιοπάροχη σε κάθε είδους καλλιέργεια και οι κάτοικοι της αρκούνται κυρίως σε παραγωγή λαδιού, μέλι, ρίγανης, φρασκόμυλου και φραγκόσυκου.Επίσης ασχολούνται με την κτηνοτροφία.

Στη Μέσα Μάνη όποιος την επισκεφθεί δεν θα αναζητήσει απέραντα έλατα, πηγές με τρεχούμενα νερά και καταπράσινα λιβάδια!!

Λιμένι.Πύργος Μαυρομιχάλη
Λιμένι.Πύργος Μαυρομιχάλη

Αυτή όμως είναι και η μοναδικότητα της που την κάνει να ξεχωρίζει από άλλες περιοχές όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρου του κόσμου.

Στη Μάνη κατ΄αρχάς ο επισκέπτης είναι υποχρεωμένος να κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο..!!!

Ξεκινώντας από το γραφικό Οίτυλο των Στεφανοπουλαίων και Γιατριάνων, οικογενειών που μετανάστευσαν στην Κορσική με πλοίο από το Καραβοστάσι,κάτω ακριβώς  στον όρμο του Μεσσηνιακού κόλπου και αφού περάσεις την πανέμορφη παραλία του Νέου Οιτύλου συναντάς το Λιμένι όπου βρίσκεται ο Πύργος του Μαυρομιχάλη του τελευταίου Μπέη της Μάνης και κορυφαίου ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 που το όνομα του γράφτηκε με χρυσά γράμματα δίπλα από τα ονόματα του Κολοκοτρώνη, του Παπαφλέσσα και άλλων ηρώων απελευθερωτών της πατρίδας μας.

Μουσείο Πικουλάκη
Μουσείο Πικουλάκη

Στην πανέμορφη Αρεόπολη (Όνομα συνώνυμο του Άρη=Θεό του Πολέμου) εκτός από τους οχυρωματικούς πύργους, όπως του Πικουλάκη, και περπατώντας στα πολύχρωμα πέτρινα σοκάκια με παραδοσιακά μαγαζιά στην Παλιά πόλη, συναντάς την Πλατεία  17 Μαρτίου 1821 , ημέρα επανάστασης για τους Μανιάτες που συγκεντρωμένοι εκεί έδωσαν το όρκο τιμής για την πατρίδα. Αμέσως μετά την δοξολογία στο Ναό του Ταξιάρχη (Άγιος της Μάνης) και μετά τον όρκο   ο Πετρόμπεης με 3.000 παθιασμένους ηρωϊκούς Μανιάτες απελευθέρωσαν την Καλαμάτα από τον Τουρκικό ζυγό.

Πλατεία 17 Μαρτίου 1821.Αρεόπολη
Πλατεία 17 Μαρτίου 1821.Αρεόπολη

Το βλέμμα του ταξιδιώτη όπου και αν κοιτάξει διακρίνει τους αμέτρητους (800 λένε) οχυρωματικούς πύργους της Μάνης.Τους  Πύργους που όσο και με όποιον στρατό επιχείρησε η Βασιλεία  του Όθωνα να τους γκρεμίσει , οι Μανιάτες τους προστάτευσαν σε αμέτρητες μάχες με κυβερνητικούς στρατιώτες δίνοντας το ίδιο το αίμα τους, αλλά διατηρώντας τους αναλλοίωτους έως σήμερα.

Το Τηγάνι στο Μέζαπο
Το Τηγάνι στο Μέζαπο

Οδεύοντας προς τον Γερολιμένα και αφού περάσεις το θαύμα της φύσης που λέγονται Σπήλαια Διρού και που είναι μοναδικά στον κόσμο , ανάμεσα σε οικισμούς όλοι οχυρωματικοί με πύργους των Νικλιάνων (ισχυρή φαμίλια της Μάνης), δεξιά σου στο ύψος του Μεζάπου και στην θάλασσα του Μεσσηνιακού κόλπου  διακρίνεις το Τηγάνι (ονομάζεται έτσι από το σχήμα του) όπου βρίσκεται το Κάστρο Μαϊνη- από εκεί, κατά μια εκδοχή, λέγεται πως πήρε το όνομα της η Μάνη- με τις 365 στέρνες όσες και οι ημέρες του χρόνου. Το ταξίδι με τον χρόνο ακριβώς σε αυτό το σημείο σε μεταφέρει στην ζωή και στο θάνατο μιας πανέμορφης Βασιλοπούλας που ζούσε εκεί, όπως λέει ο θρύλος του Κάστρου!!

Δείτε  Ιστορίες της Μάνης . Γ΄Μέρος
Γερολιμένας
Γερολιμένας

Φτάνοντας στο γραφικό Γερολιμένα που βρίσκεται παραθαλάσσια κρυμμένος από το βράχο του Κάβο Γκρόσο θαρρείς έρχεσαι αντιμέτωπος  με τους Πειρατές της Μάνης οι οποίοι με τα ιστιοφόρα τους στήνουν καρτέρια προσμένοντας ξένα καράβια να τα ληστέψουν και να πάρουν λάφυρα.

Κυπάρισσος
Κυπάρισσος

Περνώντας από τα Άλικα και την Κυπάρισσο όπου συναντάς την Αρχαία Πολή Καινήπολη (παλαιότερα Ταίναρος) όπου βρίσκεται ο Ναός του Ποσειδώνα, τον οποίο λάτρευαν, φτάνεις στο μυστήριο ακρωτήρι Ταίναρο όπου εκεί βρίσκεται η Πύλη του Άδη και ο Κάτω Κόσμος.

Τι μαγεία Θεέ μου;

Στη Μέσα Μάνη θαρρείς ότι ζεις στα χρόνια και στην μαγεία της μυθολογίας.Θαρρείς ότι ζεις στα χρόνια της Οδύσσειας του Ομήρου. Ο χρόνος σε ταξιδεύει ακόμα και στα χρόνια της δημιουργίας. Μα έτσι δείχνει και η Μάνη. Αγνή παρθένα, αμόλυντη , Μυθική έως Μεσαιωνική.Σε καμία πάντως περίπτωση σύγχρονη!!

Λάγια
Λάγια

Περνώντας από το  ήσυχο λιμανάκι του Πόρτο Κάγιο που ήταν λημέρι του Λάμπρου Κατσώνη, ο δρόμος σε οδηγεί στην Ανατολική Μέσα Μάνη με χωριά στην κορυφογραμμή του Σαγγιά(οροσειρά του Ταϋγέτου)  και κάτω ανατολικά πανέμορφες ακτές του Λακωνικού κόλπου.

Ο Ήρωας Παναγιώτης .Α Βλαχάκος στη Λάγια
Ο Ήρωας Παναγιώτης .Α Βλαχάκος στη Λάγια

Συναντάς οχυρωματικά  χωριά όπως η Καινούργια Χώρα, η Πάλληρος, τα Κορογονιάνικα, οι Πιόντες και φτάνεις στη Λάγεια με τους πανύψηλους Νικλιάνικους Πύργους και με τις πολλές φαμίλιες. Στην είσοδο της διακρίνεις την προτομή του Μιχ. Νικολαράκου, πρώτου αιρετού Δημάρχου Ανατολικής Μάνης , ενώ μπαίνοντας μέσα στον οικισμό βλέπεις το πιο ιστορικό καφενείο της Μάνης το καφενείο του Μπέη.Εντύπωση και περηφάνια σου προκαλεί η προτομή του ήρωα Παναγιώτη .Α Βλαχάκου στην κεντρική πλατεία της Λάγιας-καταγόταν από εδώ- ο οποίος σκοτώθηκε άδικα, στο βωμό των πολιτικών συμφερόντων ,αλλά για την τιμή της πατρίδας στα Ίμια.Από εδώ ήταν και η πασίγνωστη ηθοποιός Αλίκη Βουγιουκλάκη, ασχέτως εάν λίγες φορές αναφέρθηκε στην περήφανη καταγωγή της.

Κουρνός .Φώτο Βενιζελέας
Κουρνός.Φώτο Βενιζελέας

Στην ανατολική Μάνη συναντάς γραφικά πανέμορφα χωριά στις πλαγιές του Σαγγιά όπως τα Δημαρίστικα, τα Παχιάνικα αλλά και στις ακτές τον Άγιο Κυπριανό και την Κοκκάλα. Στο Νύφι εκτός από την περίφημη παραλία Αλύπα,και τους αμέτρητους οχυρωματικούς πύργους στο χωριό είναι και το μοναστήρι του Κουρνού με τις πολλές πηγές και που έκανε λόγο για αυτό ο ιστορικός περιηγητής Παυσανίας.

Μετά το Φλωμοχώρι όπου βρίσκεται ένας από τους ψηλότερους πύργους της Μανης του Παντελεάκου, οχυρωματικός και δείγμα της μεγάλης δύναμης της οικογένειας, συναντάς το Αρχαίο Κάστρο της Τευθρώνης( Κάστρο Κολοκυθούς για τους ντόπιους) στα Λουκάδικα, που και για αυτό κάνει εκτενή αναφορά ο Παυσανίας.Είναι η Ακρόπολης της Μάνης.

Λουκάδικα.Το κάστρο Κολοκυθούς
Λουκάδικα.Το κάστρο Κολοκυθούς

Στον πανέμορφο όρμο του Κότρωνα το ταξίδι στο χρόνο συνεχίζεται αντικρίζοντας την εκπληκτική χερσόνησος του Σκοπά.Είναι μια στενή λωρίδα γης που ενώνει την θαλασσινή ακρόπολη της Αρχαίας Τευθρώνης με τον Κότρωνα!

Από εκεί και δυτικά στην κορυφογραμμή του Σαγγιά  διακρίνεις και τα χωριά Δριμός, Αργιλιάς που δεν μνημονεύσαμε πιο πριν.

Σκοπά. Κότρωνας
Σκοπά. Κότρωνας

Η περιήγηση στο  ταξίδι αυτό της φαντασίας συνεχίζεται με την επίσκεψη στα χωριά Χειμάρα και Πύρριχος που και αυτά τα μνημονεύει ο Παυσανίας.Μάλιστα για τον Πύρριχο αναφέρει την ύπαρξη ενός μεγάλου πηγαδιού, ενός ιερού της Αστρατείας Άρτεμις και ένα του Αμαζονίου Απόλλωνος.

Πύριχος
Πύριχος

Στη Μέσα Μάνη το ταξίδι στο χρόνο δεν τελειώνει ποτέ!!

Πέρα των παραπάνω που απλώς αναφέραμε ως ένα δείγμα του τι βρει ο περιηγητής -επισκέπτης της Μάνης υπάρχουν δεκάδες άλλα μέρη που προκαλούν τον ίδιο  θαυμασμό, όπως η Κοίτα με την Νόμια-άνδρο των Νικλιάνων-το περίφημο Κατωπάγκι με την ιστορική Άνω Πούλα, το πανέμορφο μοναστήρι της  Παναγίας της Φανερωμένης, η Γαρδενίτσα, Το Αγγειαδάκι, η Βάμβακα, το Κουλούμι, η Κουτρέλα, η Έρημος , ο Τσόπακας , η Χαριά, ο Πύργος Διρού και άλλα μανιάτικα χωριά που όλα συνθέτουν μια μεγάλη ιστορία των περήφανων οικογενειών τους .

Κάτω Γαρδενίτσα
Κάτω Γαρδενίτσα

Όλα όσα αναφέραμε σε συνδυασμό με τις πανέμορφες, μοναχικές σε πολλές περιπτώσεις γαλαζοπράσινες και με βότσαλο παραλίες  τα πλακόστρωτα χωριουδάκια με τις πέτρινες ταβερνούλες , αλλά και τους παραλιακούς οικισμούς με τα σύγχρονα σε ανέσεις αλλά συνάμα και παραδοσιακά ξενοδοχεία συνθέτουν την μοναδικότητα του τόπου.

Μανιάτισσα στο περιβόλι
Μανιάτισσα στο περιβόλι

Και να ήταν μόνο αυτά;

Στην πύλη της Μάνης απλωμένα σε καταπράσινες εκτάσεις είναι τα χωριά Βαχός, Χωσιάριο, Σκουτάρι κ.α που δεν χωρούν να τα αναφέρουμε όλα σε αυτό το άρθρο!!Οψόμεθα….!!!

Η Πατρίς μου είναι η Μάνη

Όμορφη Μάνη

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *