ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Δικαίος Βαγιακάκος:»Ο Μανιάτης ιστορικός ερευνητής της προπολεμικής Μάνης»

Ο Δικαίος Βαγιακάκος γεννημένος το 1917 στο χωριό Κοίτα Λακωνίας αποτελεί ίσως τον τελευταίο μελετητή της Μάνης της προπολεμικής γενιάς.5989508903

Ως φιλόλογος ανάλωσε την ζωή του στη συλλογή στοιχείων, στη μελέτη και δημοσίευση επί μέρους θαμάτων για την Μάνη και τους Μανιάτες της διασποράς.Μελέτησε μάλιστα με ιδιαίτερα προσεκτικό τρόπο την μετοίκηση των Μανιατών στη Κορσική, δίνοντας σημαντικές λεπτομέρειες για εκείνη την χρονικά ιστορική στιγμή.

Τελείωσε το Γυμνάσιο Αρεόπολης και στη συνέχεια την Φιλοσοφική Αθηνών. (1937).

Υπηρέτησε το 1938 και συνέχισε με την στράτευση στον πόλεμο του 40΄.images (1)

Στράφηκε στη μελέτη των νεοελληνικών διαλέκτων και στη συνέχεια στη συλλογή γλωσσικού και λαογραφικού υλικού.Επίσης στη μελέτη των ονομάτων και των τοπωνυμιών.Ενδιαφέρθηκε για την μελέτη της τοπικής ιστορίας της Μάνης όπως είναι άλλωστε η ιδιαίτερη του πατρίδα.

Το 1944 εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή με θέμα: «Συνίζησις και επένθεσις εν τω γλωσσικού ιδιώματος της Μέσα Μάνης».

Η Εταιρεία Λακωνικών Σπουδών , μια επιστημονική εταιρεία με έδρα την Αθήνα αποτελεί πνευματικό τέκνο του Δικαίου Βαγιακάκου, ο οποίος είχε διατυπώσει την ιδέα της ίδρυσης από το 1946.

Στόχος της είναι η πνευματική οργάνωση Λακώνων επιστημόνων και τους περι Λακωνίας ασχολουμένων, με σκοπό την προώθηση και ανάδειξη κάθε επιστημονικής προσπάθειας που αφορά την Λακωνική γη.

Με πηγές από:

http://mani.org και http://vikipedia.gr

Σχόλια

Δείτε  Λευτέρης Πετρούνιας:" Καυχιέμαι για την καταγωγή μου σαν Μανιάτης".
Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *