ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ...ΜΑΝΗ

Νοέμβριος:»Μάνη της Πέτρας και της Ελιάς»

Η Ελιά είναι το δέντρο που λατρεύτηκε από τους ανθρώπους από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Η ιστορία της είναι αρχαιότατη. Θεωρείται παλαιότερη της εμφάνισης του ανθρώπου.

Όλοι οι λαοί της Αν.Μεσογείου τιμούσαν την Ελιά ως ιερό δέντρο και την χρησιμοποιούσαν ως σύμβολο ειρήνης και τιμητικών διακρίσεων.

Στην αρχαία Ελλάδα με κλάδους ελιάς στεφάνωναν τους αθλητές.

Ήταν το ιερό σύμβολο της Αθήνας και της Θεάς Αθηνάς.

Από την Παλαιά Διαθήκη γνωρίζουμε ότι το περιστέρι που έστειλε ο Νώε μετά τον κατακλυσμό για εξερεύνηση του , έφερε το κλάδο Ελαίας στο ράμφος του, σημάδι ότι τα γερά υποχώρησαν και θα μπορούσαν να βγουν από την κιβωτό.

Στην Ιερουσαλήμ, μέσα στον Κήπο της Γεσθημανής, υπάρχει υπεραιωνόβια ελιά που, σύμφωνα με την παράδοση, χρονολογείται από την εποχή του Χριστού.

Για τους Μανιάτες η ελιά είναι το πιο βασικό αγαθό που παράγει ο τόπος τους.

Οι Ελιές στην Μάνη, κοντές σε ύψος , αλλά πλούσιες σε παραγωγή θεωρούνται από τις καλύτερες στον κόσμο.Είναι οι επονομαζόμενες «κορωνέϊκες».Μικρές σε σχήμα αλλά πλούσιες σε συστατικά.

Ο Νοέμβριος είναι ο κατ΄εξοχήν μήνας μαζέματος της Ελιάς.

Τα χωριά της Μάνης γεμίζουν από κατοίκους που έρχονται από τις μεγάλες πόλεις και μαζί με τους ντόπιους δίνουν ξανά ζωή και κίνηση στον ήσυχο αυτό τόπο.

Τα μικροσκοπικά παραθυράκια των πύργων ξαναφωτίζονται, τα γραφικά καφενεδάκια και τα ταβερνάκια  το βραδάκι γεμίζουν κόσμο , οι στόφες και τα τζάκια πυρώνουν.

«Μάνη της Πέτρας και της Ελιάς»

Καλό Μήνα.

Όμορφη Μάνη

Σχόλια

Δείτε  Λιμένι: "Παραμυθένιος τόπος προορισμού"!! (Εικόνες)
Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *