Περιηγήσεις στη Μάνη

«Μάνη και Μανιάτες….Σύμβολα ελευθερίας και Περηφάνειας»

Όταν ο Θεός αποτέλειωσε τη δημιουργία του κόσμου, αντίκρισε τα κακοτράχαλα μέρη του Ταΰγετου ως τον κάβο Ματαπά (Ταίναρο) και είπε: 

«Αφού οι άνθρωποι εδώ δεν έχουν χώματα… να καλλιεργούν λίγο και να χτίζουν πολύ. Και να τρώνε λούπινα, ελιές και φραγκόσυκα. Κι αφού έχουν τόσα λίγα να χάσουν, να μένουν πάντοτε λεύτεροι για να μπορούν να λευτερώνουν και τους άλλους που σκύβουν το κεφάλι επειδή έχουν περισσότερο βιός».

«Ας είναι καλά η Μάνη!» είπε ο γιος χτυπώντας το σοφρά με τη χερούκλα του. «Ας είναι καλά οι πέτρες, τα κοτρώνια της Μάνης και τα στριγγλολάγκαδα. Ακούς γρηά; Αυτά νά ‘ναι καλά και να βρίσκουμε μπαρουτόβολο για τις μπάλες. Και λίγη ξεροκαυκάλα για φαΐ. Τίποτ’ άλλο δε θέλομε. Κι από τον Πενταδαχτυλιά κι εδώθε ο Τούρκος δε θα ρίξει ρίζα ποτέ, όπως δεν έριξε ως τώρα. Σου το δίνω γραφτό» … Φτέρης Γιώργος: «Μια Νεράιδα Παντρεύτηκε στη Μάνη»
«Ανάσκαψα όλη τη γη να σε βρω. Κοσκίνισα μες την καρδιά μου την έρημο· ήξερα πώς δίχως τον άνθρωπο δεν είναι πλήρες του ήλιου το φως.» Νικηφόρος Βρεττάκος


«Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα … τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.» Γιάννης Ρίτσος «Η πιο όμορφη θάλασσα»


«Eτούτο το τοπίο είναι σκληρό σαν τη σιωπή, σφίγγει στον κόρφο του τα πυρωμένα του λιθάρια,
σφίγγει στο φως τις ορφανές ελιές του και τ’ αμπέλια του.» Γιάννης Ρίτσος «Αυτά τα δέντρα»


«Καθώς κοιτάς τον Ταΰγετο, σημείωσε τα φαράγγια πού πέρασα. Και τις κορφές που πάτησα. Και τα άστρα που είδα.» Νικηφόρος Βρεττάκος «Γράμμα στον άνθρωπο της πατρίδας μου»

Δείτε  Γύθειο: "Το κόσμημα της Μάνης"(Εικόνες-Βίντεο)

«Μάνη – κορώνα της τιμής της λεβεντιάς στεφάνι Μάνη – της δόξας φλάμπουρο της λευτεριάς λιμάνι.»
Σωτήριου Γουνελά «Μάνη»


«Όταν σφίγγουν το χέρι, ο ήλιος είναι βέβαιος για τον κόσμο όταν χαμογελάνε, ένα μικρό χελιδόνι φεύγει μες απ’ τ’ άγρια γένεια τους…» Γιάννης Ρίτσος «Ρωμιοσύνη»


«Εσύ ‘σαι η παρηγοριά των Μανιατών και Γιάτρισσα των λαβομένων των σωμάτων και ψυχών.» «Στην Παναγιά τη Γιάτρισσα»

«…και η Τουρκιά δεν πάτησε σ’ ούλη της Μάνης τα χωριά τι άλλο καλό δε μάθαμε πιο κάλιο από την λευτεριά.» Μοιρολόϊ Μανιάτικο

«Ο ουρανός μου είναι βαθύς και ανάλλαχτος. Ότι αγαπάω γεννιέται αδιάκοπα. Ότι αγαπάω βρίσκεται στην αρχή του πάντα» Οδυσσέας Ελύτης


«Το δρόμο της καρδιάς μου ακολουθώντας, έφτασα μεσημέρι, σε λιμανάκι απάγκιο…» Μαργαρίτα Καρλαύτη «Ευχαριστώ τη Θεία γη»

Μόν’ ένα Κάστρο του Μωρηά δεν έσκυψε κεφάλι περήφαν’ αποκρίθηκε στο Τούρκικο φιρμάνι:
«Εγώ Πασά δεν προσκυνώ ούτε τσοχανταραίους έχω φρουρούς απόρθητους της Μάνης τους γενναίους!
Σωτήριου Γουνελά «Μάνη»


«Ευχαριστώ σε θάλασσα απ΄ τ΄ άδυτά μου βάθη που με το κύμα μόρφωσες την άμαθη ψυχή μου…» Προσευχή

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *