Λαογραφία Μάνης

«Δε θέσι το καλό ζου, όσοι σκύβουσι εμπρός ζου»

 «Δε θέσι το καλό ζου, όσοι σκύβουσι εμπρός ζου»

Το καλύτερο απόφθεγμα της Μάνης, δίχως άλλο, το διάβασα στο Κρεοπωλείο του ανηψιού μου του Μιχάλη του Τσατσούλη ,που τό έχει μόλις βγείς από την Αρεόπολη προς Πύργο Διρού , λίγα μέτρα μετά το σούπερ Μάρκετ του Καραγιάννη.

IF
IF

«Βρε ανήψι , τι ατάκα είναι αυτή» του είπα.

«Μπάρμπα μου, απάντησε, η αλήθεια είναι!! «Όταν ο άλλος ζε λέπει και σκύβει μπροστά ζου κάνοντας τεμενάδες , σίγουρα κάτι θα σου ζητήσει.Και συνήθως δεν είναι για καλό. Το σίγουρο είναι ότι θα ζε βάλει σε μπελάδες»!!

Μόλις μου το είπε, αμέσως σκέφθηκα ένα δικό μου περιστατικό.

Ήτανε μια θειά από τη Μέσα Μάνη και συγκεκριμένα από το Μέζαπο.

Ήξερα ότι εκοίταγε μόνο τον εαυτό της.Δεν σου έδινε χωρίς να σου πάρει!!

Ένα βράδυ, μετά από το μάζεμα του περιβολιού, καθώς ήταν εποχή- σαν τώρα δα- και μαζεύαμε ελιές, είχε έρθει στο σπίτι και καθότανε μαζί με άλλους στο χωριό το βραδάκι να πούμε καμιά κουβέντα πριν κοιμηθούμε.

Όπως μιλούσαμε και χαριεντιζόμαστου, γυρίζει και μου λέει: «Αύριο θα έρθω να ζε βοηθήσω να μαζέψεις το περιβόλι να τελειώνεις»!!!

Με ξάφνιασε η κουβέντα της!! «Να με βοηθήσει;» αναρωτήθηκα μέσα μου..»αυτή δεν βοηθά τη μάνα της (δε ζούσε βέβαια), εμένα θα βοηθήσει»;» συμπλήρωσα την σκέψη μου!!

Δεν έκανα όμως και πολύ τον δύσκολο γιατί την βοήθεια της τηνε ήθελα.

«Έλα της είπα να με βοηθήσεις»!!

Το πρωϊ ζαλωθήκαμε τα λιόπανα και τα τσουβάλια και τραβήξαμε κατά το περιβόλι.Όλη μέρα η θεία μάζευε χωρίς να λέει κουβέντα.Την κοίταζα λίγο περίεργα, αλλά δεν της μιλούσα,.. μην μου φύγει και μείνουν όλα στη μέση!!!

Δείτε  Το κυνήγι της τσίχλας!

Μόλις βράδιασε και παέναμε κατά το χωριό , το έσκασε το παραμύθι:

«Θέου και εγώ κορώνα μου μια βοήθεια»!

Τα πόδια μου άρχισαν να τρέμουν, το στόμα μου στέγνωσε και τηνε τήραγα με απορία μέχρι να μου πει τι βοήθεια ήθελε!!

«Έχου μαζέψει βρε κορωνάκι μου κάτι κούτσουρα στο χωράφι μου και θέλω να με βοηθήσεις να τα πάρω να τα πάω στο σπίτι»!μου είπε δίνοντας μου την χαριστική βολή.

Τα κούτσουρα για τα οποία μιλούσε ήταν σε ένα περιβόλι στους πρόποδες της Άνω Πούλας , χωρίς δρόμο παρά μόνο ένα μονοπάτι από ξεριολιθιές και η διαδρομή μέχρι το σπίτι της ήτονε περίπου μισή ώρα!!!

» Τρομάρα μου» αναφώνησα μέσα μου – για να μην μ΄ ακούσει , φύσηξα δυνατά με καυμό και με σφίξιμο στο στήθος προχώρησα για το σπίτι.

Μόλις έμεινα μόνος και πριν πέσω για ύπνο φώναξα στο άδειο σπίτι , με τους τοίχους μόνο να με ακούνε:

Ναι βρε ανήψι Μιχαλιό: «Δε θέσι το καλό ζου όσοι σκύβουσι εμπρός ζου»!!!

Σημ: Το κείμενο συντάχθηκε με χιουμοριστική διάθεση. Η Θειά μου από το Μέζαπο είναι πραγματική, και την αγαπώ πάρα πολύ.

Για την Όμορφη Μάνη

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *