ΜΕΣΑ ΜΑΝΗ

Ο Πύργος Παντελεάκου στο Φλωμοχώρι.

Από του ψηλότερους πύργους της Μάνης είναι ο Πύργος Παντελεάκου που στέκεται καμαρωτός στο Φλωμοχώρι στην Προσηλιακή Μάνη.

Το ύψος του είναι περί τα 18,5 μέτρα και αριθμεί 5 ορόφους που με την ταράτσα γίνονται 6.

Το κτίσιμο του Πύργου χρονολογείται το 1810 και ολοκληρώθηκε το 1835. Αυτό συμπεραίνεται καθώς σε κάθε όροφο αναγράφεται η ημερομηνία κτισίματος.Ο Πύργος όσο ανεβαίνει στενεύει με αποτέλεσμα να ξεκινά 9,8 τ.μ στο ισόγειο και στο τελευταίο όροφο να περιορίζεται στα 6,2 τ.μ.

Οι μετακινήσεις εντός του πύργου είναι στενάχωρες λόγω στενότητας και μόνο οι ντουφεκότρυπες και λίγα παράθυρα των φωτίζουν μέσα.

Για τον εν λόγω πύργο λέγεται ότι τον επισκέφθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης κατά την προετοιμασία της ελληνικής επανάστασης του 1821 συναντώντας ορισμένους οπλαρχηγούς της Προσηλιακής Μάνης.

Στον προαύλιο χώρο παρέχεται φούρνος και στέρνα για την διαμονή μέσα σε περίπτωση πολιορκίας καθώς και άπειροι αποθηκευτικοί χώροι.

Όπως  συμβαίνει σε όλους τους πύργους της Μάνης το ύψος του δείχνει και την ισχύ της οικογένειας Παντελεάκου, η οποία είναι από τις πιο παλιές στην περιοχή.

Σχόλια

Δείτε  Νέο Οίτυλο:"Η ακτή του Μεσσηνιακού κόλπου"
Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *