ΜΕΣΑ ΜΑΝΗ

Σταυρί Λακωνίας: «Το γραφικό χωριουδάκι στο Κατωπάγκι της Αποσκιερής Μάνης»

Πηγαίνοντας δυτικά και μετά  το  Ψίο το πρώτο χωριό που συναντάς στο  Κατωπάγκι στην Αποσκιερή Μάνη είναι το πανέμορφο και γραφικό  Σταυρί. Χτισμένο σε ένα μικρό ύψωμα, το χωριό αυτό φαντάζει σαν ζωγραφιά βλέποντας το από μακριά. Ανάμεσα από πανέμορφες φραγκοσυκιές και ελαιόδεντρα οι ψηλοί πύργοι του χωριού ξεπροβάλλουν θαρρείς και σε κοιτούν επιβλητικά και περήφανα.

O Άγιος Βασίλειος στο Σταυρί.Φώτο Πέτρος Αθανασάκος
O Άγιος Βασίλειος στο Σταυρί.Φώτο Πέτρος Αθανασάκος

Στην είσοδο του χωριού δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Βασιλείου , κτίσμα του 17ου αιώνα. Προχωρώντας στο χωριό συναντάς την γραφική παραδοσιακή ταβέρνα του Παναγιώτη Κοκοράκη , αντιδημάρχου του Δήμου Ανατολικής Μάνης πατέρα 5 παιδιών. Το καθαρό απολαυστικό φαγητό του, σε συνδυασμό με το απάνεμο σημείο που βρίσκεται, την έχουν κατατάξει σε μια από τις πιο όμορφες και γραφικές  ταβέρνες της Μέσα Μάνης.Δεν είναι τυχαίο ότι ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες σφίζει από κόσμο.

Το Παραδοσιακό Ξενοδοχείο "Τsitsiris Castle" Στο Σταυρί
Το Παραδοσιακό Ξενοδοχείο «Τsitsiris Castle»
Στο Σταυρί

Στη συνέχεια περπατώντας στο εσωτερικό του χωριού ο δρόμος σε οδηγεί στον Πύργο Τσιτσίρη όπου εδρεύει το ομώνυμο παραδοσιακό ξενοδοχείο. Πέτρινο με καταπράσινη αυλή και παραδοσιακά κατούγια προσφέρεται για μια ξεχωριστή διαμονή στη Μάνη. Οι πιθάρες, οι κρυφοί φωτισμοί , τα πέτρινα δωμάτια και γενικότερα η ξεχωριστή παραδοσιακή αρχιτεκτονική του μέσα και έξω σου προσφέρουν ένα ταξίδι στον χρόνο.

Στο Σταυρί, οι κάτοικοι του έχουν πετύχει να κρατούν αναλλοίωτη τη φυσιογνωμία του χωριού τους.Ακόμα και τα νέα κτίσματα που υπάρχουν είναι παραδοσιακά και ας κοστίζει πολύ περισσότερο η κατασκευή τους.

Εδώ στο Σταυρί υπήρξε και το μεγαλύτερο εμπορικό μαγαζί την δεκαετία του 70΄ όχι μόνο στο Κατωπάγκι αλλά ίσως σε ολόκληρη την Μέσα Μάνη.

Ιδιοκτήτης του ήταν ο συγχωρεμένος Γεώργιος Σερεμετάκης μαζί με την γυναίκα του την Άννα.

Ελλείψει άλλων καταστημάτων , αλλά και με λιγοστά αυτοκίνητα εκείνη την εποχή το μαγαζί του Σερεμετάκη  εξυπηρετούσε εκατοντάδες κόσμου στα χωριά της Μέσα Μάνης.

Δείτε  Αγία Πελαγία: "Το ιστορικό εκκλησάκι στην κορυφή του βουνού"!

Λειτουργούσε στα κατούγια παραδοσιακού πύργου και διέθετε και καφενείο.

Στο κατάστημα πέρα από τα είδη πρώτης ανάγκης τρόφιμα, μαναβική και άλλα, μπορούσες να βρεις ότι ήθελες. Από καρφίτσα έως στόφα, κυνηγετικό όπλο, φυσίγγια  και ότι άλλο μπορούσες να φανταστείς.

Μπαίνοντας στο κατάστημα συναντούσες μια μεγάλη ταμπέλα που έλεγε «Και ότι δεν βλέπετε να το ζητάτε»!!…προτρέποντας σε να ζητήσεις ότι σου κατέβαινε με μεγάλες πιθανότητες όμως να το βρεις!!

Ερμητικά κλειστό σήμερα το κατάστημα του Γιώργου Σερεμετάκη στο Σταυρί.
Ερμητικά κλειστό σήμερα το κατάστημα του Γιώργου Σερεμετάκη στο Σταυρί.

Το καφενεδάκι λειτουργούσε σε δωμάτιο συνέχεια του πύργου. Με τραπεζάκια ξύλινα σκαλιστά και καρέκλες με ψάθα γέμιζε ασφυκτικά όλη την ημέρα.Εκτός από τους καφέδες και τα αναψυκτικά αξέχαστα ήταν και τα ριζόγαλα σπεσιαλιτέ της Άννας Σερεμετάκη. Όταν έφτανε το μεσημέρι ή και το απόγευμα οι ουζομεζέδες πήγαιναν και ερχόντουσαν! Άλλωστε ο μπάρμπα Γιώργης σε προέτρεπε έχοντας βάλει ταμπέλα-ποίημα στην είσοδο του καφενείου που έλεγε: «Για ούζο με μεζεδάκι μόνο στου Σερεμετάκη»!

Άλλα χρόνια, άλλες εποχές!!

IMG_1378
Ο Άγιος Νικόλαος στο Σταυρί.

Στο τέλος του χωριού από την δυτική του μεριά βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Εκεί γίνονται όλες οι θρησκευτικές τελετές του χωριού.

Εάν βρεθείς Πάσχα στη Μάνη, τότε έλα την Μεγάλη Παρασκευή  στο Σταυρί στην λειτουργία του Επιταφίου την οποία λειτουργεί ο Παπα-Δημήτρης Μαριόλης. Η περιφορά του με τα παιδάκια ντυμένα να τον οδηγούν και τα χιλιάδες κεράκια από πλήθος κόσμου  να φωτίζουν τα πέτρινα σοκάκια του χωριού θα σου σχηματίσουν μια πανέμορφη εικόνα που δεν θα ξεχάσεις ποτέ.

Το Σταυρί  είναι από τα λίγα χωριά της Μάνης που η παραδοσιακή εικόνα του κρατάει εώς και σήμερα.

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *