ΙΣΤΟΡΙΑ

Η επίθεση των Πειρατών της Μάνης στην Αμοργό.

Η φτώχεια και η ανέχεια που επικρατούσε στη Μάνη τα χρόνια της Τουρκοκρατίας είχαν εξαναγκάσει τους Μανιάτες να στραφούν στην Πειρατεία. Είναι γνωστό ότι οι Μανιάτες ήταν από τους πιο διάσημους Πειρατές σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Ποιός δεν γνώριζε εκείνη την εποχή το Σκλαβοπάζαρο του Οιτύλου το οποίο ονομάζονταν το Μεγάλο Αλγέρι;

Η περιοχή κυρίως που δρούσαν ήταν το στενό μεταξύ Μάνης και Κυθήρων όπου ζητούσαν τον λεγόμενο Λακωνικό Φόρο.Στόχος τους βέβαια ήταν τα πλούσια εμπορικά πλοία των Ενετών, Γενοβέζων αλλά και Τούρκων.

Όταν , όμως οι Μανιάτες Πειρατές είχαν εξαντλήσει τις επιλογές που είχαν για ανεύρεση λαφύρων , στρέφονταν πλέον και κατά ολόκληρων περιοχών.

Μια τέτοια περιοχή ήταν και η Αμοργός.

Φώτο: Όμορφη Μάνη
Φώτο: Όμορφη Μάνη

Το 1797 Μανιάτες Πειρατές επιτέθηκαν στο νησί με στόχο την αποκομιδή λαφύρων. Χαρακτηριστικά , αναφέρεται ότι εκγύμνωσαν κυριολεκτικά τον τόπο.Οι κάτοικοι του νησιού έντρομοι κυριολεκτικά έτρεχαν να κρυφτούν από την μανία των Πειρατών, οι οποίοι στη συνέχεια δεν άφησαν τίποτε. Ακόμα και τα ρούχα των κατοίκων εξαφάνισαν.

Το τραγούδι της Αμοργού που αναφέρεται στο περιστατικό λέει:

«Της Αμοργού τα βάσανα πολλά να λυπηθείτε

Όπου ποτέ δεν έλπιζε για να τηνε πατήσουν

Μανιάτες τ΄όνομα σκυλιά και να την αφανίσουν».

Κατά την αναχώρηση όμως των μανιασμένων Πειρατών από το νησί, η αντίδραση ήρθε από μεγάλη ομάδα Αμοργιανών κατοίκων οι οποίοι τους επιτέθηκαν ανακτώντας το γόητρο τους.

…..λέει το τραγούδι στην Αμοργό:

«Να βγάλουν τότες όνομα σ΄Ανατολή και δύση

στην Αμοργόν άλλη φορά  κλέπτης να μην πατήσει.»

Σχόλια

Δείτε  Εξερευνώντας την Πύλη του Άδη με την πένα του Πάτρικ Λη Φέρμορ.
Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *