ΜΕΣΑ ΜΑΝΗ

Ο περίφημος Πύργος Μεσίσκλη στη Νόμια.

Από τους πρώτους πύργους της Μάνης  είναι ο Πύργος Μεσίσκλη.Λέμε από τους πρώτους με δεδομένο ότι βρίσκεται στο χωριό Νόμια της αποσκιερής Μάνης δίπλα από την Κοίτα των Νικλιάνων.Οι Νικλιάνοι, όπως είναι γνωστό εκδιώχθηκαν τον 14ο αιώνα από το Νύκλι της Αρκαδίας και έφεραν στη Μάνη καινούργια ήθη και έθιμα. ‘Ενα από αυτά ήταν και το κτίσιμο οχυρωματικών πύργων οι οποίοι χρησίμευαν για τις διαμάχες με τους ντόπιους.

Πύργος Μεσίσκλη στη Νόμια.Φώτο Πέτρος Αθανασάκος
Πύργος Μεσίσκλη στη Νόμια.Φώτο Πέτρος Αθανασάκος

Γραπτές , επιβεβαιωμένες, μαρτυρίες για τον ακριβή χρόνο  κατασκευής του δεν υπάρχουν.Η πιθανότερη περίοδος είναι τα τέλη 17ου αιώνα με αρχές του 18ου.

Ο πιο γνωστός νοικοκύρης του Πύργου ήταν ο Μεσίσκλης, λοχαγός του Όθωνα , που διεφώνησε με την εντολή του, και εν τέλει σώθηκε το γκρέμισμα των πύργων της μάνης.

Ο Πύργος έχει ύψος 9 μέτρα.Για λόγους ασφαλείας περιβάλλεται από άλλες οικίες της ίδιας οικογένειας και μάλιστα διαθέτει μυστικές εισόδους, ώστε η όποια μετακίνηση να μην γίνεται αντιληπτή στον αντιμαχόμενο τις περιόδους πολεμικών συρράξεων.

Ο Πύργος ως οχυρωματικός που ήτο, στο εσωτερικό του δεν διαθέτει σχεδόν καθόλου παράθυρα. Μόνο κάποιες μικρές σχισμές οι οποίες χρησίμευαν για την τοποθέτηση ντουφεκιού.

Οι ντουφεκότρυπες βρίσκονται παντού στον εσωτερικό χώρο, με τη μεγαλύτερη βαρύτητα πάντως να έχει δοθεί στον τελευταίο όροφο.

Στον εξωτερικό χώρο εντύπωση κάνει η γωνιακή πολεμίστρα η οποία κοιτά προς τον δρόμο και έχει την δυνατότητα οπτικής πρόσβασης και στις δύο πλευρές του πύργου.

Η είσοδο του , όπως στους περισσότερους πύργους της Μάνης άλλωστε,είναι στενή και κοντή, ενώ μέσα διαθέτει πολλούς αποθηκευτικούς χώρους για τρόφιμα και άλλα είδη άμεσης ανάγκης καθώς και εσωτερική στέρνα.Με αυτό τον τρόπο καλύπτονταν όλες οι ανάγκες σε περίπτωση πολεμικής διαμάχης με τους ντόπιους.

Σχόλια

Δείτε  Οι Άνω και Κάτω Μπουλαριοί: "Κάτω από το βλέμμα της Άγιας Πελαγιάς"
Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *