Λαογραφία Μάνης

Μάνη: «Πόσα παιδιά έχεις πατριώτη»; «Δύο παιδία και μια κόρη»!!

 

Χαρακτηριστική απάντηση Μανιάτη γονιού όταν αναφέρεται στα παιδιά του:

– Πόσα παιδιά έχεις πατριώτη;

   -Δύο παιδία και μια κόρη !!

Η χαρά των γονιών όταν έρχονταν  στη ζωή αρσενικός  ήταν απερίγραπτη.  Όταν αναφέρονταν σε αυτό το χαρμόσυνο γεγονός έλεγαν χαρακτηριστικά ότι «άλλο ένα τουφέκι μπήκε στην οικογένεια μας«.Τους γιούς, δηλαδή, τους παρομοίαζαν με ¨τουφέκια»! Ο κάθε επισκέπτης που πήγαινε να δει το νεογέννητο αρσενικό έριχνε και μια τουφεκιά πριν μπει στο σπίτι!

Επί της ουσίας μονάχα τους άντρες έκλαιγαν και μοιρολογούσαν με πάθος στη Μάνη.

425288_119438221515570_1089103359_n

Οι γυναίκες, συνήθως, φορούσαν μαύρα ακόμα και για τους πιο μακρινούς συγγενείς.Η χρησιμότητα των γυναικών περιορίζονταν στις εργασίες του σπιτιού.Η ζωή τους ήταν μια ζωή γεμάτη μόχθο.Εργάζονταν στο σπίτι, στους αγρούς, στο λιοτρίβι ή στους νεολιθικούς χειρόμυλους που είναι ένα είδος δυσκολομεταχείριστου γουδιού και γουδοχεριού.Πήγαιναν να θερίσουν σε απόμακρα σταροχώραφα, με το δρεπάνι στο χέρι και τις ξύλινες εμβληματικές κούνιες κρεμασμένες από τους ώμους, σαν τους Ινδιάνους.Όταν οι στέρνες στράγγιζαν   το καλοκαίρι, περπατούσαν μίλια ολόκληρα , κουβαλώντας βαρέλια στην πλάτη τους, για να τα γεμίσουν υφάλμυρο νερό, σε μια από τις λίγες ρεματιές της Μέσα Μάνης κοντά στη θάλασσα.

Όπως γίνεται αντιληπτό στην παλιά φτωχή Μάνη, οι άντρες ήταν το σημείο αναφοράς.Η γέννηση τους αποτελούσε τις νέες «πολεμικές μηχανές» προκειμένου η Μάνη να διατηρήσει την ανεξαρτησία της-όπως τα κατάφερε τελικά- αλλά και η κάθε οικογένεια να πάρει την εκδίκηση της από ενδεχόμενη δημιουργία βεντέτας.

Για τους «ρσενικούς», όπως του λεν οι ντόπιοι, υπήρχαν πολλές προλήψεις προκειμένου να προστατευθούν και να μη  τους βρει κάποιο κακό.

Δείτε  Μανιάτικη Ρούγα: "Μια πολύ όμορφη παιδική ανάμνηση".

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το παρακάτω:

«Αν μια γυναίκα έχει χάσει ένα ρσενικό παιδί (ένα τουφέκι)παίρνει στην ποδιά της , τον επόμενο γιό που θα γεννηθεί , βγαίνει στο δρόμο και φωνάζει: «Ένα αρνί  για πούλημα.Ποιός θα αγοράσει ένα αρνί»;»Εγώ», λεει ο πρώτος περαστικός.Πληρώνει ένα μικρό ποσό, γίνεται νονός του κι ύστερα δίνει το αρνί πίσω στη μάνα του».

Αυτό ήταν ένα τέχνασμα για να κοροϊδέψουν το Χάροντα , μπερδεύοντας το χνάρι της οικογένειας με μια ψεύτικη μυρουδιά.

Με πηγές από το βιβλίο του Πάτρικ Λη Φέρμορ «Η Μάνη» σελ.118-119.

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *