Λαογραφία Μάνης

«Εγεννήθη άρρεν, κρατήσατε θέση»!!

Είναι γνωστό ότι κυρίως παλαιότερα, όταν και κυριαρχούσε το ρουσφέτι σε μεγάλο βαθμό, υπήρχε μεγάλη πίεση προς όλους τους πολιτικούς για την κάλυψη θέσης στο δημόσιο του παιδιού τους  από τους ψηφοφόρους τους.

Αυτό όπως είναι εύλογο  συνέβαινε και ανάμεσα στους μανιάτες   για τα παιδιά τους με πιεστικό μάλιστα τρόπο, φτάνοντας όμως πολλές φορές σε εξόχως κωμικές καταστάσεις!

Δείτε το παρακάτω χαρακτηριστικό παράδειγμα:

«Εγεννήθη άρρεν, κρατήσατε θέση», έλεγε το τηλεγράφημα που έλαβε από …άνθρωπο του στη Μάνη, ο πολιτικός μας! Εμειδίασε αρκούντως κι αυτός κι όσοι άκουσαν απ’ τα χείλη του – καθότι η σπουδή του τοπικού κομματάρχη ξεπέρασε κάθε όριο (αφού ήθελε να κρατηθεί «θέση στο κράτος» για το νεογέννητο τέκνο προσφιλούς ψηφοφόρου)!

 Βέβαια στην εποχή μας το ρουσφέτι φαίνεται να τελειώνει οριστικά, άλλοτε όμως έκρινε αποκλειστικά τη σχέση ψηφοφόρου-πολιτικού (ή σωστότερα… πολιτικάντη) και δημιουργούσε ακατάλυτες εξαρτήσεις (κάποιοι μάλιστα παλαιότεροι δεν λένε να τις ξεπεράσουν!). Κι αυτό διήρκεσε από της συστάσεως του Ελλαδικού κράτους ως τις μέρες μας (δυστυχώς)!

Σχόλια

Δείτε  H Γυναίκα σύμβολο εργατικότητας , ήθους και τιμιότητας στην Παλιά Μάνη.
Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *