ΦΑΡΑΓΓΙΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Σπήλαιο Λυκούργου: «Μαγευτικό και επιβλητικό»

Στη περιοχή των Δολών στη Έξω Μάνη, πάνω από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, βρίσκεται η γνωστή «Τρύπα» ή το Σπήλαιο Λυκούργου. Η τοποθεσία είναι μαγευτική, μέσα σε κτήμα, ιδιοκτησίας του Λυκούργου Γαϊτανάρου, το οποίο και δώρισε στη πρώην κοινότητα. Είναι ο λόγος και της μετονομασίας του σπηλαίου σε Σπήλαιο Λυκούργου.

«Ο Λυκούργος Γαϊτανάρος (1927-) είναι Έλληνας επιχειρηματίας με καταγωγή από την Καλαμάτα. Είναι παντρεμένος με την Φιλάνθη Καραμανέα (διόρθωση μετά από παρέμβαση αναγνώστριας) το γένος  Μαυρομιχάλη της γνωστής οικογενείας. Έχει δύο παιδιά τον Ιωάννη που ασχολείται με τα κατασκευαστικά και τις οικογενειακές επιχειρήσεις και τον Παναγιώτη. Είναι επιτίμος πρόεδρος της Μαύρης Θύελλας, του Μεσσηνιακού και πλήθος άλλων συλλόγων και συνδέσμων. Διετέλεσε πρόεδρος την χρυσή εποχή της Μαύρης θύελλας όταν την ανέβασε στην Α’ Εθνική . Έχτισε το γήπεδο της Καλαμάτας, δώρισε το οικόπεδο που βρέθηκε το σπήλαιο Λυκούργος και δώρισε τεράστια έκταση για την δημιουργία ελικοδρομίου. Αποτέλεσε από τους πιο ισχυρούς Έλληνες τις προηγούμενες δεκαετίες με σημαντικές φιλίες και σπουδαίο επιχειρηματικό και φιλανθρωπικό έργο. Κατείχε 4 εργοστάσια εμφιάλωσης λαδιού με τον Αρφάνη και Χιώνη και έκανε ετήσιο τζίρο ακόμα και 12 δισεκατομήρια δραχμές. Έχει στην κατοχή του το Ξενοδοχείο Pharae Palace στην Καλαμάτα και τα τρία εστιατόρια του».

Οι διάδρομοι του Σπήλαιο Λυκούργου υπερβαίνουν τα 300μ. σε μήκος και η συνολική του έκταση είναι 1.000 τ.μ.. Η είσοδος στο Σπήλαιο Λυκούργου γίνεται από τρύπα στο έδαφος και ακολουθεί κάθετο φυσικό πηγάδι 25μ., το κατέβασμα του οποίου απαιτεί σπηλαιολογικές γνώσεις και κατάλληλο εξοπλισμό.

spilaio-likourgou

Το Σπήλαιο Λυκούργου διανοίγεται σε τρεις ορόφους-επίπεδα, στολισμένους με πολύχρωμα εντυπωσιακά λιθωματικά συγκροτήματα. Από τις οροφές κρέμονται «μακαρονοειδείς» σταλακτίτες, ενώ η σταγονοροή τους έχει δημιουργήσει δάσος από συμπλέγματα και κολόνες. Εκπληκτικός είναι και ο μικροδιάκοσμος του Σπηλαίου Λυκούργου με τους περίφημους «ελικτίτες» – διαφανείς σταλακτίτες-μινιατούρες – που αψηφούν τους νόμους της βαρύτητας και ελίσσονται προς όλες τις κατευθύνσεις.

Δείτε  Το Φαράγγι του Μυλολάγκαδου με τα Πανύψηλα Δέντρα!

maxresdefault

Οι πρώτες επιστημονικές έρευνες στο Σπήλαιο Λυκούργου έγιναν το 1980 από τη Σπηλαιολογική Εταιρεία, με τη διάσημη σπηλαιολόγο Άννα Πετροχείλου.

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *