Πάτρικ Λη Φέρμορ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Πάτρικ Λη Φέρμορ:»Αφιέρωμα στον άνθρωπο που λάτρεψε τη Μάνη»

"Πριν τα μεσάνυχτα.Ταινία που γυρίστηκε στο σπίτι του Πάτρικ Λη Φέρμορ στην Καρδαμύλη
«Πριν τα μεσάνυχτα.Ταινία που γυρίστηκε στο σπίτι του Πάτρικ Λη Φέρμορ στην Καρδαμύλη

«Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ έζησε στην Ελλάδα και έγραφε γι’ αυτήν για περισσότερο από σαράντα χρόνια. Παρ’ όλα αυτά παρέμενε αναμφισβήτητα Βρετανός. Και μπορεί να μιλούσε ελληνικά γρήγορα και με άνεση, αλλά διατηρούσε πάντα μία ευδιάκριτη βρετανική προφορά.

«Δεν μπορούσε να ζήσει χωρίς αγγλικό τσάι, σκοτσέζικο ουίσκι και την εφημερίδα του, τους Times του Λονδίνου. Κι όμως ήταν πιο ευτυχισμένος εδώ από οπουδήποτε αλλού. Ήταν πιο ήρεμος, ένιωθε πλήρης εδώ, ήταν πιο ζωντανός όταν ήταν στην Ελλάδα…»

Ιστορίες από την ταραγμένη Ευρώπη του πολέμου

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε η βιογράφος του, Αρτεμις Κούπερ, την παρουσίαση του βιβλίου «Πάτρικ Λη Φέρμορ. Μια περιπέτεια» (εκδόσεις Μεταίχμιο). Ένα αληθινά ετερόκλητο κοινό με ανθρώπους από 17 έως 97 (τουλάχιστον) ετών συγκεντρώθηκε στο Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς, σε μια βραδιά μνήμης και ιστορίας ποτισμένη με χιούμορ βρετανικό και πνεύμα ελληνικό, μια βραδιά που η γοητευτική περσόνα του βρετανού Πάτρικ Λη Φέρμορ φάνηκε να αιωρείται για λίγο πάνω από το κατάμεστο αμφιθέατρο. Άνθρωποι που διψούσαν να θυμηθούν τον βρετανό συγγραφέα και να ξανακούσουν ή να ακούσουν για πρώτη φορά ιστορίες από τα ταξίδια του, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε μια ταραγμένη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο Ευρώπη, άκουσαν την Άρτεμις Κούπερ να ξεδιπλώνει την προσωπικότητα του αγαπημένου της «Πάντι», του δικού τους «Κυρ-Μιχάλη».

upl5347b12614492
Η βιογράφος του Πάτρικ Λη Φέρμορ, Αρτεμις Κούπερ
 

Περισσότερο Καρδαμυλίτης παρά Εγγλέζος…

Χαιρετισμό απηύθυνε η ψυχή του Μουσείου Μπενάκη, ο Άγγελος Δεληβορριάς, που χαρακτήρισε τον Πάτρικ Λη Φέρμορ «περισσότερο Καρδαμυλίτη παρά Εγγλέζο» και επισήμανε ότι «διάλεξε τους Έλληνες για να συγγενέψει και την Ελλάδα για να κατοικήσει». Αξίζει να σημειωθεί ότι το σπίτι του Πάτρικ Λη Φέρμορ στην Καρδαμύλη ανήκει σήμερα στο Μουσείο. «Η αύρα του ήταν διάχυτη σε Πελοπόννησο και Κρήτη» θύμισε στο ακροατήριο ο Άγγελος Δεληβορριάς.
Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και μεταφραστής του βιβλίου Ηλίας Μαγκλίνης, που ήταν και ο συντονιστής της εκδήλωσης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην προσωπική ζωή του Πάτρικ Λη Φέρμορ και στον μεγάλο του έρωτα, τη ρουμάνα πριγκίπισσα Μπαλάσα Καντακουζηνού, την οποία γνώρισε στην Αθήνα στα μέσα της δεκαετίας του ’30.
Μιλώντας για το βιβλίο της Άρτεμις Κούπερ, ο Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, συνεκδότης της Επιθεώρησης Σύγχρονα Θέματα, Στέφανος Πεσμαζόγλου, είπε ότι πρόκειται για ένα άλλο «πορτρέτο του καλλιτέχνη σε νεαρή ηλικία, αφού ο Πάτρικ Λη Φέρμορ μοιάζει να μην ενηλικιώθηκε ποτέ», ενώ τόνισε ότι «η Κούπερ δεν αγιογραφεί, παρά τον θαυμασμό της. Τονίζει τα θετικά, αλλά δεν απαλείφει τα αρνητικά».

Τρεις γενιές συγκεντρώθηκαν στο Μουσείο Μπενάκη για την παρουσίαση της βιογραφίας του αγαπημένου Πάντι – Πάτρικ Λη Φέρμορ

«Εγώ χρειάζομαι καυτές πέτρες κι αγκάθια…»

«Μια ωραία καλοκαιρινή μέρα στην Αγγλία ο Πάντι είπε σε έναν φίλο του πόσο του έλειπε η Ελλάδα. «Αυτός εδώ δεν είναι ο κόσμος μου, είναι σαν να ζω στην καρδιά ενός μαρουλιού» είχε γράψει για την Αγγλία. «Εγώ χρειάζομαι καυτές πέτρες κι αγκάθια, λιόδεντρα και φραγκόσυκα». Η Αρτεμις Κούπερ αναφέρθηκε μέσα από φωτογραφικό υλικό σε στιγμιότυπα από τη ζωή του, από την κατεχόμενη Κρήτη και τον αντιστασιακό αγώνα (η απαγωγή Κράιπε ήταν φυσικά στα highlights της βραδιάς), τους έλληνες φίλους του, την πάντα διακριτική σύζυγό του Τζόαν (ταλαντούχα φωτογράφο με την οποία σχεδίασαν και έχτισαν το σπίτι στην Καρδαμύλη) μέχρι τα ταξιδιωτικά βιβλία του για τη Μάνη και τη Ρούμελη.

Δείτε  Ο Ποντικέας Κυριάκος, Μανιάτης πολίστας, νταμπλούχος με τον Ολυμπιακό Πειραιώς.

Η γλύπτρια Ναταλία Μελά και ο η απαγωγή του Κράιπε

Μεταξύ του ακροατηρίου και η σποδαία γλύπτρια Ναταλία Μελά, που θυμήθηκε μια λεπτομέρεια από την απαγωγή Κράιπε από διήγηση του ίδιου του Φέρμορ στον πατέρα της, Παύλο Μελά. Μετέφερε μάλιστα τον διάλογο όπως έγινε, στα γαλλικά, με τον Πάτρικ Λη Φέρμορ να φέρεται να ζητά συγγνώμη από τον γερμανό στρατηγό καθώς του πατούσε τον λαιμό, μέσα στο αυτοκίνητο της απαγωγής και τον δεύτερο να απαντάει πως κατανοεί πλήρως ότι κάτι τέτοιο υπαγορεύει η περίσταση.
Η βραδιά έκλεισε με την Άρτεμις Κούπερ να υπογράφει βιβλία για τους φίλους και θαυμαστές του Πάτρικ Λη Φέρμορ, μεταξύ των οποίων ο βρετανός Πρέσβης Τζον Κίτμερ, οι συγγραφείς Μίμης Ανδρουλάκης, Νίκος Δαββέτας, Βασίλης Πεσμαζόγλου, Πασχαλία Τραυλού, Αθηνά Χατζή και Χρήστος Χωμενίδης και βέβαια ο φίλος και συναγωνιστής του Λη Φέρμορ, Γιώργος Χαροκόπος.

upl5347b77651db5
Πάτρικ Λη Φέρμορ (1915-2011)

 

«Ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός συγγραφέας της εποχής μας και μια θρυλική φυσιογνωμία που συνέδεσε τη ζωή του με την Ελλάδα.
Οι περιπλανήσεις του ξεκινούν από την ηλικία των 18 ετών, το 1933, όταν αντί να ακολουθήσει τη στρατιωτική σταδιοδρομία για την οποία τον προόριζαν, πέρασε τη Μάγχη και ξεκίνησε να διασχίσει την Ευρώπη με τα πόδια, με προορισμό την Κωνσταντινούπολη».

Υποκινημένος από την ασίγαστη περιέργειά του για τον κόσμο, πραγματοποίησε αυτό το μυθικό κατόρθωμα, περνώντας από διάφορες δοκιμασίες. Έφτασε στην Κωνσταντινούπολη την Πρωτοχρονιά του 1935. Από εκεί πέρασε στην Ελλάδα, έμεινε στον Άθω και ταξίδεψε στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα μαθαίνοντας τα ήθη και τη γλώσσα της χώρας που έμελλε να γίνει δεύτερη πατρίδα του.
Όταν κηρύχθηκε ο Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος επέστρεψε στην Αγγλία και κατατάχθηκε στην Ιρλανδική Φρουρά και στη συνέχεια, λόγω της γνώσης του των ελληνικών, τοποθετήθηκε ως σύνδεσμος-αξιωματικός στον Ελληνικό Στρατό. Με την κατάρρευση του Αλβανικού Μετώπου βρέθηκε στην Κρήτη. Εκεί, μεταμφιεσμένος σε βοσκό, έζησε δύο χρόνια στα βουνά, οργανώνοντας τον αγώνα των ανταρτών. Ηγήθηκε της ομάδας που απήγαγε τον γερμανό διοικητή, τον στρατηγό Κράιπε. Ο ίδιος δεν είχε ποτέ αναφερθεί στο περιστατικό στα βιβλία του, τα οποία αγαπήθηκαν από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ άλλων εξέδωσε τα βιβλία Μάνη, Ρούμελη, Η εποχή της δωρεάς, Ανάμεσα στα δάση και τα νερά.
Μέχρι τον θάνατό του ζούσε στη Μάνη, σ’ ένα σπίτι που σχεδίασαν μαζί με τη γυναίκα του, την αξέχαστη φωτογράφο Τζόαν Λη Φέρμορ, της οποίας οι φωτογραφίες περιλαμβάνονται στα βιβλία του συγγραφέα Μάνη και Ρούμελη. Ως αναγνώριση της προσφοράς του στον χώρο των Γραμμάτων του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ιππότη από τη βασίλισσα της Αγγλίας.

Πηγή: http://www.thetoc.gr/

Άλλα άρθρα για τον Πάτρικ Λη Φέρμορ , πατήστε εδώ:http://www.omorfimani.gr/2015/09/27/%CF%80%CE%AC%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA-%CE%BB%CE%B9-%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%BC%CE%BF%CF%81-%CE%BF-%CE%B3%CE%BF%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%85%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD/

εδώ:http://www.omorfimani.gr/2015/09/27/h-%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B9/

και εδώ:http://www.omorfimani.gr/2015/09/22/%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CE%B7-%CF%80%CE%AC%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA-%CE%BB%CE%B7-%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%BC%CE%BF%CF%81/

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *