Περιηγήσεις στη Μάνη

Μάνη:»Το κόσμημα της Νότιας Ηπειρωτικής Ελλάδας»

«Αυτά τα δένδρα δεν βολεύονται με λιγότερο ουρανό. Αυτές οι πέτρες δεν βολεύονται κάτω από ξένα βήματα. Αυτά τα πρόσωπα δεν βολεύονται παρά μόνο στον ήλιο. Αυτές οι καρδιές δεν βολεύονται παρά μόνο στο δίκαιο.»

Γιάννης Ρίτσος  για την Μάνη .

Περιοχή ορόσημο για την ελληνική ιστορία και πολιτισμό. Το κόσμημα της νότιας ηπειρωτικής Ελλάδας, καλύπτει τη μεσαία χερσόνησο της Πελοποννήσου και κυριαρχείται από το όρος Ταΰγετος, το «αρσενικό  όρος» κατά τον Μυριβήλη. Με δύο εισόδους τη Βέργα –Καλαμάτα- και το Γύθειο καταλήγει στο ακρωτήριο Ταίναρο, την άλλοτε Πύλη του Άδη. Ενιαία και συμπαγής, αυτόνομη καθ’όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, παρέμεινε αδιαίρετη μέχρι το 1938 οπότε με τον Αναγκαστικό Νόμο Μεταξά τμήμα της επαρχίας Οιτύλου, η περιοχή της Αβίας και του Λεύκτρου (Καρδαμύλη) αποσπάστηκε στη Μεσσηνία.

Καρδαμύλη
Καρδαμύλη

Κατοικημένη από την παλαιολιθική εποχή ταυτίστηκε με την φιλοπατρία, τις θυσίες, τους αγώνες για την ελευθερία, το ψυχικό θάρρος, τα αυστηρά και σκληρά ήθη και έθιμα. Από την Φιλική Εταιρεία θεωρείτο η πιο ασφαλής αφετηρία για την Ελληνική Επανάσταση και στις 17 Μαρτίου οι ανυπότακτοι πολεμιστές εορτάζουν την έναρξη του Αγώνα. Είναι ο τόπος της πέτρας σε μια απίστευτη σχέση με το φως, το μπλε του ουρανού και της θάλασσας, με το πράσινο των λιόδενδρων που ξεδιπλώνεται μαγευτικά και λατρεύεται από κάθε επισκέπτη. Απότομες βουνοκορφές και πανέμορφες παραλίες, καστροπολιτείες και πυργόσπιτα του παρελθόντος, πέτρινα μονοπάτια, μικρά βυζαντινά εκκλησάκια και μοναστήρια, βουκαμβίλιες και γεράνια, φραγκοπερίβολα, ιστορίες για πειρατείες και γδικιωμούς, δόξα και περηφάνια. Αυτή είναι η Μάνη είτε λέγεται Έξω είτε Μέσα ή Κάτω Μάνη, είτε Αποσκιερή είτε Προσηλιακή, μια γωνιά της Πελοποννήσου με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που συνδυάζεται αρμονικά με την άγρια ομορφιά της φύσης δημιουργώντας μια τόσο ιδιότυπη και ξεχωριστή εικόνα .

164_f
Οίτυλο

Αφήνοντας πίσω το μεσσηνιακό τμήμα της Έξω Μάνης, συναντάς το Οίτυλο, ένα από τα γραφικότερα και πλέον παραδοσιακά χωριά της Λακωνικής Μάνης. Χτισμένο σαν αετοφωλιά, περίπου στην ίδια θέση με την πόλη της αρχαιότητας, με πλούσια ιστορία κατά το πέρασμα των αιώνων, έδρα των ισχυρότερων οικογενειών επί τουρκοκρατίας, υπήρξε πρωτεύουσα της περιοχής μέχρι τα χρόνια του Όθωνα. Ατενίζοντας από ψηλά το Μεσσηνιακό κόλπο, συνδυάζει εκπληκτικά τον ημιορεινό χαρακτήρα με τη θαλάσσια αύρα και συνταιριάζει αριστοτεχνικά τόσο τις διαφοροποιήσεις του φυσικού περιβάλλοντος όσο και του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, τους ελαιώνες με την πέτρα της άγονης γης, τα πετρόχτιστα σπίτια με τα κόκκινα κεραμίδια και τα πυργόσπιτα με το σαφή οχυρωματικό χαρακτήρα.   Προχωρώντας νότια με κατεύθυνση την Αρεόπολη, στον όρμο του Οιτύλου, το Καραβοστάσι, η Τσίπα και το Λιμένι ολοκληρώνουν την Έξω Μάνη. Ο όρμος υπήρξε ασφαλές αγκυροβόλιο από την αρχαιότητα αλλά και ορμητήριο των πειρατών, εξ ου και το Καραβοστάσι αναφέρεται ακόμα ως μικρό Αλγέρι .

Παραλία Τσίπας
Παραλία Τσίπας

. Η Τσίπα με τη θαυμάσια παραλία και την πεντακάθαρη θάλασσα οδηγεί σε μια από τις ωραιότερες εκπλήξεις που επιφυλάσσει η Μάνη, το Λιμένι, την έδρα του Πετρόμπεη, θυμίζοντας τη βαριά ιστορική κληρονομιά της περιοχής. Ένα μικροσκοπικό λιμανάκι με πέτρινα σπίτια κρεμασμένα στη βραχώδη πλαγιά που αγκαλιάζουν τα τυρκουάζ νερά της θάλασσας, δημιουργώντας ένα πίνακα ζωγραφικής.

Δείτε  Μέρη της Μάνης που αξίζει να επισκεφθείς!

Σε ελάχιστη απόσταση από το Λιμένι η ιστορική πρωτεύουσα, η Αρεόπολη, η καρδιά της Μάνης, ένα γραφικό κεφαλοχώρι με αυθεντική μανιάτικη αρχιτεκτονική και στενά γραφικά σοκάκια. Εδώ , στην πλατεία της 17ης Μαρτίου , στην εκκλησία των Ταξιαρχών οι Μανιάτες ευλόγησαν τα όπλα τους, ορκίστηκαν «Νίκη ή Θάνατος» και ξεκίνησαν τον Αγώνα.

Αρεόπολη
Αρεόπολη

Η περιοχή προσφέρει στον επισκέπτη πολλά αξιοθέατα που παρασύρουν σ’ένα μαγευτικό ιστορικό ταξίδι. Οι πύργοι των Πικουλάκη, Μαυρομιχάλη και Καπετανάκου στην Αρεόπολη στολίζουν τον διατηρητέο οικισμό ενώ ο πύργος του Πετρόμπεη στο Λιμένι σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές. Το κάστρο της Κελεφάς απέναντι από το Οίτυλο με 5 πύργους και 58 κανόνια αποτελούσε μαζί με το κάστρο του Πασσαβά κοντά στο Γύθειο και της Ζαρνάτας στην Αβία τους φρουρούς των χερσαίων δρόμων προς τη Μάνη.

Εκκλησίες και μοναστήρια βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την περιοχή, το μοναστήρι της Παναγίας της Ευρέτριας (Βρετής), παλιό καθολικό μοναστήρι στο Λιμένι, η Μονή Δεκούλου με την εξαίρετη τοιχογραφία του ζωδιακού κύκλου στον τρούλο της και η Μεταμόρφωση του Σωτήρος στο Οίτυλο, η Μονή της Φανερωμένης έξω από την Αρεόπολη, ενώ μέσα στην πόλη αναζητείστε τον διπλό ναό της Παναγίας και του Αγίου Χαραλάμπους με τις περίτεχνες τοιχογραφίες καθώς και την Παναγία τη Γεωργιανή με τα εντυπωσιακά ανάγλυφα.

Ένα μοναδικό υποβρύχιο έκθεμα σε μικρό βάθος, προσεγγίσιμο με απλό εξοπλισμό, το ναυάγιο της πρώιμης Ρωμαϊκής εποχής στο Λιμένι περιμένει την ανάδειξή του. Το φορτίο του, αμφορείς, έχει συληθεί κατά μεγάλο μέρος, ενώ το υπόλοιπο προφυλάσσεται από την ίδια τη φύση.

diros5_top550
Σπήλαια Διρού

Ίσως τα δημοφιλέστερα από τα αξιοθέατα της Μάνης, το Νεολιθικό Μουσείο και τα σπήλαια του Δυρού, ένα δώρο της φύσης που αφήνει άφωνο κάθε επισκέπτη. Το ωραιότερο λιμναίο σπήλαιο στον κόσμο, ένα ιδιαίτερο φυσικό αξιοθέατο της χώρας και χώρος σπάνιας αρχαιολογικής αξίας, ακολουθεί μια  ανοιχτή για το κοινό υπόγεια διαδρομή μήκους 1500μ εκ των οποίων τα 1200μ λιμναία. Σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε αποχρώσεις του ροζ, λευκού, κόκκινου και σοκολατί από το θείο, το ασβέστιο, το σίδηρο και τον άργιλο, ενωμένοι με το βυθό και παριστάνοντας μορφές ζώων ή ανθρώπων εκπλήσσουν κάθε επισκέπτη. Αποτελούνται από 3 σπήλαια, τη Γλυφάδα (Βλυχάδα), το Καταφύγιο και την Αλεπότρυπα, με διάφορες αίθουσες με ευφάνταστα ονόματα, όπως η Θάλασσα των Ναυαγίων, η Αίθουσα των Ονείρων, το Λιμανάκι της Ευτυχίας, Σοκολατένια Σάλα. Από το Οίτυλο μέχρι και το Δυρό βρίσκονται τρεις από τις ωραιότερες παραλίες της περιοχής, η Τσίπα (Νέο Οίτυλο) και δύο στο Δυρό, με καταγάλανα νερά και τις χαρακτηριστικές λαλούδες (χοντρό λευκό βότσαλο).

 

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *