Λαογραφία Μάνης

Το Παλαιό Παρθεναγωγείο του Γυθείου

 

images

 

 

 

 

 

 

 

 

Το Παλαιό Παρθεναγωγείο του Γυθείου είναι ένα ισόγειο κτήριο, τοποθετημένο στο κέντρο οικοδομικού τετραγώνου-πλατείας με δίκλινη κεραμοσκεπή στέγη.

Η μορφολογία του κτιρίου ακολουθεί τη συμμετρία των δημοσίων κτηρίων της εποχής (ανεγερθέν το 1896), όπου προεξέχει το κεντρικό μέτωπο της εισόδου της όψεως, με διακριτική στέψη στο γείσο της στέγης, δυτικοευρωπαϊκής μορφολογικής επιρροής.

Τα ανοίγματα χωρίζονται ανά δυάδες στις όψεις και τα υπέρθυρα σχηματίζουν ελαφρά καμπύλη με τραβηχτά πλαίσια.

Το κεντρικό τμήμα οδηγεί σε ένα παραλληλόγραμμο αίθριο διαμέσου μιάς μικρής στοάς, που καταλήγει σε δύο αψίδες με πεσσούς και γύψινα επάλληλα πλαίσια.

Από το αίθριο εισέρχεται κανείς στις αίθουσες του κτηρίου που μέχρι το 1990 στέγαζε το Β’ Δημοτικό Σχολείο Γυθείου.

 

Το Παρθεναγωγείο κτίστηκε το 1891 επί δημαρχείας του γιατρού  Βασιλείου Καλκανδή και  φέρεται, ως έργο του Βαυαρού  αρχιτέκτονα Μηχανικού Τσίλερ. Χρησιμοποιήθηκε ως σχολείο θηλέων, γιαυτό  και, ονομάστηκε παρθεναγωγείο. Στέγασε για πολλές δεκαετίες το Β’ δημοτικό σχολείο, ενώ όταν μεταφέρθηκε το δημοτικό χρησιμοποιήθηκε αρχικά από το Γυμνάσιο και στη συνέχεια απο το δήμο ως αποθήκη. Έχει  εκπονηθεί ολοκληρωμένη μελέτη αναπαλαίωσης του και αναμένεται η υλοποίηση της.
Έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό διατηρητέο  μνημείο διότι  αποτελεί σημανπκό  αρχιτεκτονικό  δείγμα  Δημοσίου  Κτηρίου στο τέλος του 19ου αιώνα.

 

Πλατεία Παναγιωτάρου Βενετσανάκη, Γύθειο (Νομός Λακωνίας)

http://www.anatolikimani.gov.gr/

Σχόλια

Δείτε  Άστραψε ο Δημακόγιαννης για την επιλογή Καμπουράκη .
Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *