ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ...ΜΑΝΗ

Μάνη…..

 

vitmani4-thumb-large

Μάνη:

Με την είσοδο σου στα άγια χώματα της, καταλαβαίνεις αμέσως την μοναδικότητα της και την αυθεντικότητα της.

Βλέποντας δεκάδες μικρές καστροπολιτείες αντιλαμβάνεσαι ότι σε αυτόν τον τόπο έχουν συμβεί πολλά.

Καταλαβαίνεις ότι αυτός ο τόπος γέννησε μόνο πολεμιστές αφού η οσμή των μαχών τους έχει  μείνει ζωντανή και αναλλοίωτη στο πέρασμα των χρόνων.

Η άγρια μα και πανέμορφη όψη αυτού του τόπου σε συναρπάζει.Ο ήλιος, η πέτρα και το χώμα σε κάνουν και καταλαβαίνεις ότι η επιβίωση των ανθρώπων της σε αυτά τα μέρη ήταν σκληρή.

Κι όμως όχι μόνο επιβίωσαν αλλά δημιούργησαν εκπληκτικά οικοδομήματα (πύργους) που όμοια τους βρίσκεις μόνο στην  Σκωτία της παλιάς εποχής ή στην γειτονική Ιταλία από την εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Trahila1

Συναντάς μικρούς οικισμούς με μεγάλη όμως ιστορία.Κάθε οικισμός και μια πατριά.Κάθε πατριά και μια βεντέτα.Και όταν ήρθε η ώρα του ξεσηκωμού του γένους η μικρή αυτή «χώρα» των Μαυρομιχαλαίων όχι μόνο ενωμένη αντιστάθηκε , αλλά κατόρθωσε και έμεινε αδούλωτη και απάτητη από τους Τούρκους κατακτητές.

Η Μάνη, έχει δύο όψεις: Η Λακωνική, η άγρια , η οχυρωμένη σαν έτοιμη να ξαναβγεί να πολεμήσει και η Μεσσηνιακή που κτισμένη στις παρυφές του περήφανου βουνού του Ταϋγέτου είναι ένα μοναδικό στολίδι με πανέμορφα δάση, φαράγγια και σμαραγδένιες παραλίες, θέλγητρο για κάθε παραθεριστή.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Μάνη και στις δυο όψεις της αποτελεί κορυφαία επιλογή των διάσημων τουριστικών γραφείων ανά τον κόσμο.Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλα άρθρα κορυφαίων ειδησεογραφικών πρακτορείων κοσμούν τα πρωτοσέλιδα τους αναφερόμενα στη μοναδικότητα της Μάνης.

…και ποιοί δεν μίλησαν με θαυμασμό για την Μάνη: Ο Όμηρος, Ο Παυσανίας, ολόκληρη η Κορσική που έζησε από κοντά τα ήθη και τα έθιμα τους, Τούρκοι αρθρογράφοι και περιηγητές, ακόμα και οι νεώτεροι, Πάτρι λη Φέρμορ, Ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Γιάννης Ρίτσος, ή ο πατριώτης Νικηφόρος Βρεττάκος ο οποίος την μνημονεύει σε πολλά από τα ποιήματα του;

Δείτε  Βάθεια: "Ο πιο πολυφωτογραφημένος οικισμός της Μάνης".(Βίντεο-αφιέρωμα)

Ναι η Μάνη αναπόσπαστο μεν κομμάτι της περήφανης Ελλάδας, διατηρεί όμως την αυτονομία της, την μοναδικότητα της και την δική της περηφάνια η οποία κρατά από τα βάθη των αιώνων!

Διονύσιος Παπαδάκος για την «Όμορφη Μάνη».

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *