ΕΞΩ ΜΑΝΗ

Επίσκεψη στην Καρδαμύλη.

Η Είσοδος στην Παλιά Καρδαμύλη
Η Είσοδος στην Παλιά Καρδαμύλη

Η επίσκεψη στην Καρδαµύλη είναι πρώτα απ’ όλα ένα ταξίδι στο χρόνο. Το όνοµά της κρατά από την εποχή του Τρωικού πολέµου. Από τον Όµηρο µαθαίνουµε ότι η Καρδαµύλη περιλαµβάνεται ανάµεσα στις επτά πόλεις που έδινε ο Αγαµέµνων προίκα στην κόρη του Αχιλλέα, αν ο βασιλιάς των Μυρµιδόνων ξανάπαιρνε µέρος στον πόλεµο της Τροίας. Μόνον η Καρδαµύλη από τις προσφερόµενες πόλεις έχει κρατήσει το ίδιο όνοµα στο πέρασµα των χιλιετιών! Ενδιάµεσα αναφέρεται και ως Σκαρδαµούλα, όµως το αρχαίο της όνοµα επικράτησε.

Αναπαλαιωμένος δρόμος του χωριού

Ο περιηγητής της αρχαιότητας, αναφέρει ότι στην ακρογιαλιά υπήρχε τέµενος των θυγατέρων του Νηρέα γιατί, καθώς λένε, σ’ αυτό το µέρος βγήκαν για να καµαρώσουν τον Πύρρο, γιο του Αχιλλέα, όταν εκείνος πέρασε από εκεί, πηγαίνοντας στη Σπάρτη, για να παντρευτεί την Ερµιόνη, κόρη της Ωραίας Ελένης. Η ντόπια παράδοση τέλος αποδίδει στους ∆ιόσκουρους, Κάστορα και Πολυδεύκη, τους αρχαίους λαξεµένους στο βράχο, δίδυµους τάφους πάνω από τη σηµερινή Καρδαµύλη.

Η εποχή που θα µας ταξιδέψει το σκηνικό που παρουσιάζει σήµερα η Καρδαµύλη είναι τα βυζαντινά χρόνια, όταν θεωρείτο επίνειο του Μυστρά και κύρια τα µεταβυζαντινά χρόνια, όταν εγκαταστάθηκαν εδώ επιφανείς αρχοντικές οικογένειες, πιθανότατα και απόγονοι των Παλαιολόγων. Μέχρι το 17ο αι. οι Μανιάτες της Έξω Μάνης κατοικούσαν στα ορεινά και κύρια στην Ανδρούβιστα, το σηµερινό Εξωχώρι. Στα τέλη του 17ου αι. αρχίζει η οικοδόµηση του οχυρού συγκροτήµατος της Παλιάς Καρδαµύλης. Κλάδοι της οικογένειας Τρουπιάνοι ή Τρουπάκη δηµιούργησαν την οχυρή εγκατάσταση της Πάνω Καρδαµύλης, πάνω σε έναν πλατύ βράχο, στη συµβολή δύο µεγάλων χειµάρρων. Τρία υπο-συγκροτήµατα διατεταγµένα γύρω από αυλές, αποτελούν την εγκατάσταση που είναι περιτειχισµένη, έχει σχήµα τριγωνικό και σ΄ αυτήν δεσπόζουν ο πενταόροφος πολεµόπυργος του Μούρτζινου και ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα µε το περήφανο πυργοειδές κωδωνοστάσιο του µεγαλοπρεπούς. Το συγκρότηµα έχει πρόσφατα αναπαλαιωθεί και σε διώροφο πυργόσπιτο λειτουργεί Μουσείο για την καθηµερινή ζωή και την αρχιτεκτονική όλης της Μάνης (ελαιοτριβεία, µελισσοκοµεία, αλυκές, µύλους, πύργους, καλντερίµια κ.λπ.).

Ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα

Αντίκρυ από την οχυρή εγκατάσταση του βράχου της Πάνω Καρδαµύλης, συσπειρώθηκαν προεπαναστατικά άλλοι 4 οικογενειακοί πυρήνες, που αποτέλεσαν την Κάτω Καρδαµύλη. Ανάµεσα στα εξήντα κτίρια που χτίστηκαν σταδιακά σε 25 στρέµµατα περίπου, σώζονται αρκετά προεπαναστατικά σπίτια. Ξεχωρίζουν ακόµη, αν και µετασκευασµένοι, ορισµένοι προεπαναστατικοί πύργοι – πυργοκατοικίες. Μετεπαναστατικά, πάνω στο δρόµο που συνέδεε τους παλιούς αυτούς οικισµούς µε το λιµάνι αναπτύχθηκε ο νεότερος οικισµός σε γραµµική επέκταση µε εµπορικά καταστήµατα και ευρύχωρα σπίτια, µε νεωτερικά και νεοκλασικά στοιχεία.

Δείτε  Στούπα: "Ένας μικρός Παράδεισος"

Η αποκατάσταση των παλιών καλντεριµιών του οικισµού βελτιώνει την εικόνα και κάνει την επίσκεψη πιο ευχάριστη.

Η Καρδαµύλη είναι κτισµένη µέσα σ΄ ένα καταπράσινο τοπίο µε έδαφος που κατρακυλά από τις πλαγιές των λόφων στους πρόποδες του βοριεοδυτικού Ταϋγέτου. Εξαιτίας όλων αυτών η περιοχή της Καρδαµύλης έχει κηρυχθεί από το 1980 ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ως ιστορικός τόπος.

Παλιό καλντερίμι

Το τοπίο συµπληρώνεται από µια σειρά οικισµών γύρω από την Καρδαµύλη: Αγία Σοφία, Πετροβούνι, Εξωχώρι, Προάστιο, Τσέρια, Προσήλιο, Λεπτίνι, Πεδινό και Καλύβες, που επίσης έχουν αξιόλογα δείγµατα της µανιάτικης αρχιτεκτονικής και διαθέτουν, όπως και η Καρδαµύλη, πλήθος κτιρίων χαρακτηρισµένων, ως ιστορικά διατηρητέα µνηµεία.

Όλη την περιοχή µπορείτε να την απολαύσετε και γνωρίσετε µέσα από ένα καλοσχεδιασµένο και καλοδιατηρηµένο δίκτυο µονοπατιών, που ενώνουν όλα τα χωριά της περιοχής της Καρδαµύλης. Μπορείτε ακόµη να ξεφύγετε από τα όριά της και να ακολουθήσετε το φαράγγι του Βυρού και την αρχαία Βασιλική οδό που συνέδεε την Σπάρτη µε την Καρδαµύλη, διασχίζοντας τον Ταΰγετο. Από τον δρόµο αυτό διέσχισε τον Ταΰγετο ο γιος του Αχιλλέα Πύρρος, ενώ την ίδια οδό χρησιµοποίησε ο Αριστοµένης για να εισβάλει στην πεδιάδα του Ευρώτα κατά τους Μεσσηνιακούς πολέµους.

Η Καρδαµύλη διαθέτει επίσης µια όµορφη παραλία για µπάνιο, τη Ριτσά, µια σειρά από όµορφα καταλύµατα, εστιατόρια, µπαράκια και εµπορικά καταστήµατα. Όσο ο καιρός «κρατάει» λοιπόν, είναι ένας ιδανικός τόπος για το συνδυασµό βουνού και θάλασσας.

Πηγή: http://www.atrapos.com/journalism/295-kardamuli-messiniaki-aposkieri-i-exo-mani.html

Περισσότερες πληροφορίες:
www.dimosdytikismanis.gr
www.messinianmani.gr
www.manh.org
www.periigites.gr
www.filotis.gr
aristomenismessinios.blogspot.com

Φωτογραφίες: Χρήστος Φαλλιέρος

Η παλιά Καρδαμύλη και ο Ταύγετος στο βάθος

Ο κεντρικός δρομος

Ο πύργος του Μούτζινου και το μουσείο

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *