Περιηγήσεις στη Μάνη

Μάνη, η δική μας Κορσική.

Έχετε βρεθεί σε αυτήν την εκπληκτική πέτρινη επικράτεια που είναι η Μάνη; Αν ναι, τότε ξέρετε ότι η Κορσική ωχριά μπροστά της!
Πύργοι και λιθόστρωτα, χωριά σαν αετοφωλιές, η σκιά του Ταϋγέτου να δημιουργεί συνταρακτικά τοπία, οι ελισσόμενες διαδρομές να κόβουν την ανάσα, η φυγή από την θάλασσα προς την ορεινή πραγματικότητα δημιουργεί δέος. Στην καρδιά της Πελοποννήσου, ένα ατόφιο διαμάντι λάμπει με το σκληρό του, αλλά τρομερά δυνατό φως. Η Μάνη των παραδόσεων, των φαραγγιών, των σοφών γυναικών, αποτελεί έναν από τους πιο μυστηριακούς προορισμούς της Ελλάδας.
Ο ταινάριος άνθρωπος
Η Μάνη έχει μια ιστορία που κόβει την ανάσα. Οι πόλεις της αναφέρονται ήδη στον Όμηρο ως σπουδαίες επικράτειες, με τα σημερινά τους ονόματα – Καρδαμύλη, Οίτυλος, Γύθειον, Ενόπη κ.α. Πριν κατοικήσουνε εδώ οι Δωριείς και οι Αχαιοί κατοικούσαν οι μυστηριακοί Λέλεγες. Τα αρχαιολογικά ευρήματα στο Σπήλαιο Απήδημα και τα οστά του λεγόμενου ταινάριου ανθρώπου, ανεβάζουν κάθετα το ενδιαφέρον, αφού αποδεικνύεται ότι η Μάνη κατοικείται από την παλαιολιθική εποχή!


Η μαγική ιστορία

Η Μάνη αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες επικράτειες του ελλαδικού χώρου. Γνώρισε την ενετική κατοχή, ήταν αυτή που έδωσε τα τρία μεγάλα φρούρια, του Πασαβά, της Μεγάλης Μάνης και του Λεύκτρου. Οι Μανιάτες αποδείχτηκαν εξόχως ανυπότακτοι! Δυσκόλεψαν πάρα πολύ τους ενετούς, ενώ είναι εντυπωσιακό ότι αυτή τη στιγμή στην Μέσα Μάνη, την ορεινή επικράτεια, οι ενετοί δεν είναι ένα θέμα από το παρελθόν. Οι γυναίκες μανταλώνουν τις πόρτες τους το δειλινό για να μην τους πάρει ο φράγκος τα μικρά παιδιά! Ο χρόνος είναι λίγο ανελαστικός εδώ, οι αιώνες μπορεί να περνάνε, αλλά οι μνήμες δεν σβήνουν…
Μια περιήγηση σε έναν τόπο πέρα από την λογική
Λέγεται για την Μάνη ότι «Περαστικός βλέπεις τη Μάνη σε τρεις μέρες, περπατητής σε τρεις μήνες και για να δεις την ψυχή της θέλεις τρεις ζωές. Μια για τη θάλασσα, μια για τα βουνά της και μια για τους ανθρώπους της»… Πραγματικά, είναι συνταρακτική. Με μια αιώνια σχέση με την Σπάρτη, με ένα ήθος ανθρώπινο που μοιάζει να είναι κι αυτό φτιαγμένο από πολύτιμο γρανίτη, με πάμπολλα αξιοθέατα, είναι μια περιοχή που δεν… ξεμπερδεύεις εύκολα μαζί της, είναι έρωτας! Στη Μάνη υπάρχουν επιβλητικοί πέτρινοι πύργοι, 7 κάστρα, μια τεράστια έκθεση αρχαιολογικών χώρων, βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες με μοναδικές αγιογραφίες. Εδώ βρίσκονται οι 98 από τους 118 παραδοσιακούς οικισμούς της Πελοποννήσου, και ταυτόχρονα η γη μοιάζει να είναι σε έκρηξη, με μυστηριακά σπήλαια, καλντερίμια στα χωριά, φαράγγια και συνταρακτικά μονοπάτια. Στα παραδοσιακά χωριά της Μάνης, και όλα είναι παραδοσιακά, θα νιώσει κάποιος ότι ζει σε ένα όνειρο άλλης εποχής, ενώ στις φυσικές της ομορφιές, το φαράγγι της Βαϊδενίτσας, τα συνταρακτικά αγνάντια στον Ταΰγετο, το φαράγγι του Βυρού, η Καρδαμύλη, η Στούπα, η Λαγκάδα, τα Τσέρια, η Καστανιά, η Μηλιά, μαγεύουν τους ταξιδιώτες. Το Γύθειο και η Αερόπολη είναι από τις ομορφότερες πόλεις της Ευρώπης, ενώ το Σπήλαιο του Διρού είναι Μνημείο της Φύσης, με την υπνωτική του ομορφιά και τους απαράμιλλους κρυφούς θόλους. Η ανατολική Μάνη έχει εξαίρετα μέρη, με πάμπολλα αξιοθέατα, όπως το ομηρικό Οίτυλο, ο Γερολιμένας, η Βάθεια, ο Κότρωνας με τις απέραντες ακρογιαλιές του, το Πόρτο Κάγιο, η Λάγια , Ακρωτήριο Ταίναρο και ο Κότρωνας.


Μια κρυφή μητριαρχία

Οι γυναίκες στην Μάνη, πάντα, δεν είχαν κληρονομικά δικαιώματα. Αρχηγός της οικογένειας είναι ο πατέρας και μετά ο πρωτότοκος. Αυτά, στην επιφάνεια. Ουσιαστικά μιλάμε για την πιο μητριαρχική κοινωνία της Ευρώπης. Αληθινός αρχηγός είναι η πρεσβύτερη, η γερόντισσα της οικογένειας, και κουμαντάρει την καθημερινότητα με τις ακόλουθές της, νύφες, ανιψιές και κόρες. Σας ακούγεται περίεργο ή αναχρονιστικό; Το πόσο καλά δουλεύει, είναι εντυπωσιακό! Καθώς οι μανιάτες λόγω του άγονου της γης πολλές φορές γίνονταν ναυτικοί και γενικά μετανάστευαν, πίσω έμεναν οι γυναίκες, που έπρεπε να «οικονομήσουν» την πραγματικότητα. Αυτό δεν έχει αλλάξει ούτε στο ελάχιστο! Το αποτέλεσμα είναι έξοχο: οι γυναίκες συνεννοούνται πολύ καλά μεταξύ τους, μοιράζουν τις ευθύνες και τις δουλειές, και το Ξεχώρι ή το Ανήλιο μοσχοβολάνε καθώς οι άτυπες αυτές μπριγιάδες παρασκευάζουν στο παστό σύγλινο, την πιπεράτη σφέλα, τα απίστευτα νόστιμα ψωμιά με ξερά σύκα. Μια σοφή οικονομία όπου τίποτα δεν πάει χαμένο, μια πανάρχαια σοφία που έρχεται να δέσει με την πιο σύγχρονη εναλλακτική ματιά. Γι’ αυτό η Μάνη είναι κάτι παραπάνω από έτοιμη να πρωταγωνιστήσει στον ήπιο τουρισμό των αυθεντικών εμπειριών!

Δείτε  Κότρωνας:" Το απάνεμο ακρογιάλι της προσηλιακής Μάνης"

Άρθρο της http://www.newsit.gr/

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *