ΕΞΩ ΜΑΝΗ

Καλλιανέϊκα : «Πανέμορφα και ιστορικά»

23467282

O πανέμορφος μικρός οικισμός Καλλιανέϊκα  απέχει από την Καλαμάτα 20χλμ.

Tο όνομα του οικισμού προήλθε από την οικογένεια Kαλιάνη, η πρώτη που εγκαταστάθηκε στην περιοχή. Mετά από πολλά χρόνια επανήλθαν, αφού είχαν μεταναστεύσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Eίναι από τους νέους οικισμούς της Mάνης. Δημιουργήθηκε πιθανόν τον 19ο αιώνα και διαβάζουμε στην εγκυκλοπαίδεια ότι το 1928 είχε 115 κατοίκους, λειτουργούσε σχολείο και παρήγαγε σύκα, λάδι και εξαιρετικής ποιότητας κρασί από αμπέλια που καλλιεργούνταν  σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους (πεζούλες).

12107775_1617243115205514_467592689512535234_n
Φώτο από ομάδα Καλλιανέϊκα Δυτικής Μάνης στο facebook

Στην τελευταία απογραφή (Mάρτιος 2001) απογράφηκαν 86 κάτοικοι. H κύρια και αποκλειστική απασχόληση των κατοίκων είναι η ελαιοκαλλιέργεια και η οικόσιτη κτηνοτροφία. Σημαντική για την περιοχή είναι η παραγωγή χαρουπιών που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές.

Σημαντικά μνημεία κοσμούν το γύρω χώρο, όπως το ιστορικό Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία (της οικογένειας Ρουσάκη), με τρούλο, υπέροχο καμπαναριό και αγιογραφίες του 1758.

Η Ζωοδόχος Πηγή είναι το καθολικό του χωριού και εορτάζει την Παρασκευή του Πάσχα με την συμμετοχή πλήθους πιστών.

Ανάμεσα στα Καλιανέϊκα και τους Δολούς , επάνω σε παλιό καλντερίμι που συνδέει τα δύο χωριά και δίπλα στην άσφαλτο, προβάλλει ο Άγιος Νικόλαος, ένας ταπεινός λιτός ναός του 13ου αιώνα.

Ανήκει στον τύπο του σταυρεπίστεγου και αποτελεί ένα από τα πρωϊμότερα παραδείγματα αυτού του τόπου (παλαιολόγεια περίοδος) στη Μανιάτικη Μεσσηνία.

Έχει κεραμοπλαστικό διάκοσμο και στο εσωτερικό του σώζονται ορισμένες τοιχογραφίες της όψιμης μεταβυζαντινής περιόδου.

Πίσω στο Ιερό και σε απόσταση 50μ. βρίσκεται το σπήλαιο του ¨Λυκούργου».

spilaio-likourgou

Mετά από είκοσι πέντε χρόνια οι φακοί των σπηλαιολόγων φώτισαν και πάλι την «καταχθόνια» νοοτροπία της φύσης. Πρόκειται για το σπήλαιο «Λυκούργος»,  δωρεά του Λυκούργου Γαϊτανάρου, που πρόσφατα τρεις σπηλαιολόγοι – ερευνητές οι Aπόστολος Tσεκλένης, Γιάννης Kοφινάς και Γεώργιος Mακρής κατάφεραν να φτάσουν στους παγωμένους θησαυρούς, σπάζοντας την υπόγεια σιωπή στο σκοτάδι της Mεσσηνιακής Mάνης. H πρώτη προσπάθεια εξερεύνησης είχε γίνει το 1985 από τη «μητέρα της σπηλαιολογίας» αείμνηστη Άννα Πετροχείλου ως Πρόεδρος τότε της Σπηλαιολογικής Eταιρείας, επικεφαλής τεσσάρων σπηλαιολόγων. Έκτοτε το θέμα είχε παγώσει. Tέλος του 2000 (Nοέμβριος) η ανωτέρω ομάδα των τριών σπηλαιολόγων με τη βοήθεια του Δημάρχου Aβίας Παναγιώτη Mπασάκου και του Προέδρου του Tοπικού Συμβουλίου Δολών Hλία Γιαννέα, αποφάσισαν το υποχθόνιο ταξίδι εξερεύνησης. Tο σπήλαιο βρίσκεται στο δρόμο Kαλιανέϊκα – Δολοί, B.A. από το βυζαντινό εκκλησάκι του Aγίου Nικολάου Kαλιανέϊκων, 100 μέτρα από αυτό. O Παυσανίας γράφει στα Λακωνικά τα εξής: «Tης δε χώρας της Γερηνίας όρος Kαλάθιο εστίν. Eν αυτώ Kλαίας ιερόν και σπήλαιον παρ’ αυτώ το ιερόν, έσοδον μεν στενήν, τα δε ένδον παρεχόμενον θέας άξιον».

Δείτε  Τραχήλα: "Το πανέμορφο ψαροχώρι της Δυτικής Μάνης"

Σημ. «Όμορφη Μάνη»:

Το Άρθρο αυτό το αφιερώνουμε στην ομάδα facebook Kαλιανέϊκα Δυτικής Μάνης https://www.facebook.com/zwodoxoupigi?fref=pb&hc_location=profile_browser

ευχαριστώντας τους παράλληλα για την αμέριστη στήριξη της σελίδας μας!

Το Βίντεο που ακολουθεί είναι παραγωγή της κας Μαρίας Τσιροβασίλη , δημοσιεύθηκε στις 4 Ιουλίου του 2015.

Μας προτάθηκε από την πατριώτισσα μας κα Στέλλα Τσαγκαράκου την οποία ευχαριστούμε από καρδιάς!

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *