ΕΞΩ ΜΑΝΗ

Η κύρα Ζαχαρούλα από την Καρδαμύλη!

oldwoman_Zaxaroula

Στην Καρδαμύλη έζησε μια από τις γηραιότερες γυναίκες στον κόσμο η οποία «έφυγε» τελικά για την «γειτονιά των αγγέλων»  στα 118 χρόνια της!!Ήταν Φεβρουάριος του 2012.

Η κυρά Ζαχαρούλα Φουντέα από την Καρδαμύλη γεννήθηκε τον 19ο αιώνα, στον καιρό του Τρικούπη.

Απέκτησε παιδιά κι εγγόνια κατά την διάρκεια του 20ου και αξιώθηκε να δει δισέγγονα και τρισέγγονα τον 21ο αιώνα.Το μήκος δηλαδή της ζωής της εκτείνεται σε τρεις αιώνες.

Η Ζαχαρούλα έμενε κοντά τον ιστορικό πύργο των Τρουπάκηδων και είχε αξιοζήλευτη πνευματική διαύγεια.

Θυμόταν βετεράνους αγωνιστές του ΄21 με βράκες και φουστανέλες, θυμόταν κοντοχωριανούς της Μακεδονομάχους , θυμόταν Βασιλικούς, Βενιζελικούς, Γερμανούς κι αντάρτες, Χίτες και Ελασίτες και πρόλαβε να δει τρεις γενιές Καραμανλήδων και τρεις Παπανδρέου.

Όταν ρωτήθηκε ποιός από όλους της είχε κάνει μεγαλύτερη εντύπωση , αναφέρθηκε στον Βασιλιά Παύλο, «που πέρασε κάποτε από τα μέρη μας και ήταν ένας λεβέντης ίσαμε κει πάνω«.

Η κυρά Ζαχαρούλα ήταν η γιαγιά όλης της Καρδαμύλης.Της έδιναν να σταυρώσει τα βρέφη πριν πάνε για βάφτιση και οι μελλόνυμφοι περνούσαν για να πάρουν την ευχή της.

Ο Σταύρος Καλυβιώτης Εκδότης ιστορικού και λογοτεχνικού περιοδικού ΕΚΦΡΑΣΗ Καλαμάτας σε επιστολή του σε εφημερίδα ,αναφερόμενος στην ηλικία της μετά τον θάνατο της κυρά Ζαχαρούλας είχε πει τα εξής:

«Οι τοπικές εφημερίδες έγραψαν ότι ήταν 110 ετών, βάσει των στοιχείων που υπήρχαν στην τότε μικρή κοινότητα. Η αλήθεια όμως είναι ότι η Ζαχαρούλα ήταν 118 ετών. Εκείνα τα χρόνια, ιδίως στη Μάνη, όταν γεννιόντουσαν κορίτσια δεν τα δήλωναν αμέσως στην Κοινότητα, αλλά μετά από κάποια χρόνια. Ήθελαν οι γονείς όταν τα κορίτσια έφταναν σε ηλικία γάμου, να φαίνονται στα χαρτιά μικρότερα. Η ίδια έλεγε ότι »εγώ είμαι η μεγαλύτερη από όλες στο χωριό»… Από στοιχεία που έχει η οικογένειά της υπολογίζουν ότι έπρεπε να είχε γεννηθεί γύρω στο 1897. Ένας συγχωριανός της, ο Νι- κόλαος Λεκέας που είχε γεννη- θεί το 1903, μακαρίτης σήμερα, είχε μαρτυρήσει και βεβαιώσει το εξής: »Η Ζαχαρούλα είναι με- γαλύτερή μου… όταν εγώ πήγα στην πρώτη Δημοτικού (Σημ: Σί- γουρα γύρω στα 1909-1910), η Ζαχαρούλα το είχε τελειώσει το Δη- μοτικό και μας βοηθούσε στα μα- θήματα»… Εάν οι δικοί της είχαν δηλώσει κανονικά τη γέννηση της Ζαχαρούλας στην Κοινότητα τότε, όσο ζούσε, θα μιλούσαμε για τη γηραιότερη γυναίκα στην Ελλάδα! Την Πρωτοχρονιά είχα πάρει τηλέφωνο το γιο της Πλάτωνα για ευχές. Μου είπε ότι η μητέρα του είναι καλά, μετακινείται στο σπίτι μόνη της και έχουν κοντά της μια γυναίκα για να την προσέχει αλλά περισσότερο να την επιβλέπει μήπως βγει έξω στον κήπο και πέσει. Μάλιστα συζητήσαμε με τον Πλάτωνα μια ιδέα, δηλαδή να κάνουμε όταν φτιάξει ο καιρός μια εκδήλωση στην Καρδαμύλη για να τιμήσουμε τη μητέρα του. Είπαμε να το ξανασυζητήσουμε τις μέρες του Πάσχα…

 Η Ζαχαρούλα, όμως, έφυγε για το στερνό ταξίδι… Εμείς θα τη θυμόμαστε τη σεβάσμια γερόντισσα… ήταν μια γυναίκα που κέρδισε τη ζωή, μια γυναίκα που εργάστηκε σκληρά για την οικογένειά της και οι συγχωριανοί της μόνο καλά λόγια έλεγαν γι’ αυτήν…»

Σχόλια

Δείτε  Σαϊδόνα:"Η ανυπότακτη του Ταϋγέτου"
Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *