ΕΞΩ ΜΑΝΗ

Τραχήλα: «Το πανέμορφο ψαροχώρι της Δυτικής Μάνης»

Trahila1

Η Τραχήλα είναι πανέμορφο ψαροχώρι της Δυτικής Μάνης, με παραδοσιακό χρώμα, 55 χλμ ΝΑ της Καλαμάτας, το οποίο οφείλει το αρχαιοπρεπές όνομά του στο σχήμα του κάβου που βρίσκεται δίπλα του και θυμίζει τράχηλο.

Η Τραχήλα πρωτοαναφέρεται στις αρχές του 18ου αι. σε έγγραφο σχετικό με τους Μανιάτες που επιβιβάστηκαν από εκεί για την Κορσική αλλά αναπτύχθηκε κυρίως από τον 19ο αι. και μετά, ως επίνειο της Λαγκάδας, αποτελώντας  θαλάσσιο συγκοινωνιακό κόμβο και βάση του διαμετακομιστικού εμπορίου με τα ορεινά χωριά.

Τα μονοπάτια που ανηφορίζουν από το χωριό προς τη Λαγκάδα και τις Θαλάμες ήταν σε χρήση μέχρι την κατασκευή του κύριου οδικού άξονα στις αρχές της δεκαετίας του 1970.  Ακριβώς στην στροφή πριν μπείτε στο χωριό ξεκινά μονοπάτι για μια καταπληκτική μικρή παραλία. Κατά μήκος του παραλιακού δρόμου που συνδέει την Τραχήλα με το μικρό γραφικό λιμανάκι και την παραλία του Αγίου Δημητρίου, 6 χλμ βορειοδυτικά, υπάρχουν απίθανες, παρθένες παραλίες με βράχια και πεντακάθαρα νερά, ενώ προχωρώντας προς τον Άγιο Νικόλαο, βρίσκεται μια από τις ωραιότερες ακτές της περιοχής, αυτή του Πανταζή, με γκρίζα αμμουδιά, αρμυρίκια και υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά.

Στα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της περιοχής συγκαταλέγεται το σπήλαιο Καταφύγι. Εκτός από τα φυσικά θέλγητρα της περιοχής, στην Τραχήλα θα βρει κανείς εξίσου αξιόλογα δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής του 19ου αι. όπως το ιστορικά διατηρητέο κτίριο του Κ. Μελέα, καθώς και το κτίριο του παλαιού δημοτικού σχολείου, αναστηλωμένο από τον δραστήριο πολιτιστικό και μορφωτικό σύλλογο του χωριού.

Πηγή:https://greece.terrabook.com/messinia/el/

Το βίντεο που ακολουθεί δημοσιεύθηκε από την κα Μαρία Τσιροβασίλη στις 22 Νοεμβρίου 2013.

Δείτε  Στούπα: "Ένας μικρός Παράδεισος"

Αξίζει να το δείτε:

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *