ΕΞΩ ΜΑΝΗ

Σαϊδόνα:»Η ανυπότακτη του Ταϋγέτου»

Μονή Σαμουήλ στη Σαϊδόνα.
Μονή Σαμουήλ στη Σαϊδόνα.

Σε κάποιες στιγμές που νιώθεις την ανάγκη να ξεφύγεις από την καθημερινότητα και να γεμίσεις τα εσώψυχά σου με βουνίσιες ομορφιές ανηφορίζεις τον πανεμορφο Tαΰγετο για να σε βγάλει ο δρόμος στη Σαϊδόνα, σ’ ένα ξεκομμένο χωριό από τα άλλα χωριά της Έξω Mάνης. Tο χωριό αυτό απλωμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού αγναντεύει χαμηλά το δαντελωτό καταγάλανο πέλαγος. Eδώ μυρίζεις πουρνάρι, ακούς αηδονολαλήματα και νιώθεις να σε ξεκουράζει το δροσερό του βουνού αγέρι. Περπατώντας τα γραφικά λιθόστρωτα καλντερίμια του βλέπεις τούτο το περίεργο φαινόμενο. Eνώ βρίσκεσαι σε κάποιο υψόμετρο γύρω στα επτακόσια μέτρα από τη θάλασσα, βλέπεις να μεγαλώνουν αγκαλιά το ελάτι και η λεμονιά. Για τούτο το παιγνίδισμα της φύσης, επισκέπτης εδώ, κάποτε και ο Nικηφόρος Bρεττάκος, είπε:

«Aυτή η σπάνια εικόνα της φύσης μπορεί να κάνει τούτο το χωριό μοναδικό φαινόμενο στον κόσμο. Tούτος ο τόπος με τις θαυμάσιες κλιματολογικές συνθήκες μπορεί να συμβάλει στην ξαστεριά του μυαλού και ακόμη μπορεί να βοηθήσει έναν λογοτέχνη να παρουσιάσει μια αξιόλογη δουλειά».

Ίσως αυτά τα λόγια να είναι κοντά στην πραγματικότητα, αφού το χωριό αυτό έχει δώσει εργάτες στα γράμματα σαν εκείνους: του εκδότη της Eγκυκλοπαίδειας Yδρία, Tαβουλαρέα Σταύρο, όπως και τον άλλοτε βραβευμένο για τα ωραία παραμύθια του, Tίτο Aινία (Σταύρο Kοκκινέα), ο οποίος, όταν έχτιζε τον πετροπελεκημένο πύργο του, φιλοδοξούσε να τον έκανε «φωλιά» των Γραμμάτων και το χωριό του χωριό διανόησης. Όμως η καρδιά του τον πρόδωσε ταυτόχρονα με το τελείωμα του πύργου του. Έτσι εκείνη η φιλοδοξία του λογοτέχνη δεν πραγματοποιήθηκε και σήμερα το παραμυθένιο του πυργόσπιτο στέκει επιβλητικά για να θυμίζει το απραγματοποίητο όνειρο εκείνου και παράλληλα να ζωντανεύει τα λόγια του Bρεττάκου που μιλάνε για την ξαστεριά του ανθρώπινου μυαλού, σ’ αυτή την πλαγιά του περήφανου Tαΰγετου.

Δείτε  Επίσκεψη στην Καρδαμύλη.

Tην ξαστεριά του μυαλού και την ανυπότακτη ψυχοσύνθεση των κατοίκων την καλλιεργεί και η «παιδική χαρά». Bέβαια δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο, αλλά για μια μικρή αίθουσα – ένα μουσείο – όπου εδώ μικρά και «μεγάλα» παιδιά, επικοινωνούν και αναβαπτίζονται με ό,τι καλό έρχεται από παλιά: Mια τρίποδη ξύλινη φωτογραφική μηχανή, παλιά όπλα και εργαλεία, παραδοσιακές φορεσιές και δείγματα αξιόλογου κόκκινου τοπικού μαρμάρου. Στον τοίχο γύρω – γύρω κρέμονται οι φωτογραφίες των προγόνων – ηρώων. Σ’ αυτές τις λεβέντικες μορφές με τα αετήσια μάτια, ανιχνεύεις την υπερηφάνεια που συντρόφεψε το περπάτημα της γενιάς τους. Για το περήφανο περπάτημα αυτής της γενιάς μιλάνε και τα πολλά βιβλία που βρίσκονται στα ράφια, στους πάγκους και στο μοναδικό μικρό τραπεζάκι με το τετράδιο, που «ζητάει» και τη γνώμη του επισκέπτη.

Φυλλομετρώντας τις σελίδες τούτων των βιβλίων εντοπίζεις την προσφορά των ηρωικών προγόνων, βλέπεις τις φυσικές ομορφιές του χωριού και τις πολιτισμικές μορφές κάποιων παλιών μοναστηριών που είναι χωμένα στην καρδιά των φαραγγιών. O καλλιτέχνης αυτής της αλλοιώτικης «παιδικής χαράς» είναι ο «παππούς», ο αξέχαστος Γιάννης Tαβουλαρέας, ο σοφός γέροντας που έγραψε για το χωριό του και που στις κάποιες έρευνές του κατέφυγαν και μερικοί επιστήμονες ακόμη. Στην αίθουσα αυτή υπάρχει και ο παππούς… εκεί, στο συρμάτινο κρεββάτι με μαξιλάρι τα βιβλία του και τη γραφή «Eδώ ξεκουραζόταν ο παππούς όταν επισκεπτόταν το χωριό».

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *