ΕΞΩ ΜΑΝΗ

Νομιτσί: «Με πανέμορφη θέα στον Μεσσηνιακό κόλπο»

nomitsi_agioi_anargiroi1

Το γραφικό Νομιτσί (ή Νομιτσής ή Νομιτζής) του Δήμου Δυτικής Μάνης είναι κτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες ενός μικρού λόφου με άπλετη θέα στον μεσσηνιακό κόλπο, 57 χλμ  ΝΑ της Καλαμάτας, μεταξύ Θαλαμών και Πλάτσας.

Η προέλευση του ονόματος του χωριού σχετίζεται είτε με την ύπαρξη στην περιοχή «Νομικής», τόπου λήψης αποφάσεων στα χρόνια ακμής των αρχαίων Θαλαμών, ή με την κατοικία των νομικών που εξυπηρετούσαν τις αρχαίες Θαλάμες, ή με έναν ζωγράφο της περιοχής ονόματιΝομιτσή.

Παραδοσιακά, κεραμοσκεπή, πέτρινα σπίτια σε στενοσόκακα, ερειπωμένοι πύργοι-μάρτυρες ενός ένδοξου παρελθόντος, καλοδιατηρημένα βυζαντινά εκκλησάκια με πλούσιες τοιχογραφίες, μοναδικές παρόδιες πέτρινες βρύσες με εντοιχισμένα διακοσμητικά ανάγλυφα και τα λίγα σωζόμενα παλιά καλντερίμια που συνέδεαν το χωριό με γειτονικούς οικισμούς, προσδίδουν αυθεντική γραφικότητα στο Νομιτσί.

Πάνω από το Νομιτσί υπάρχουν χαλάσματα μεσαιωνικού οικισμού, ενώ οι βυζαντινές εκκλησίες κατά μήκος του δρόμου που συνδέει τα χωριά της περιοχής πιστοποιούν την ακμή του τόπου κατά τη Βυζαντινή περίοδο: ο ενοριακός ναός του Αγίου Γεωργίου, με σπάνιο αγιογραφικό πλούτο, ξυλόγλυπτο τέμπλο κι επιβλητικό καμπαναριό του 1730, η Υπαπαντή (14ος αι.) με αγιογραφημένο τέμπλο, η μονόχωρη καμαροσκεπής Παναγίτσα με τοιχογραφία στην οροφή του υπέρθυρου, η Ανάληψη με τοιχογραφίες του 1704, ο Άγιος Ευστράτιος στον οικισμό Πάνω Κούμανι και ο Άγιος Νικόλαος με τοιχογραφίες από τη σχολή του Κουτήφαρη.

Τα δύο σημαντικότερα μνημεία στο Νομιτσί, ωστόσο, βρίσκονται πάνω στον κύριο οδικό άξονα που συνδέει από την αρχαιότητα την Έξω με τη Μέσα Μάνη. Πρόκειται για τους Αγίους Αναργύρους στον οικισμό Κούμανι και τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, έναν από τους παλαιότερους ναούς της περιοχής, που διασώζει σημαντικά στοιχεία για την τοπική μεσαιωνική αρχιτεκτονική, γλυπτική και ζωγραφική.

Δείτε  Δυτική Μάνη: Ρίγκλια-Ελαιοχώρι

Πηγή: https://greece.terrabook.com/messinia/el/

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *