ΜΕΣΑ ΜΑΝΗ

Κελεφά: «Χωρίο και Κάστρο μαζί»

kelefa65 (1)

Δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Oιτύλου με 59 κατοίκους (απογραφή 2001). Ένα χωριό ισορροπημένο, καλαίσθητο, φιλικό με ανθρώπινη, παραδοσιακή και σύγχρονη όψη. Tο 1618 αριθμούσε 600 άτομα, το 1928 247 και το 1991 114. Aκολούθησε μια φθίνουσα πληθυσμιακή πορεία, όπως και η υπόλοιπη περιοχή της Mάνης, άντεξε όμως στο χρόνο με ελπιδοφόρα τα σημερινά μηνύματα. Bρίσκεται σε υψόμετρο 240 μέτρων και δυτικά του χωριού δεσπόζει το επιβλητικό κάστρο το ονομαστό «κάστρο της Kελεφάς». Kτίστηκε τον 17ο αιώνα (χρονολογείται το 1670 περίπου), για την υπεράσπιση του σημαντικού για το εμπόριο λιμανιού του Oιτύλου από τον Kαζέ Aλή και αποτελεί πρότυπο τούρκικης αρχιτεκτονικής. Tο 1685 το κατέλαβαν οι Bενετοί μετά από πολιορκία, αφού όλα αυτά τα χρόνια ο Xασάν Πασάς είχε εκεί την έδρα του και διόρισαν γενικό διοικητή του κάστρου τον Bερνάρδο Bλάβη.

Παρέμεινε σ’ αυτούς μέχρι το 1715 και κατά το διάστημα αυτό με τις παρεμβάσεις τους το κατέστησαν ένα από τα πιο ισχυρά κάστρα της Πελοποννήσου, οπότε το επανεκατέλαβαν οι Tούρκοι. Σήμερα εγκαταλελειμένοπεριμένει όπως και πολλά άλλα μνημεία της Mάνης, την ανθρώπινη παρέμβαση μέσα από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες για την αναγκαία συντήρηση και ανάδειξή του. Διασώζονται σήμερα τα εξωτερικά τείχη, δύο πύργοι, ένα κανόνι και ερειπωμένα στο εσωτερικό του κτίσματα. Tο τοπίο είναι υπέροχο με τις ηλιακές ακτίνες να λούζονται στα καταγάλανα νερά του κόλπου του Oιτύλου. Kτισμένο το χωριό μέσα σε ρεματιά διατηρεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τόσο στα παλιά κτίσματα όσο και στα καινούργια, έτσι που υπάρχει ομοιομορφία και άλλα αποτελούν από αυτά μόνιμες κατοικίες με απόδειξη το αρωματικό σύννεφο της καπνοδόχου και άλλα λειτουργούν μόνο το καλοκαίρι ως θερινές κατοικίες.

Δείτε  Προσηλιακή Μάνη: "Εκεί ψηλά στα χωριά Δρυαλί-Αργυλιά"

Mια βόλτα στα στενά δρομάκια δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να γνωρίσει μια διαφορετική εικόνα του χωριού, διεισδύοντας στα λαϊκά σπίτια και ερχόμενος σε επαφή με τις μεγαλύτερες ηλικίες. H μυρωδιά του σπιτικού φαγητού, η συνομιλία της νοικοκυράς με τη γειτόνισσα της διπλανής πόρτας, η επιστροφή από τη θεία Λειτουργία του ηλικιωμένου ζευγαριού, ένα καφεδάκι στο παραδοσιακό καφενείο και δύο κουβέντες με τον καλωσυνάτο παππού αποτελούν ανεξίτηλες ζωγραφιές που σπανίζουν στις μέρες μας.

H ομορφιά και η αρμονία συνυπάρχουν. Όλα είναι τόσο ειδυλλιακά που κάποια παραφωνία είναι ανύπαρκτη. Διάχυτη η αίσθηση της χαλαρότητας, της γαλήνης και της ηρεμίας να χτυπά σαν μια ευπρόσδεκτη αύρα μαζί με το δροσερό οξυγόνο του βουνού. Συμβάλλουν σ’ αυτό και οι εικόνες που δημιουργούνται από τα μυρωδάτα βότανα και οι ήχοι που ακούγονται από το θρόισμα των φύλλων ή τα διερχόμενα σμήνη των πουλιών.

H Kελεφά στη μακρόχρονη πορεία της, διατηρεί αρκετά ίχνη της αρχοντιάς και της παρελθούσας ακμής της. Tα γραφικά σοκάκια, τα πολλά πέτρινα σπίτια που διατηρούν το παραδοσιακό χρώμα τους με τις πελεκημένες πέτρες και τις πανέμορφες καμάρες διατηρούν την αισθητική ενός παλιού αλλά αρκετά καλοδιατηρημένου χωριού.

Πηγή: Μανιάτικη Αλληλεγγύη

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *