ΜΕΣΑ ΜΑΝΗ

Ο περίφημος οικισμός Καλονιοί και το εκκλησάκι Ασώματος.

kalonioi1

Το χωριό Καλονιοί βρίσκεται μεταξύ της Κοίτας και της περίφημης εκκλησίας της Τρουλωτής. ΒΑ του χωριού υψώνονται δυο πλαγιές του Σαγγιά, σχηματίζοντας μικρή ρεματιά.

Το πανέμορφο χωριό στα πόδια του βουνού της Άγιας Πελαγίας έχει οπτική θέα σε όλο το κατωπάγκι, στην Κοίτα και αγναντέυει εώς την Άνω Πούλα δυτικά της αποσκιερής Μάνης.

Ο κακοτράχαλος δρόμος και στη συνέχεια το μονοπάτι ανηφορίζει στο «Βουνί» για να καταλήξει στον Ασώματο, ένα εκκλησάκι αφημένο στην τύχη του και στα αδέσποτα μοσχάρια.

Ο Ασώματος στους Καλονιούς
Ο Ασώματος στους Καλονιούς

Ο Ασώματος είναι ένα βυζαντινός ναός του 10ου-11ου αιώνα, σταυροειδής, τρουλαίος, που έχει τετράστυλο με προστώο και είναι αφιερωμένος στον Αρχάγγελο Μιχαήλ.

Το πιο ενδιαφέρον από την τοιχοδομία του , είναι η κάλυψη του μεγάλου τρούλου, η οποία διορθώνεται με χωνευτές λίθινες νευρώσεις, που διαγράφουν σταυρό.

Τόσο τις νευρώσεις όσο και το προστώο ο καθηγητής Ν.Γκιολές θεωρεί ως Γεωργιανή επίδραση, αφού στη Γεωργία απαντούν από τον 6ο αιώνα.

Έχει διαστάσεις 7,16*6,23 και είναι χτισμένος με πλακόμορφες πέτρες και πηλό.Οι τρεις αψίδες είναι ημικυκλικές και ο τρούλος οκταγωνικός.Εσωτερικά παρατηρούνται αρχαϊκά μάρμαρα με παραστάσεις.

Η θύρα επικοινωνίας με το ναό είναι χαμηλή και ορθογώνια.Στο σημείο που οι αψίδες συναντούν τις κολώνες που στηρίζουν τον τρούλο, εύκολα βλέπουμε τις εντοιχισμένες στάμνες, οι οποίες τοποθετούνταν εκεί με το στόμιο προς τα έξω, για να αυξάνουν την ακουστική (δηλ. η ηχητική εγκατάσταση εκείνης της εποχής).

Σχόλια

Δείτε  Φλομοχώρι:"Το χωριό με τον υψηλότερο πύργο της Μάνης"
Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *