ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ...ΜΑΝΗ

Περήφανος που είμαι Μανιάτης!

11826_f

Καθισμένος σε ένα σκαμνάκι στο κατούϊ του σπιτιού μου , κοιτάζοντας το παραθύρι ,ενώ ήδη έχει νυχτώσει σκέφτομαι πόσο πολύ υλικό για γράψιμο  μπορεί να μου δώσει αυτός ο άγιος τόπος.

Από τι να αρχίσω, από τις ατέλειωτες ιστορίες με πειρατές, να μιλήσω για το κοινωνικό φαινόμενο των πατριών, που σε αυτό το βαθμό μόνο εδώ στη Μάνη συνέβαινε, να αναφερθώ στους σκληρούς τρόπους επιβίωσης των προγόνων μας σε τούτα εδώ τα μέρη;Τα ήθη, τα έθιμα τους, από τι;

Όλα τα ιστορικά βιβλία, οποιασδήποτε περιοχής και από οποιονδήποτε εκδοτικό οίκο, μιλούν για την ανένταχτη και ανεξάρτητη πορεία της Μάνης στο πέρασμα όλων των αιώνων!!

Μιλούν για την λεβεντιά των Μανιατών ανδρών και γυναικών.Όλες οι οικογένειες παρά τις όποιες διαφορές τους , στην δύσκολη στιγμή ένωναν τις δυνάμεις τους και κατατρόπωναν κάθε επίδοξο κατακτητή του τόπου τους.Πόση αλήθεια λεβεντιά και υπερηφάνεια είχαν;

Τι είναι αυτό που τους έκανε τόσο σπουδαίους;

Πολλοί αναφέρουν ως αιτία την σπάνιας ομορφιάς αγριάδα του τόπου τους.

Γνώριζαν ότι ζούσαν σε έναν τόπο διαφορετικό από άλλους.

Η δύναμη της πέτρας, η οποία χρησιμοποιήθηκε και για επιθετικούς αλλά και για αμυντικούς σκοπούς ήταν το σήμα κατατεθέν για τους Μανιάτες.Το άβατο και κακοτράχαλο της περιοχής ήταν ακόμα ένα ανασταλτικός παράγοντας για τους επίδοξους κατακτητές.

Μόνο οι Μανιάτες γνώριζαν ακόμα και το τελευταίο μονοπάτι προκειμένου να φτάσουν και να πετύχουν τον σκοπό τους.

Ακόμα και στις μεταξύ τους εσωτερικές διαμάχες γνώριζαν που να στήσουν «χωσία» , ώστε να τελειώσουν νικηφόρα μια βεντέτα.

Τα ήθη και τα έθιμα διέφεραν κι αυτά.

Στη Μάνη τιμούσαν περισσότερο τους νεκρούς παρά του ζωντανούς!

Δείτε  Μάνη.....

Τα χιλιάδες μοιρολόγια , τα οποία συνέθεταν μέσα τους ένα ολόκληρο γενεαλογικό δέντρο από πάππου προς πάππου της κάθε πατριάς, υμνούσαν ή υποβάθμιζαν σε άλλες περιπτώσεις τους νεκρούς.

Μέσα σε κάποιες αράδες δεκαπεντασύλλαβων  στίχων έκθεταν ζωές αιώνων!!

Πόσο περίεργοι άνθρωποι θεέ μου!!

Πόσο άγριος τόπος!!

Πόσοι λεβεντιά και υπερηφάνεια είναι θαμμένα μέσα στα κακοτράχαλα μονοπάτια, στους επιβλητικούς πύργους, στα αγέρωχα βουνά, στις δεκάδες μικρές καστροπολιτείες;

Περήφανος που είμαι Μάνιάτης!!!

Άρθρο για την Όμορφη Μάνη από Γ.Δ

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *