Περιηγήσεις στη Μάνη

Ταϋγετος: «Το φυσικό σύμβολο της Πελοποννήσου»

taigetos-2611

         «Ταϋγετον τον έλεγαν οι παλαιοί Σπαρτιάτες 

                         και Μακρινόν τον λέγουσιν Ηλίαν οι Μανιάτες»

Ο Ταϋγετος με τις πολλές του ιδιαιτερότητες  είναι ίσως από τα ομορφότερα βουνά  της Ελλάδας και το ψηλότερο της Πελοποννήσου. Στην αντίληψη όσων  το επισκέπτονται κατέχει το χαρακτήρα του φυσικού συμβόλου.

Αγιασμένο μέσα στους αιώνες και αυτόνομο  κατά την Τουρκοκρατία γέννησε καπεταναίους και αγωνιστές. Στον κεντρικό  και νότιο Ταϋγετο βρίσκεται η Μάνη, όπου εκεί σύμφωνα με τον ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο, συναντάς «το ερωτικό σμίξιμο του Ήλιου και της Πέτρας».

Είναι το βουνό που χωρίζει και ενώνει δύο ιστορικές περιοχές, την Μεσσηνία και την Λακωνία.

Αρχίζει από το οροπέδιο της Μεγαλόπολης και καταλήγει στο  Ακρωτήριο Ταίναρο. Το μήκος του  είναι 115 χλμ και το πλάτος του στο φαρδύτερο σημείο, 29 χλμ.Το εμβαδόν αυτής της επιφάνειας ανέρχεται σε 2.544.000 στρέμματα. Μαζί με τον Πάρνωνα είναι οι παλιότερες περιοχές της Πελοποννήσου.

Δύο φαράγγια τέμνουν  τον Ταϋγετο, το ένα της «Μεγάλης Λαγκάδας», που χωρίζει τον Βόρειο από τον Κεντρικό Ταϋγετο στο ύψος του χωριού Τρύπη και το δεύτερο στην περιοχή Αρεόπολης-Κότρωνα, που χωρίζει το κεντρικό από τον Νότιο Ταϋγετο, ο οποίος ονομάζεται Σαγγιάς.

 Ονομασία 

Το αποκαλούμενο «αρσενικό βουνό» έλαβε το όνομα της Ταϋγέτης,η οποία ήταν μια από τις κόρες του Άτλαντα και της Πληϊόνης, σύζυγος του Δία και μητέρα του Λακεδαίμονα.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα του βουνού είναι οι 5 κορφές του, από τις οποίες η ψηλότερη ονομάστηκε από τους αρχαίους Ταλετόν.Στους ιστορικούς χρόνους το βουνό αναφέρεται ως Πενταδαχτυλιάς για να επανέλθει στους σύγχρονους καιρούς με το αρχικό του όνομα, Ταϋγετος.

Παρακάτω κείμενο από την κα Σοφία Ταϋγέτη:

Mυθικός Ταϋγετος

Η Καλαμάτα και ο μυθικός Ταϋγετος, το Τάλετον όρος της Πλειάδος Ταϋγέτης.

Μυθικός, μύθος..λέξι που πρέπει να της δώσουμε την αξία που της αναλογεί ως οδoύ στην αναζήτησι και στην προσέγγισι της αληθείας. Ειδικά σήμερα, στη σύγχρονη εποχή μας, η οποία χαρακτηρίζεται απο  πλήρη απομάγευσι. Σε έναν κόσμο σκοτεινό, γέμισε το μυαλό μας με κάθε λογής σαβούρα, που μάλιστα την βαφτίζουμε και επιστημονική και την αραδιάζουμε σαν καθαρή γνώσι. Ας γελάσω.  Τίποτ’ άλλο δεν είναι παρά έπεα πτερόεντα.
Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα αγνές ψυχές που νιώθουν καθαρά και διαισθάνονται συμπονετικά, αυτές οι ψυχές είναι που θα φέρουν το φως. Μπορεί να μην τις αναγνωρίζουμε οι περισσότεροι, τις ανα-γνωρίζει όμως ο Ουρανός, είναι παιδιά του.
Αρκεί να ανεβεί κανείς πάνω σε ένα βουνό και να το νιώσει φίλο του και να αγναντέψει απο την κορυφή του. Και να εξομολογηθεί με ένα τραγούδι – προσευχή- παράπονο – μεγαλυνάρι, που έχει τη μαγική δύναμη να μεταφέρη κάποιον ακόμη πιο ψηλά κι από την κορυφή του Ταΰγετου, κάπου εκεί ανάμεσα σε γη και ουρανό, πιο μακριά από τη γη, πιο κοντά στον ουρανό, μέσα σ’ ένα φως εξωπραγματικό, αναλλοίωτο, ονειρικό, άσβεστο. Εκεί που οι άνθρωποι θά ξεδιψάσουν και θα γίνουν αγάπη.

Δείτε  Καστάνια ή Καστανέα Μάνης & o Πύργος Δουράκη.

 

Ακολουθεί ο Νικηφόρος Βρεττάκος  σε Απόσπασμα από την ποιητική συλλογή

«Ο Ταϋγετος και η Σιωπη»:

Ἔτσι μου στάθηκε ὁ Ταΰγετος,
πως κόρφος τς μητέρας μου.
Μέ πότισε γαλάζιο, ψύ αμα
λιο καί πράσινο
ς νά μο δέσει τήν ψυχήπως τήν πέτρα του,
ς νά χαράξει στήν καρδιά μου
τίς βαθειές χαράδρες του
νά σχηματίσει μές στή ζωή μου δώδεκα κορφές
νά βγαίνω πάνω μέ μοναδικό μου νειρο τόνλιο.
Μέ δίψα μου μοναδική τόνλιο,
δίψα βαθειά σάν κεανός,
ψηλή ς τό φεγγάρι,
δίψα πού νά τήν λυπηθε Θεός.
 
….τσι μου στάθηκε Ταΰγετος σο νά γεννηθονε
τά δύo παιδιά το Θεομέσα μου
 
ποίηση καί γάπη.    (Κείμενο που εστάλη από την κα Σοφία Ταϋγέτη, την οποία ευχαριστούμε για το αφιέρωμα της).

Όμορφη Μάνη

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *