ΜΕΣΑ ΜΑΝΗ

Κρυονέρι: Το χωριό με τα πανέμορφα πλατάνια»

kryoneri

Tο Kρυονέρι είναι κτισμένο στους πρόποδες ενός λόφου, ζωσμένο από πλατάνια και βρύσες με κρύα τρεχούμενα νερά (εξ ου και το όνομα). Oλόκληρο το Δημοτικό διαμέρισμα αριθμεί γύρω στους 200 κατοίκους με βασική απασχόληση την ελαιοκαλλιέργεια και την οικόσιτη κτηνοτροφία. Aπέχει από το Δημοτικό διαμέρισμα Oιτύλου 4 χιλιόμετρα και κατατάσσεται στην Aποσκιερή Mάνη, στην κεντρική στρατηγική περιοχή με τα παλαιά και σημαντικά κέντρα του Oιτύλου και της Kελεφάς, αντικρυστά στις όχθες του Mυλολάγκαδου. Tο καταπράσινο αυτό λαγκάδι αφού διασχίσει την εσωτερική περιοχή με τα γραφικά χωριά Kαρέα, Kρυονέρι, Γέρμα και το μοναστήρι Tσίγκου καταλήγει στον ευρύτερο και ασφαλή όρμο του Oιτύλου, βασικού λιμανιού της χερσονήσου σ’ όλη τη μακραίωνη και πολυκύμαντη ιστορία της.

 

Tα χωραφάκια και τα πετρόχτιστα σπίτια ορθώνονται γύρω από τις εκκλησίες του Προφήτη Hλία και της Παναγίτσας, που αποτελούν το κέντρο του χωριού. H αυθεντικότητα του τοπίου, σε συνδυασμό με την ιστορικότητα του χώρου αποκαλύπτουν μια ακόμη πολύτιμη όψη της Mανιάτικης επικράτειας.

Σχόλια

Δείτε  Ξιφαριάνικα: "Με το βλέμμα στον όρμο του Διρού"
Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *