ΜΕΣΑ ΜΑΝΗ

Φλομοχώρι:»Το χωριό με τον υψηλότερο πύργο της Μάνης»

40024349

Στο Φλομοχώρι η θέα των πανύψηλων πύργων αναγκάζει τον επισκέπτη να σταματήσει δίπλα από την Αγ. Τριάδα, στο κέντρο του οχυρού οικισμού.Ορισμένοι από τους πύργους είναι κατοικήσιμοι μέχρι σήμερα.

Ο ψηλότερος ίσως πύργος της Μάνης, της οικογένειας Παντελεάκου υψώνεται προς τον ουρανό στη μέση του οικισμού, δίπλα στον Ταξιάρχη με τα εντοιχισμένα και παλαιά ανάγλυφα.

Και οι άλλοι πύργοι, όπως των Γεωργακάκου και Τσιλιβάκου, είναι ευθυτενείς πολεμόπυργοι, σύμβολο δύναμης της «πατριάς», οι οποίοι φτιάχτηκαν για πόλεμο με εξωτερικούς εχθρούς ή με άλλες οικογένειες.

Αξιοπρόσεκτες εκκλησίες Αγ.Ασώματος (τέλος 13ου αιώνα), ο Ανίκος (Άγιος Νίκων) με εντοιχισμένα μάρμαρα αρχαίου ιερού και ο σταυροειδής ναός της Αγ.Κυριακής με τοιχογραφίες.

Στον μεγαλιθικού τύπου οικισμός της Σέλας βλέπουμε τη μονοκάμαρη βασιλική εκκλησία της Παναγίας (9ος-10ος αιώ.)

Επισκεφτείτε το εργαστήρι του αγιογράφου Σταύρου Παντελεάκου, ο οποίος πρόθυμα θα σας δείξει έργα του σε διάφορα στάδια και θα απαντήσει στις ερωτήσεις σας.

Στο βάθος του δρόμου (νότια) βλέπουμε πέντε-έξι σπίτια. Η πινακίδα γράφει Ζούδα.

Είναι το χωριό και ο πύργος των Δημακογιανναίων στην άκρη μιας μικρής ρεματιάς.

Το στρατηγικό σημείο που χτίστηκε γίνεται αντιληπτό από τις πολεμίστρες, απ΄όπου η ορατότητα προς το κάστρο στα Λουκάδικα, το Φλομοχώρι, τη Γωνέα, το Δρυμό, τον Κότρωνα, αλλά και η εποπτεία προς το πέλαγος αναδεικνύουν τη σημασία του σε εμπόλεμες περιόδους.

Δεν έχετε παρά να κάνετε μια ευχάριστη στάση, για να απολαύσετε τη μοναδική θέα του Λακωνικού κόλπου, μα κυρίως για να γνωρίσετε τους γνήσιους αν και λιγοστους κατοίκους οι οποίοι θα σας προσφέρουν απλόχερα την αγάπη τους και την φιλοξενία τους.

Δείτε  Πύργος Διρού: "Ο Προθάλαμος των Σπηλαίων"

Το βίντεο που ακολουθεί είναι παραγωγή της κας Μαρία Τσιροβασίλη και δημοσιεύθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2013.

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

One Reply to “Φλομοχώρι:»Το χωριό με τον υψηλότερο πύργο της Μάνης»

  1. Ο πατέρας μου, πιτσιρίκος τότε και ατρόμητος, με ένα απίστευτο άλμα πέρασε στην εκ διαμέτρου αντίθετη μεριά του πηγαδιού, που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *