ΙΣΤΟΡΙΑ

Καρυούπολις!

 eisodos-large

_

 

 

 

 

 

 

__

Κοντόσταυλοι Φωκάδες Κομνηνοί

Μια ξεχασμένη…….απόκρυφη πολιτεία, με άγνωστη ιστορίa     

Η πολιτεία μητρόπολη της αποικίας των Μανιατών Καργκέζε στην  Κορσική,   που έδωσε τό όνομα σε αυτό, και σημαντικό αρίθμο από τους πρώτους αποίκους.

«Εγκρέμισε τον Πασαβά,έχτισε τό Μελίσι,

    πολλαπλασιάστη κι’άραξε κεί στό Μαραθωνήσι» 

                        Παριά Καρυούπολις (Θρύλοι και Ποιήματα Νίκου Θ.Πιερράκου) 

____________________________________________________

  • Σε μία γωνιά της Ελλάδας στή Μάνη, πάνω σε έναν γραφικό λόφο κρύβεται η Βυζαντινή πόλη.
  • Τό όνομα με το οποίο την συναντούμε σε γραπτό κείμενο πρώτη φορά είναι  ΚΑΡΥΟΥΠΟΛΙΣ .
  • Το μεγάλο μυστικό είναι ότι γράφει ιστορία τουλάχιστον χιλίων ετών.
  • Καί τό μεγάλο μυστήριο,  προγενέστερα υπήρχε;
  • Ας βουτήξουμε λοιπόν στό παρελθόν, μήπως και φωτίσουμε κάποια ελάχιστα από την ιστορία της…..

______________________________________________________________________

                                                                                                                                                                                             

Σε ένα ειδυλιακό λόφο, που βρίσκεται στό σταυροδρόμι μεταξύ  τής  Ταινάριας και της Λακωνικής περιοχής, και τών δύο θαλασσών, τού Λακωνικού και του Μεσσηνιακού, κοιμάται μία  ιστορική πόλη κάστρο μέχρι κάποιος  να επιβεβαιώσει τον σημαντικό της ρόλο στήν περιοχή.

Πλήθος από μνημεία, άλλα ταυτοποιημένα και άλλα ανεξερεύνητα καλύπτουν την κορυφή του λόφου και όχι μόνο, αλλά διάσπαρτα φτάνουν και μέχρι τους πρόποδες. Περισσότερες από δέκα εκκλησίες, τρείς απο τις οποίες είναι χαρακτηρισμένες ήδη μνημεία απο την αρχαιολογική υπηρεσία με σχετικό φεκ, δεκάδες κατοικίες και κτίρια πάσης χρήσεως, οχυρωμένοι πύργοι, και υπολείματα ακόμη και Ρωμαικής εποχής  διάσπαρτα, ανεκμετάλευτα περιμένουν να μιλήσουν…. 

Ο σημαντικότερος πυρήνας των εξελίξεων στην περιοχή, με ρόλο στην  εκκλησιαστική ιστορία, αλλά και στην Βυζαντινή αυτοκρατορία.  Προπύργιο και ασπίδα της αντίστασης των Ελλήνων στην εξάπλωση των Σλαβικών φύλλων τον 7ο αιώνα.   Πηγή και καταφύγιο του Ελληνισμού αλλά και τής Ορθοδοξίας.

 

Ισως η αρχαία Πύρριχος, ή το Κάστρο Μαίνης. Από την Αργοναυτική εκστρατεία αναφέρεται  ο βασιλιάς του Ταινάρου Εύφημος. Αργοναύτες υπήρξαν και οι Διόσκουροι Κάστωρ και Πολυδεύκης.  Τεκμηριωμένα  όμως αποτέλεσε χωριό της αρχαίας Ασίνης, και σημαντικό μέρος για τους Παλαιολόγους.  

Αδιάψευστοι μάρτυρες της ακμής, την εποχή των Παλαιολόγων,  μιά λάρνακα καί ένα απομεινάρι από κίωνα, αποδείξεις τίς οποίες συμπληρώνει η περιγραφή του περιηγητή Κυριάκου από Ανκώνα, που φιλοξενήθηκε εκεί το έτος 1447 μ.χ.

https://sites.google.com/site/gpapadothomakos/home

Το Βίντεο που ακολουθεί είναι παραγωγή της κα Μαρία Τσιροβασίλη σε φωτογραφίες του κου Πέτρου Αθανασάκου. Δημοσιεύθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2015

Σχόλια

Δείτε  Στιγμές από την ιστορία της Μάνης
Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

One Reply to “Καρυούπολις!

  1. Η Καρυούπολις, Παλιακαρυούπολις για την ακρίβεια σήμερα έχει ενταχθεί στους αρχαιολογικούς χώρους από την Αρχαιολογική υπηρεσία της Σπάρτης.
    Εδώ είναι και τα επίσημα ΦΕΚ… http://kariopoliskontostavlifokades.blogspot.gr/2014/02/blog-post.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *