ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Η Ιστορία του Νίκου Καζαντζάκη στη μαγευτική «Καλόγρια» της Στούπας.

 

100114155644_4139-448x300

Ο Νίκος Καζαντζάκης έζησε στο μαγευτικό ακρογιάλι της Καλόγριας το 1917-1918.Κάπου στα 1917 ο Καζαντζάκης γνωρίζει τον Ζορμπά, τον Γιάννη Ζορμπά, αυτό είναι το αληθινό όνομα του και όχι Αλέξης όπως στο μυθιστόρημα.

Ο Καζαντζάκης  έβαλε τα χρήματα και ο Ζορμπάς στρατολόγησε εργάτες και σύνεργα και έφτιαξαν ένα μεταλλείο λιγνίτη στην «Πραστοβά» της Στούπας.Και οι δύο τους  γνώριζαν πως δεν θα είχε μέλλον , μα αυτό δεν τους ενδιέφερε.KALOGRIA STOUPA

Εκεί στήθηκε το σκηνικό του βιβλίου  που έγραψε ο μεγάλος Έλληνας λογοτέχνης, με τίτλο «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».

Πρωταγωνιστής ο «αθάνατος Έλληνας» με τις υπαρξιακές ανησυχίες, ο οποίος στο έργο πήρε το όνομα «Αλέξης».

Ο Καζαντζάκης  τοποθετεί την πλοκή στα κρητικά ακρογιάλια, αλλά ο Ζορμπάς δεν βρέθηκε ποτέ στην Κρήτη και το βιβλίο βασίζεται στη σχέση του Καζαντζάκη με το Ζορμπά στη Μάνη.

Στο νότιο ακρωτήριο του κόλπου υπάρχει η «σπηλιά του Καζαντζάκη», ενώ στο βόρειο τμήμα του κόλπου βρίσκεται το σπιτάκι που έμενε, όταν έγραψε το έργο του.2 ΣΤΟΥΠΑ ΚΑΖΑΝΤ

Η προτομή του έχει τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου, πάνω από την αγαπημένη του παραλία,ενώ πριν από την είσοδο για το χωριό και αριστερά του κεντρικού δρόμου, το εγκαταλελειμμένο ορυχείο της Πραστοβάς.

Ο Γιώργος Ζορμπάς , γιός του Ξενοφώντα , γεννήθηκε το 1857 στο Καταφύγι Κοζάνης και πέθανε το 1941 στα Σκόπια, όπου βρίσκεται ο τάφος του.Παντρεύτηκε την Ελένη Καλλικούνη και απέκτησε 6 παιδιά.

Με πληροφορίες από το βιβλίο του Γεωργίου Η. Βενιζελέα «Μάνη» και τις εκδόσεις «Αδούλωτη Μάνη» Γ.Π.Δημακόγιαννη.

Σχόλια

Δείτε  Γιώργος Φτέρης:"Αφιέρωμα στον Μανιάτη δημοσιογράφο και λογοτέχνη"
Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *