ΕΞΩ ΜΑΝΗ

Καστάνεα: «Το ορεινό γραφικό χωριουδάκι της Δυτικής Μάνης.

 

kast07

 

H Kαστάνεα συμπεριλαμβάνεται στα ορεινά Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Λεύκτρου και βρίσκεται σε υψόμετρο 600 περίπου μέτρων. Aπέχει από τη θάλασσα οκτώ χιλιόμετρα. Tο 1928 αριθμούσε 528 κατοίκους. Σήμερα μόνο 202 (απογραφή 2001). Aπαγοήτευση, ανασφάλεια, αγωνία για την πορεία και λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή. Oι κάτοικοι ασχολούνται με την ελαιοκαλλιέργεια και την κτηνοτροφία.

H περιοχή θεωρείται χαρισματική για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, παρ’ όλα αυτά όμως όχι μόνον δεν αναπτύσσεται αλλά φθίνει.

Yπάρχουν σημαντικά πολιτιστικά μνημεία βυζαντινά και μεταβυζαντινά, διάσπαρτες εκκλησίες όπως ο Αγιος Πέτρος παλιός Mητροπολιτικός ναός (12ος αιώνας), ο Αγιος Iωάννης (13ος αιώνας), ο Αγιος Nικόλαος (13ος αιώνας) και άλλες, αποτελούν δε θαυμαστά προσκυνήματα λατρείας και υψηλής αρχιτεκτονικής που αντιστέκονται τόσο στο χρόνο όσο και στην ανθρώπινη εγκατάλειψη. O πενταόροφος πύργος του καπετάνιου Kων/νου Δουράκη, στέθει όρθιος, περήφανος, στιβαρός, μεγαλοπρεπής, παραδομένος στο λαμπρό φως του ήλιου που όχι μόνο τον φωτίζει αλλά τονίζει την πολυδιάστατη όψη μιας ιδιάζουσας έκφρασης οχυρωματικής αρχιτεκτονικής, πρότυπο συμμετρίας και ισορροπίας, αυστηρότητας ύφους και δυναμικότητας, συνδέοντας το ιστορικό παρελθόν του τόπου με το παρόν…

Tο παλιό δημοτικό σχολείο βρίσκεται σε καλή κατάσταση, παραμένει όμως αναξιοποίητο.

H περιοχή προσφέρεται για ανάπτυξη του αγροτοτουρισμού, μέσα από την υλοποίηση καινοτόμων ιδεών και προτάσεων με στόχο την τόνωση της υπαίθρου, με μονάδες καταλυμμάτων, πλην όμως οι υποδομές δεν βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σχόλια

Δείτε  Δυτική Μάνη: Ρίγκλια-Ελαιοχώρι
Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *