Λαογραφία Μάνης

Βαφτίσεις στη θάλασσα και όχι στην Εκκλησία από τον Πάπα Γιώργη.

000000012

Μεγάλη εντύπωση και πρωτοφανή για τα ελληνικά, θρησκευτικά και όχι μόνο, δεδομένα δημιουργεί η βάφτιση των παιδιών στη γαλαζοπράσινη θάλασσα!!!!…του Μαρμαρίου εκεί στο Ταίναρο!

 

Παρότι σύμφωνα με τα ίδια τα λεγόμενα του παπά Γιώργη του Γιωργαρίου , ο οποίος κάνει τις βαφτίσεις στη θάλασσα, βρίσκει αντιδράσεις από κάποιους Μητροπολίτες ίσως και από την Εκκλησία, εκείνος συνεχίζει απτόητος να εξασκεί με αυτόν τον σπάνιο τρόπο το μυστήριο της Βάφτισης.

000000016

Να όμως πως εξηγεί ο ίδιος την κίνηση του αυτή σε δηλώσεις του στην εφημερίδα τα Νέα:

«..οι θαλασσινές βαφτίσεις δεν αποτελούν περαστική μόδα, αλλά για αναβίωση των εθίμων της περιοχής: Επειδή παλιά υπήρχαν οι βεντέτες, ο κόσμος δεν παντρευόταν και δεν βαφτιζόταν σε εκκλησίες. Προτιμούσαν να το κάνουν σπίτι τους, μακριά από την εκκλησία του χωριού από φόβο» εξηγεί και συνεχίζει:
 «Βαφτίζω στη θάλασσα τα τελευταία 20 χρόνια. Παρ’ όλο που κάποιοι μητροπολίτες το καταδικάζουν, ως ιερέας βλέπω μεγαλύτερη κατάνυξη στη φύση. Πιο πολύ μου αρέσει να ακούω τα κύματα από τη βαβούρα μέσα στο ναό. Στο κάτω κάτω ούτε αφαιρώ ούτε προσθέτω κομμάτια από τα ιερά κείμενα. Δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση.»

Βέβαια για τον Πάπα Γιώργη δεν είναι η πρώτη καινοτομία,… εδώ έχει δημιουργήσει ολόκληρο ξενοδοχειακό, τουριστικό και ότι άλλο πάει ο νους συγκρότημα για το οποίο μιλά όχι μόνο η Μάνη, αλλά και η υφήλιος, συγκρότημα που είναι στην πρώτη αναζήτηση στους ταξιδιωτικούς προορισμούς των μεγάλων τουριστικών οίκων, στο μυστήριο της Βάφτισης θα σταματήσει;

Κάποιοι άσπονδοι φίλοι του θα τον κατηγορήσουν ότι εκμεταλλεύεται τα πάντα για το κέρδος, όμως οι μανιάτες που αγαπούν τον τόπο και επιθυμούν την ανάδειξη στις πρώτες θέσεις του σε τουριστικό και όχι μόνο επίπεδο, τον θαυμάζουν και του βγάζουν το καπέλο!!!

Δείτε  Ο Θρυλικός Μπέης στη Λάγια.

Και κάτι τελευταίο: Τα μωρά που βαφτίζονται στη θάλασσα, σύμφωνα με τον ίδιο, μάλλον  ευχαριστιούνται καλύτερα από ότι στην κολυμβήθρα!!!

Το βίντεο που ακολουθεί μας προτάθηκε από την κα Στέλλα Τσαγκαράκου. Δημοσιεύθηκε στις 14 Μαϊου 2012 από τον κο Γιώργο Παπαϊωάννου.

Αξίζει να το δείτε:

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *