ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ...ΜΑΝΗ

Ακούει κανείς;

004

Πρωϊνό Σαββάτου εδώ στο χωριό!

Λίγη ψυχρούλα την έχει, άλλωστε μην ξεχνάμε ότι
αισίως βαδίζουμε στα μέσα του Οκτώβρη.

Ανοίγω τα μάτια μου και φτιάχνω τον καφέ μου.

Φτάνω στο χαμηλό πέτρινο πορτάκι, το ανοίγω και κοιτώ προς την ανατολή.

Αραιά σύννεφα που διακρίνω πάνω από το βουνό της Άγιας Πελαγιάς δεν φαίνονται ικανά να με εμποδίσουν να θαυμάσω την λαμπερή ανατολή του ηλίου εδώ στην μαγευτική Μάνη.

Τριγύρω ησυχία και απόλυτη ηρεμία.Κάποια πουλάκια, σπουργιτάκια θαρρώ πως είναι , κελαϊδουν σπάζοντας την απόλυτη σιωπή.

Κόσμο στο χωριό δεν έχει.Κάνα δυο κάτοικοι συνταξιούχοι, συγγενείς που μένουν εδώ ,βρίσκονται κλεισμένοι στα πυργάκια τους και περιμένουν να ξημερώσει για τα καλά ώστε να κινήσουν για την Αρεόπολη που κάθε Σαββάτο έχει λαϊκή.

Όμορφη η Μάνη, δύσκολη όμως η μοναξιά.

Που είναι ο Αύγουστος όπου από νωρίς το πρωϊ ακούς την βουή των αυτοκινήτων τα οποία περνούν ορδές από τη δημοσιά;

Το πρωϊ κανονίζαμε και πίναμε καφέ κάνοντας το πρωϊνό κουτσομπολιό κάθε μέρα σε άλλο σπίτι. Λέγαμε, σήμερα φτιάχνεις καφέ στο δικό σου σπίτι εσύ, αύριο στο δικό μου εγώ!Οι ιαχές από τα γέλια και τις φωνές έφταναν στο διπλανό χωριό.Τα καλύτερα πρωϊνά πιστέψτε με.

Όλοι οι συγγενείς που μετά από τον αδιάκοπο αγώνα εκεί στην πόλη όλο το χειμώνα,τον Αύγουστο κάθε χρόνο συγκεντρωνόμαστε εδώ στο χωριό και κάνουμε μια μεγάλη παρέα.

Μόλις ξημερώσει για τα καλά και ζεστάνει η μέρα, κανονίζουμε για το μπάνιο μας.Σήμερα θα πάμε στο Αρμυρό, αύριο στον Πύργο Διρού, μεθαύριο κάπου αλλού …και οι μέρες κυλούν απολαυστικά και μαγευτικά.

Το βραδάκι, αν δεν πάμε στην Αρεόπολη, να δούμε κόσμο και να θαυμάσουμε την πόλη-ποίημα της Μέσα Μάνης, ξανά σε κάποιο λιακό , όλοι μαζί παρέα θα κάνουμε μεζέ, θα ψήσουμε, θα τραγουδήσουμε, θα γελάσουμε, θα αναπολήσουμε ίσως κλάψουμε κιόλας !!!

Δείτε  Η Πατρίς μου είναι η Μάνη.

Έτσι -περνούν οι ζεστές ημέρες και νύχτες τον Αύγουστο!!

Οκτώβριος, όμως τώρα , και επικρατεί παντού σιωπή!!

Εγώ θα πιώ το καφεδάκι μου, θα ετοιμάσω τα πράγματα μου και σιγα-σιγά θα φύγω για δουλειά, νοσταλγώντας μέσα μου τις όμορφες αυτές ημέρες και νύχτες του καλοκαιριού.

Ευτυχώς ο καιρός περνά γρήγορα και το καλοκαιράκι δεν αργεί να έρθει!!

Θα περιμένω ξανά τους συγγενείς μου να έρθουν!

Τι να κάνω, εδώ βλέπεις ο τόπος δουλειές δεν έχει και δυστυχώς δεν προνοεί και κανείς να αποκτήσει.

Ο κόσμος εδώ και χρόνια αφήνει τα χωριά μας να ερημώνουν, πολλοί δεν έρχονται ούτε τις περιουσίες τους να φροντίσουν και αυτές καταστρέφονται , παίρνοντας μαζί τους τις όποιες αναμνήσεις μιας άλλης εποχής.

Είναι μεγάλο το πρόβλημα της ερήμωσης του τόπου μας.

Κάποιοι γέροντες κρατούν τα κλειδιά των χωριών μας.

Όταν τους πάρει ο Θεός και εκείνους τα χωριά μας που κρατούν περήφανα χρόνια μέσα τους την ιστορία των παππούδων μας, των πατεράδων μας που με αγώνα τα διατήρησαν , θα μετατραπούν σε χωριά-φαντάσματα από την ερήμωση….!!!

Ακούει κανείς από τους ντόπιους πολιτευτές-βουλευτές που βρίσκονται στα μεγάλα σαλόνια;;;

Όμως η ώρα πέρασε και εγώ πρέπει να φύγω!

Κοιτώ την Άγια Πελαγιά, αναστενάζω και ασυναίσθητα φωνάζω:

«Γειά σου Μάνη  πατρίδα μου, μη σε νοιάζει δεν είσαι μόνη,σε αγαπάμε όλοι σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν ζούμε…!!»

……Δεν με άκουσε κανείς!!!

Αναγνώστης για την «Όμορφη Μάνη»

Σχόλια

Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *