ΜΕΣΑ ΜΑΝΗ

Έλια Λακωνίας: «Οι λεβέντες Οικονομιάνοι»

IMG_1369

Μετά τον Κούνο όπως έρχεσαι από δυτικά ή αλλιώς πριν τον Κούνο ερχόμενος ανατολικά από την Κοίτα  σε μια άνυδρη και καψαλιασμένη από τον ήλιο πεδιάδα, συναντάς το χωριό Έλια.

Η Έλια είναι ένα παραδοσιακός οικισμός, ο οποίος χάρις την επιμονή των ανθρώπων της να κρατήσουν ολοζώντανη την μανιάτικη οικοδομική και κυρίως αρχιτεκτονική παράδοση , κτίζουν τα σπίτια τους με μανιάτικες προδιαγραφές και ας τους κοστίζει κάποιες χιλιάδες ευρώ!

Στο χωριό Έλια η πλειοψηφία των ονομάτων ακούει στο όνομα «Οικονομάκης».Οι περισσότεροι εξ΄αυτών έχουν διαπρέψει σε υψηλές θέσεις στην κοινωνία  μας.Παραδείγματα είναι ο κυρ Σταύρος Οικονομάκης ο οποίος υπήρξε ένας εξαίρετος καθηγητής και διετέλεσε και Λυκειάρχης στο πρώην 4ο Λύκειο Πειραιά. Ακόμα ο  Νίκος  Οικονομάκης , αντιδήμαρχος στο Δήμο Κερατσινίου αλλά και πολλοί  άλλοι οι οποίοι διαπρέπουν ως δικηγόροι, αστυνομικοί , στρατιωτικοί.

IMG_1366

Τα τελευταία χρόνια η Έλια ως χωριό έχει επεκταθεί προς τα καταράχια (ύψωμα του Κάβο Γκρόσσο) λόγω του κτισίματος παραδοσιακών αρχοντικών των οικογενειών Οικονομάκη.

Να σημειώσουμε εδώ την ύπαρξη ιδιωτικής εκκλησίας από τον Παπά Πέτρο Οικονομάκη, αλλά και να μνημονεύσουμε τον Παπά Γιώργη ο οποίος έφυγε από αυτό τον κόσμο λίγα χρόνια πριν έχοντας αφιερώσει όλη του την ζωή στο θρησκευτικό του λειτούργημα ξεκινώντας νωρίς το πρωϊ από το σπίτι του και επιστρέφοντας αργά το βράδυ (ελλείψει Ιερέων) ικανοποιώντας όλους τους πατριώτες του.

Σχόλια

Δείτε  Αρεόπολη: "Το στολίδι της Μάνης"
Όμορφη Μάνη
H Iστοσελίδα Όμορφη Μάνη έχει σαν στόχο να αναδείξει σε ένα πιο ευρύ κοινό την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μάνης.Ειδήσεις, φωτογραφίες, κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν την Μάνη , μπορείτε να μας τα αποστείλετε στο mail omorfimani@gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε άμεσα με την αναφορά της πηγής.Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη.
http://www.omorfimani.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *